Hoppa till innehåll

Svensk Handels Stilindex för januari månad visar att klädhandeln hade en tuff inledning av 2024, medan skohandeln fortsätter att rapportera om ökad försäljning. Månadens resultat bekräftar bilden av att många företag fortsatt möter utmaningar till följd av det ekonomiska läget.

interior-kladbutik.jpg

Klädförsäljningen i januari, som ökade med 0,7 procent jämfört med januari föregående år. Även skohandeln noterades för en ökning på 12,3 procent. Resultaten i Stilindex presenteras i löpande priser, och utgår man från de senast presenterade inflationssiffrorna för kläder, innebär januarisiffrorna en minskning i volym för klädhandeln.

Januari 2024-2023

Januari 2024-2022

Ackumulerat 24/23

Ackumulerat 24/22

Kläder

0,7%

24,1%

0,7%

24,1%

Skor

12,3%

35,6%

12,3%

35,6%

Kommentarer från Svensk Handel

- Skohandeln har verkligen ett positivt momentum just nu. För fjärde månaden i rad uppvisar delbranschen positiva siffror. Särskilt imponerande blir det givet konsumenternas urholkade köpkraft. Men vi ser samtidigt hur rea-perioderna förlängs in i januari, vilket kan innebära ett uppsving i försäljning, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel. 

- Klädhandelns volymminskning bekräftar det vi får höra från branschen. Det är fortsatt mycket kunder som besöker såväl fysiska butiker som e-handel, men man konsumerar betydligt mindre. Men man ska ha med sig att det hade kunnat vara värre. Jämförelsetalen 2023 var ovanligt höga till följd av att vi under 2022 fortsatt levde med pandemirestriktioner, säger Sofia Larsen.

- Likt för andra delar av handeln tror vi att optimismen inom branschen kommer att öka gradvis under 2024. Detta givetvis förutsatt att inflationen fortsätter ned, samtidigt som Riksbanken under året sänker styrräntan. Godare tider är alltså att vänta så småningom, säger Sofia Larsen.

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
kopcentrum.jpg

Framtidsförväntningarna inom handeln fortsätter att stiga

PressmeddelandeDet nya året har medfört positivare tongångar inom handeln. För andra månaden i rad stiger framtidsförväntningarna.
myrorna-taby-centrum.jpg

Utredning om enklare momsregler för begagnade varor

PressmeddelandeSvensk Handel välkomnar att en utredning om enklare momsregler för begagnat tillsätts. Men saknar en översyn av momssatser.
ehi8.png

Stark öppning på året för e-handeln

PressmeddelandeSvensk Handels E-handelsindikator visar en ökning med 19 procent jämfört med januari 2023.
ehi-helar-2023.png

E-handelns omsättning minskade under 2023

PressmeddelandeE-handelsindikatorn skattar att e-handelns omsättning under 2023 minskade med 8 procent jämfört med 2022.
interior-kladbutik.jpg

Vikande klädförsäljning i januari samtidigt som skohandeln ökade

PressmeddelandeStilindex för januari visar att klädhandeln hade en tuff inledning av 2024, medan skohandeln fortsätter att rapportera om ökad försäljning.
alla-hjartans-dag.png

Rekordmånga firar Alla hjärtans dag i år jämfört med de senaste åren

PressmeddelandeFem av tio svenskar planerar att uppmärksamma kärlekens dag. En markant uppgång jämfört med 2023.
kamerabevakning-i-butik.jpg

Nästan varannan handlare utsattes för brott under 2023

PressmeddelandeBrotten mot handeln och dess personal ökade under 2023. Skåne, Örebro och Stockholms län var särskilt utsatta.
mq_second-hand.jpg

Ny indikator: Begagnathandeln omsatte drygt 1 miljard i december

PressmeddelandeSecond hand är en naturlig del av handelsbranschen. Därför presenterar Svensk Handel en ny rapport – Pre Loved-indikatorn.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.