Hoppa till innehåll

Svensk Handels Stilindex för februari visar att den positiva trenden för modehandeln håller i sig. Försäljningen i klädhandeln ökade med 5,4 procent och skohandeln noterade en ökning med 6,1 procent.

familj-kunder-i-kladbutik.jpg

Februari 2024-2023 

Februari 2024-2022 

Ackumulerat 24/23 

Ackumulerat 24/22 

Kläder 

5,4% 

10,4% 

2,9% 

16,2% 

Skor 

6,1% 

6,5% 

9,4% 

20,2% 

Resultaten i Stilindex presenteras i löpande priser, och jämför försäljningen med samma månad föregående år. Utgår man från de senast presenterade inflationssiffrorna för kläder, innebär februarisiffrorna en liten nedgång i volym. Skohandeln visar däremot en ökning i volym jämfört med förra året.

Kommentarer från Svensk Handel 

- Vi ser att konsumenternas optimism sakta börjar återvända och att försäljningen i många butiker ökar, om än från låga nivåer. Vi hoppas att den stundande vårsäsongen kommer att ge ett uppsving för kläd- och skohandeln. Det vore välbehövligt, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.  
 

- Det tuffa konjunkturläget har pressat modehandeln hårt under en lång tid, och buffertarna är på många håll tömda. Även om försäljningen nu ser ut att vända uppåt igen ska vi komma ihåg att hög inflation och höga räntor fortsatt är ett problem för våra handlare, säger Sofia Larsen.  
 

- Säsongsvariationer är viktiga för modehandeln. Nu fyller många av oss på garderoben inför vår och sommar och det brukar ge tydligt utslag för både e-handel och fysiska butiker, säger Sofia Larsen. 

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
skor-kartong-liggande.jpg

Uteblivet vårväder dämpar klädförsäljningen

PressmeddelandeSvensk Handels Stilindex för mars visar att klädhandeln hade en något tuffare månad i mars. Skohandeln hade däremot en stark månad.
secondhand-shopping.jpg

Second hand omsatte 1,7 miljarder kronor i februari

PressmeddelandeSecond hand fortsätter att växa i Sverige. Försäljningen steg markant i februari jämfört med föregående månad.
paskagg.png

Påskfirandet omsätter nära nio miljarder kronor inom handeln

PressmeddelandeSvensk Handels undersökning visar att varje påskfirare spenderar cirka 1 500 kronor under påsken.
Hållbarhet i fokus

Aktivt hållbarhetsarbete ger konkurrensfördelar

Pressmeddelande7 av 10 konsumenter anger att det är viktigt att företagen de handlar från bedriver ett aktivt hållbarhetsarbete.
interior-kopcentrum-iii-med-mer-skarpa.jpg

Optimismen ökar inom handeln – ”Trenden går i rätt riktning”

PressmeddelandeLägre inflation och förmodade räntesänkningar inom kort gör att framtidsförväntningarna ökar bland svenska handlare.
ehi-2.png

Kraftig ökning av antal e-handlande konsumenter i februari

PressmeddelandeSvensk Handels E-handelsindikator för februari månad skattar e-handelns omsättning till 11,4 miljarder kronor.
gagata-utecentrum.jpg

Handelns hyror har ökat med över 20 procent på tre år

PressmeddelandeButikerna i sällanköpsvaruhandeln kan komma att betala 4 miljarder i hyresökningar på grund av KPI-indexeringen från 2022 till 2024.
familj-kunder-i-kladbutik.jpg

Positiv trend för skor och kläder i februari

PressmeddelandeFörsäljningen i klädhandeln ökade med 5,4 procent och skohandeln noterade en ökning med 6,1 procent.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.