Hoppa till innehåll

Svensk Handel kräver transparens och jämvikt vid hyresförhandlingar

Svensk Handel har nu sammanfattat slutsatser och nyckeltal efter första årets arbete med den egna hyresdatabasen. Databasen byggs för att genom analys identifiera strukturella problem på hyresmarknaden och kunna stötta medlemmarna med fakta i en fråga som ständigt är aktuell.

interior-kopcentrum-iii-med-mer-skarpa.jpg

Målet med hyresdatabasen är att uppnå transparens, långsiktigt hållbara hyresnivåer och en jämvikt i förhållande till fastighetsägarna.

Hyresdatabasen redovisar resultat för bashyra, hyrestillägg, OCR (hyrans relation till omsättningen), skillnader i hyra och hyrestillägg samt fastighetsskattens inverkan på totalhyran. Allt även nedbrutet på läge och geografi.

Byggt på första årets analys syns tydligt att OCR:en varierar stort mellan handelsplatser, geografiskt läge och branscher. I Sverige i genomsnitt ligger hyrans andel av omsättningen för en butik på 9 procent. I storstadsregionerna är motsvarande andel 13 procent medan det i en mindre stad är 7 procent. Av de delbranscher som går att särredovisa syns störst skillnad mellan beklädnadshandeln där OCR:en i snitt är hela 17 procent och hem och fritid, som ligger på 8 procent.

- Generellt kan vi notera att butiker i stadskärnor i storstadsregioner har mer än dubbelt så höga hyreskostnader jämfört med genomsnittsbutiken i Sverige. Att man får betala en hög hyra i Stockholm är nog många införstådda med då man räknar med högre flöden och omsättning där. Databasen visar dock att hyrans andel på vissa platser i Stockholm, där omsättningen per kvadratmeter ändå är väldigt hög ur ett nationellt perspektiv, ligger på hela 25 procent, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel och fortsätter:

Vi kan dessvärre förvänta oss ett antal butiksstängningar på platser där försäljningen har minskat och/eller där hyreskostnaden har blivit oproportionerlig hög. Detta gäller såväl för små som stora aktörer.

Hyresdatabasen visar även på stora skillnader gällande hyrestilläggen som dessutom i flera städer ökade under pandemin. Mest uppseendeväckande är att hyrestillägget per kvadratmeter i ett och samma köpcentrum har stora variationer hyresgäster emellan.

Fastighetsskatten är en annan faktor som påverkar den totala hyran olika beroende på var butikerna är belägna. En butik kan betala cirka 13 procent av den totala hyran i fastighetsskatt i Stockholms stadskärna men bara 7 procent i något av de externa köpcentrumen.

- Den information vi idag kan presentera hoppas vi lägger grunden för mer transparenta diskussioner i hyresfrågan framöver. Intresset från våra medlemmar att medverka är stort och vi går nu vidare med insamling av hyresdata för 2021 avslutar Mats Hedenström.

Analysen för 2020 innehåller hyresinformation för både 2019 och 2020 från 1 500 butiker i sällanköpsvaruhandeln med en bredd mellan branscherna. Fakta, slutsatser och hypoteser kommer att användas i dialog med Svensk Handels medlemmar där de deltagande företagen och butikerna får tillgång till ett mer utförligt material.

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
shoppande-familj-utomhus.jpg

Handelns framtidsförväntningar lyfte inte i november

PressmeddelandeInget ljus i tunneln för handelns företag i november. Fortsatt ser butiker, e-handel och partihandel pessimistiskt på kommande tre månader.
ehi3.png

Svaga siffror för e-handeln i oktober

PressmeddelandeSvensk Handels E-handelsindikator för oktober månad skattar e-handelns omsättning till 10,8 miljarder kronor.
rea-sale-2.png

Prognos om Black Week

PressmeddelandeBlack Week är en av handelns viktigaste försäljningsperioder. Fyra av tio planerar att göra inköp under veckan.
microsoftteams-image-2.png

Gemensam konsekvensanalys rörande miljözon i Stockholm stad

PressmeddelandeNäringslivsorganisationer i Stockholm har tagit fram en gemensam konsekvensanalys rörande ett införande av miljözon klass 3.
kunder-kladbutik-ii.jpg

Höstens intåg gav delar av modehandeln ett lyft

PressmeddelandeSvensk Handels Stilindex för oktober visar på ett lyft för såväl kläd- som skohandeln i löpande siffror.
interior-varuhus-moderna-rulltrappor-1.jpg

Framtidsförväntningarna stiger när handeln gör sig redo för högtider

PressmeddelandeSvensk Handels Handelsbarometern för oktober visar att branschens framtidsförväntningar stiger något inför Black Week och julhandel.
nya-styrelseledamoter-i-svensk-handel-stil.png

Svensk Handel Stil tillsätter nya styrelseledamöter

PressmeddelandeBranschföreningen Svensk Handel Stil förstärker sin styrelse med tre nya ledamöter.
ehi-1.png

Utvecklingen i september den svagaste på över ett år

PressmeddelandeSvensk Handels E-handelsindikator för september månad skattar e-handelns omsättning till 10,2 miljarder kronor.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.