Hoppa till innehåll

Stilindex från Svensk Handel visar på att en ovanligt varm septembermånad, i kombination med vikande konsumtion, resulterade i en minskad försäljning av såväl kläder som skor. För många i branschen blir årets tre sista månader nu viktigare än på länge.

hostmode.jpg

Klädhandeln noteras i september för en nedgång på 2,6% jämfört med samma månad föregående år. Skohandeln tappar rejält, med en minskning på 12,6%. Resultaten i Stilindex presenteras i löpande priser. Om man justerar för inflationen, och därmed ser till den sålda volymen, blir nedgången ännu större.

Butiker och e-handel

September 2023-2022

September 2023-2021

Ackumulerat 2023/22

Ackumulerat 2023/21

Kläder

-2,6%

3,2%

2,5%

20,6%

Skor

-12,6%

-7,5%

-1,8%

14,9%

Kommentarer från Svensk Handel

- En varm septembermånad, med högtryck runt om i landet, gynnade inte modehandeln. Behovet av att uppdatera höstgarderoben fanns ännu inte, vilket till viss del kan förklara månadens svaga siffror, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

- Men alltjämt är det konsumenternas urholkade köpkraft som är det största orosmolnet för många av våra medlemmar. Handel bygger på att människor konsumerar, och när konsumtionen viker blir konsekvenserna direkt påtaglig. Vi delar bilden av att konkurserna tyvärr kommer att öka under hösten, säger Sofia Larsen.

- För den fysiska handelns vidkommande är de höga hyresnivåerna ett fortsatt stort problem. Vi tycker att det är fel att en tillfällig inflationstopp leder till permanenta höjningar av hyran, vilket för många handlare är en av de största kostnadsposterna. Det finns absolut en risk för att butiksutbudet i svenska städer kommer att bli betydligt glesare framöver, avslutar Sofia Larsen.

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
shoppande-familj-utomhus.jpg

Handelns framtidsförväntningar lyfte inte i november

PressmeddelandeInget ljus i tunneln för handelns företag i november. Fortsatt ser butiker, e-handel och partihandel pessimistiskt på kommande tre månader.
ehi3.png

Svaga siffror för e-handeln i oktober

PressmeddelandeSvensk Handels E-handelsindikator för oktober månad skattar e-handelns omsättning till 10,8 miljarder kronor.
rea-sale-2.png

Prognos om Black Week

PressmeddelandeBlack Week är en av handelns viktigaste försäljningsperioder. Fyra av tio planerar att göra inköp under veckan.
microsoftteams-image-2.png

Gemensam konsekvensanalys rörande miljözon i Stockholm stad

PressmeddelandeNäringslivsorganisationer i Stockholm har tagit fram en gemensam konsekvensanalys rörande ett införande av miljözon klass 3.
kunder-kladbutik-ii.jpg

Höstens intåg gav delar av modehandeln ett lyft

PressmeddelandeSvensk Handels Stilindex för oktober visar på ett lyft för såväl kläd- som skohandeln i löpande siffror.
interior-varuhus-moderna-rulltrappor-1.jpg

Framtidsförväntningarna stiger när handeln gör sig redo för högtider

PressmeddelandeSvensk Handels Handelsbarometern för oktober visar att branschens framtidsförväntningar stiger något inför Black Week och julhandel.
nya-styrelseledamoter-i-svensk-handel-stil.png

Svensk Handel Stil tillsätter nya styrelseledamöter

PressmeddelandeBranschföreningen Svensk Handel Stil förstärker sin styrelse med tre nya ledamöter.
ehi-1.png

Utvecklingen i september den svagaste på över ett år

PressmeddelandeSvensk Handels E-handelsindikator för september månad skattar e-handelns omsättning till 10,2 miljarder kronor.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.