Hoppa till innehåll

Med kallare väder än normalt var det många som passade på att uppdatera höst- och vintergarderoben. Svensk Handels Stilindex för oktober visar på ett lyft för såväl kläd- som skohandeln i löpande siffror. Om man justerar för inflationen, och ser till den sålda volymen, minskade dock klädhandeln.

kunder-kladbutik-ii.jpg

Klädhandeln noterades för en uppgång på 4,1% jämfört med samma månad föregående år, och skohandeln noterades för en rejäl ökning på 14,7%.

Resultaten i Stilindex presenteras i löpande priser, och om man utgår från den senast presenterade inflationen på kläder respektive skor innebär månadens siffror en ökning i volym för skohandeln, medan klädhandeln uppvisar en minskning i volym.

 

Oktober 2023-2022

Oktober 2023-2021

Ackumulerat 23/22

Ackumulerat 23/21

Kläder

4,1%

4,1%

2,7%

18,4%

Skor

14,7%

10,1%

0,4%

14,1%

- Höst och vinterväder runt om i landet medförde att behovet av att köpa nya kläder och skor ökade markant. Detta visar sig, inte minst för skohandeln, i månadens mätning. För just den delbranschens vidkommande är det ytterst välkommet med en volymökning. Det behövdes, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

- Klädhandelns volymminskning visar på att de tuffa tiderna håller i sig. Vi hade förväntat oss något bättre siffror, givet det väderomslag som skedde i oktober. Vi vet dock med oss att de sista månaderna på året, rent historiskt, brukar kunna innebära en viss skjuts för såväl kläd- som skohandeln, säger Sofia Larsen.

- Högtider som är extremt viktiga för handeln stundar. Närmast i tid ligger Black Week, där kläder alltid är ett av de vanligaste inköpen, som sedan följs av julhandeln. Det går inte att understryka hur viktiga dessa högtider blir för många medlemmar i år, så vi hoppas på positiva siffror framöver, säger Sofia Larsen.

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
shoppande-familj-utomhus.jpg

Handelns framtidsförväntningar lyfte inte i november

PressmeddelandeInget ljus i tunneln för handelns företag i november. Fortsatt ser butiker, e-handel och partihandel pessimistiskt på kommande tre månader.
ehi3.png

Svaga siffror för e-handeln i oktober

PressmeddelandeSvensk Handels E-handelsindikator för oktober månad skattar e-handelns omsättning till 10,8 miljarder kronor.
rea-sale-2.png

Prognos om Black Week

PressmeddelandeBlack Week är en av handelns viktigaste försäljningsperioder. Fyra av tio planerar att göra inköp under veckan.
microsoftteams-image-2.png

Gemensam konsekvensanalys rörande miljözon i Stockholm stad

PressmeddelandeNäringslivsorganisationer i Stockholm har tagit fram en gemensam konsekvensanalys rörande ett införande av miljözon klass 3.
kunder-kladbutik-ii.jpg

Höstens intåg gav delar av modehandeln ett lyft

PressmeddelandeSvensk Handels Stilindex för oktober visar på ett lyft för såväl kläd- som skohandeln i löpande siffror.
interior-varuhus-moderna-rulltrappor-1.jpg

Framtidsförväntningarna stiger när handeln gör sig redo för högtider

PressmeddelandeSvensk Handels Handelsbarometern för oktober visar att branschens framtidsförväntningar stiger något inför Black Week och julhandel.
nya-styrelseledamoter-i-svensk-handel-stil.png

Svensk Handel Stil tillsätter nya styrelseledamöter

PressmeddelandeBranschföreningen Svensk Handel Stil förstärker sin styrelse med tre nya ledamöter.
ehi-1.png

Utvecklingen i september den svagaste på över ett år

PressmeddelandeSvensk Handels E-handelsindikator för september månad skattar e-handelns omsättning till 10,2 miljarder kronor.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.