Hoppa till innehåll

Stilindex från Svensk Handel visar på att en ovanligt varm septembermånad, i kombination med vikande konsumtion, resulterade i en minskad försäljning av såväl kläder som skor. För många i branschen blir årets tre sista månader nu viktigare än på länge.

hostmode.jpg

Klädhandeln noteras i september för en nedgång på 2,6% jämfört med samma månad föregående år. Skohandeln tappar rejält, med en minskning på 12,6%. Resultaten i Stilindex presenteras i löpande priser. Om man justerar för inflationen, och därmed ser till den sålda volymen, blir nedgången ännu större.

Butiker och e-handel

September 2023-2022

September 2023-2021

Ackumulerat 2023/22

Ackumulerat 2023/21

Kläder

-2,6%

3,2%

2,5%

20,6%

Skor

-12,6%

-7,5%

-1,8%

14,9%

Kommentarer från Svensk Handel

- En varm septembermånad, med högtryck runt om i landet, gynnade inte modehandeln. Behovet av att uppdatera höstgarderoben fanns ännu inte, vilket till viss del kan förklara månadens svaga siffror, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

- Men alltjämt är det konsumenternas urholkade köpkraft som är det största orosmolnet för många av våra medlemmar. Handel bygger på att människor konsumerar, och när konsumtionen viker blir konsekvenserna direkt påtaglig. Vi delar bilden av att konkurserna tyvärr kommer att öka under hösten, säger Sofia Larsen.

- För den fysiska handelns vidkommande är de höga hyresnivåerna ett fortsatt stort problem. Vi tycker att det är fel att en tillfällig inflationstopp leder till permanenta höjningar av hyran, vilket för många handlare är en av de största kostnadsposterna. Det finns absolut en risk för att butiksutbudet i svenska städer kommer att bli betydligt glesare framöver, avslutar Sofia Larsen.

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
ursula-von-der-leyen-1400x788-01-1721306462.jpg

Ursula von der Leyen omvald till EU-kommissionens ordförande

PressmeddelandeDen 18 juli omvalde Europaparlamentet Ursula von der Leyen för en andra mandatperiod som ordförande för Europeiska kommissionen. När Europap
butiksentre-kladaffar.jpg

Dyster månad för väderberoende försäljning

PressmeddelandeDe goda majsiffrorna höll inte i sig i juni. En del kan förklaras av sämre väder, men konsumenterna är fortsatt försiktiga med sina inköp.
sh-logotyp-brun.jpg

Regeringen måste markera mot Temu och Shein

PressmeddelandeSvensk Handel uppmanar nu regeringen att, likt som gjorts i Danmark, tydligt markera mot de kinesiska e-handelsjättarna.
sjalvscannning.png

Hälften av handlarna utsattes för brott under det andra kvartalet

PressmeddelandeHandelns brottsutsatthet har etsat sig fast på höga nivåer. Nya siffror visar att stöld fortsatt är det vanligaste brottet man utsätts för.
matkorg.png

Stigande optimism inom stora delar av handeln

PressmeddelandeFramtidstron ökar från låga nivåer inom butikshandeln samt partihandeln, medan e-handeln ser något mer negativt på kommande tre månader.
sergelgatan-sommar.png

Handlare ser ljust på sommarens försäljning

PressmeddelandeÖver 40 procent av Sveriges handlare förväntar sig en ökad försäljning under sommarmånaderna juni, juli och augusti i år.
ehi-3.png

Kraftig ökning av e-handeln i maj

PressmeddelandeE-handelsindikatorn för maj månad skattar e-handelns omsättning till 14,9 miljarder kronor. En ökning med 29 procent jämfört med 2023.
blurrad-kvinna-och-klader.jpg

Nya dystra siffror – det stjäls för mer än någonsin inom handeln

PressmeddelandeÅterkommande stölder är ett stort problem som på sikt kan få katastrofala konsekvenser för handlare och personal.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.