Hoppa till innehåll

Under eftermiddagen höll energi- och näringsminister Ebba Busch presskonferens. Många av Sveriges handlare hade förhoppningar på att äntligen få ett besked om när elpriskompensation hade kunnat börja betalas ut. Men för många blir det nu i stället ett osäkert jul- och nyårsfirande. Svensk Handel ställer sig kritiska till att svenska företag fortsatt tvingas vänta på tydliga besked.

elsladd.jpg

- Dagens besked är bistra nyheter för många av våra medlemmar. Upprepade uttalanden om förståelse för företagens situation och de tuffa tider som de möter hjälper inte handlare att betala elräkningen. Vi har länge påtalat att elprisfrågan är akut och hade hoppats på konkreta besked i dag, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

Under presskonferensen presenterades två former av kompensation. Dels ett generellt stöd för företag som drabbats av höga priser, dels ett riktat stöd till mer elintensiva företag. Svenska Kraftnät har på nytt fått uppdraget om att skicka in en ansökan om det generella stödet till Energimarknadsinspektionen för att kunna betala ut pengar till näringsidkare och juridiska personer. Denna ska vara inkommen senast den 4 januari. Svensk Handel är kritiska till att ansökningsprocessen nu behöver börja om på nytt:

- Att EU-rätten sätter vissa begränsningar är ingen nyhet, vilket både myndigheter och Regeringskansliet rimligtvis borde ha tagit i beaktning från början. Dagens information gav inga konkreta nyheter för våra medlemmar att förhålla sig till, trots att de är beroende av att kunna planera på såväl kort som lång sikt, avslutar Sofia Larsen.

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
kopcentrum.jpg

Framtidsförväntningarna inom handeln fortsätter att stiga

PressmeddelandeDet nya året har medfört positivare tongångar inom handeln. För andra månaden i rad stiger framtidsförväntningarna.
myrorna-taby-centrum.jpg

Utredning om enklare momsregler för begagnade varor

PressmeddelandeSvensk Handel välkomnar att en utredning om enklare momsregler för begagnat tillsätts. Men saknar en översyn av momssatser.
ehi8.png

Stark öppning på året för e-handeln

PressmeddelandeSvensk Handels E-handelsindikator visar en ökning med 19 procent jämfört med januari 2023.
ehi-helar-2023.png

E-handelns omsättning minskade under 2023

PressmeddelandeE-handelsindikatorn skattar att e-handelns omsättning under 2023 minskade med 8 procent jämfört med 2022.
interior-kladbutik.jpg

Vikande klädförsäljning i januari samtidigt som skohandeln ökade

PressmeddelandeStilindex för januari visar att klädhandeln hade en tuff inledning av 2024, medan skohandeln fortsätter att rapportera om ökad försäljning.
alla-hjartans-dag.png

Rekordmånga firar Alla hjärtans dag i år jämfört med de senaste åren

PressmeddelandeFem av tio svenskar planerar att uppmärksamma kärlekens dag. En markant uppgång jämfört med 2023.
kamerabevakning-i-butik.jpg

Nästan varannan handlare utsattes för brott under 2023

PressmeddelandeBrotten mot handeln och dess personal ökade under 2023. Skåne, Örebro och Stockholms län var särskilt utsatta.
mq_second-hand.jpg

Ny indikator: Begagnathandeln omsatte drygt 1 miljard i december

PressmeddelandeSecond hand är en naturlig del av handelsbranschen. Därför presenterar Svensk Handel en ny rapport – Pre Loved-indikatorn.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.