Hoppa till innehåll

Svensk Handels Stilindex för mars visar att klädhandeln hade en något tuffare månad i mars. Skohandeln hade däremot en stark månad och noterar en ökning även i fasta priser. Försäljningen i klädhandeln ökade med 0,6 procent och skohandeln noterade en ökning med 17,9 procent jämfört med förra året.

skor-kartong-liggande.jpg

Resultaten i Stilindex presenteras i löpande priser, och jämför försäljningen med samma månad föregående år. Utgår man från de senast presenterade inflationssiffrorna för kläder, innebär siffrorna en nedgång i volym. Skohandeln visar däremot en ökning i volym jämfört med förra året.

Mars 2024-2023 

Mars 2024-2022 

Ackumulerat 24/23 

Ackumulerat 24/22 

Kläder 

0,6% 

-1,5% 

2,0% 

8,9% 

Skor 

17,9% 

-8,4% 

12,5% 

7,1% 

Kommentarer från Svensk Handel 

Klädhandeln hade räknat med ett starkare marsresultat, givet den starka inledningen på året. Men läget är fortsatt tufft för många, samtidigt som väder och vind är otroligt viktiga faktorer för försäljningen. Blir det varmare och bättre väder, ökar även suget på att uppdatera garderoben. Detta är något vi hoppas avspeglar sig i nästa månads Stilindex, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

Desto mer glädjande är det att skohandeln uppvisar ett starkt resultat. Visserligen var mars 2023 en väldigt svag månad för delbranschen, men vi kan konstatera att den positiva trenden från föregående månad håller i sig. Även här tror vi att vårens intåg kommer att resultera i ett ökat tryck i butikerna, säger Sofia Larsen.

Man ska komma ihåg att vi fortfarande befinner oss i ett tufft ekonomiskt läge. Vi ser dock positivt på kommande månader, då räntesänkningar förhoppningsvis är att vänta. Handeln mår bra av positiva signaler, även fast vi kanske inte märker av effekterna direkt, säger Sofia Larsen.

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
e-handel-dator-kort.jpg

Låga köpesummor tyngde e-handeln i april

PressmeddelandeE-handelsindikatorn för april skattar e-handelns omsättning till 12,5 miljarder kronor. En minskning med 3 procent jämfört med april 2023.
nya-styrelsen-webb.jpg

Fyra nya namn i Svensk Handels styrelse

PressmeddelandeVid Svensk Handels årsstämma idag valdes Rickard Lyko, Simone Margulies, Emma Pålsson, samt Göran Westerberg som nya ledamöter i styrelsen.
familj-kunder-i-kladbutik.jpg

Kyligt väder och litet konsumtionsutrymme slog hårt mot modehandeln i april

PressmeddelandeSåväl kläd- som skohandeln hade en tuff månad. Detta visar Svensk Handels Stilindex för april månad.
sh-bakgrund-1.jpg

Tondövt att hasta fram beslut om miljözon

PressmeddelandeInförandet av miljözon klass 3 i Stockholm sker utan att nödvändig infrastruktur finns på plats och utan tillräcklig tid för omställning.
butiksgrind-tilltrade.png

Tre av fyra tillträdesförbud till butik överträddes 2023

PressmeddelandeLagen om tillträdesförbud till butik ger inte handlarna det skydd som utlovats. Domstolarna gör fortsatt helt olika tolkningar av lagen.
folk-gagata.jpg

Avvaktande framtidsförväntningar inom handeln

PressmeddelandeEfter en inledning av året där optimismen bland handlarna steg förhållandevis kraftigt, är tongångarna nu betydligt mer avvaktande.
pre-loved-rack.png

Second hand omsatte 4,8 miljarder under årets första kvartal

PressmeddelandeOmsättningen för begagnat för årets första kvartal blev 4,8 miljarder kronor.
ehi-maj-per-16x9.jpg

Positiva siffror för e-handeln efter nio kvartal med negativ tillväxt

PressmeddelandeE-handelsindikatorn för mars månad skattar e-handelns omsättning till 12,1 miljarder kronor. En ökning med 1 procent jämfört med 2023.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.