Hoppa till innehåll

Vecka 42: Blandade känslor inför veckans toppmöte och brexit-förhandlingarna

Spänningen stiger kring brexit. Det var säker många av er som i helgen möttes av nyhetsnotiser om att EU och Storbritannien kommit överens i brexit-frågan. Enligt diplomatkällor skulle parterna under söndagen förhandlat fram ett brexit-avtal.

312feb6d3bb14db68179451fe88bcb55.jpg

Detta visade sig senare inte stämma, då knäckfrågan om hur gränsen mellan EU-landet Irland och brittiska Nordirland ska hanteras fortfarande inte fått klarhet.  

Det börjar bli bråttom då den 29 mars 2019 kommer allt närmare. Det har gått 849 dagar sedan Storbritannien röstade om utträdet och det återstår 163 dagar till de lämnar. Samtidigt som tiden går så har det uppstått ett dödläge i brexit-samtalen och parterna verkar ha svårt att nå en överenskommelse. Varken britterna eller EU verkar ha tagit höjd för ett scenario där Storbritannien lämnar utan avtal, med andra ord vi svävar fortfarande i ovisshet.

Blandade känslor inför veckans toppmöte och brexit-förhandlingarna

Framstegen i förhandlingarna kring utträdesavtalet som omintetgjordes några timmar senare på söndagen har dock blåst hopp i förhandlingarna. Ann Linde, är hoppfull, trots att hon fortfarande identifierar vissa kritiska frågor. EU-ministern menar att det är för stora kostnader för Storbritannien att lämna utan avtal, varför en uppgörelse lär ske trots allt. Hon uppmanar dock alla berörda företag och organisationer att ta höjd för en situation där Storbritannien lämnar utan avtal, eftersom den risken fortfarande finns.

Mindre hoppfull verkar dock Stefan Löfven vara, som mitt i regeringsbildningen har brutit för att delta i veckans toppmöte. Enligt Löfven är förväntningarna på ett genombrott låga och det finns en stor risk för en skilsmässa utan avtal. Vidare berättade Löfven tidigare i veckan att förberedelser inför ett sådant scenario har nu börjat i såväl regeringskansliet som på EU-nivå.

Även Theresa May ser ljusare på förhandlingssituationen. Den brittiska premiärministern har i veckan gått ut och sagt att parterna har gjort stora framsteg i förhandlingarna och att de är inne i en slutfas. Bland annat sa May att parterna har närmat sig varandra i frågan angående Nordirland.

Ett annat högdjur som i veckan gett hoppfulla besked är Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Merkel menar att det fortfarande föreligger en chans att parterna når ett hållbart och bra avtal. Detta mot bakgrund av att det finns så starka ekonomiska intressen från båda parter. Om ett avtal inte faller på plats så klargör också Merkel att Storbritannien trots allt kommer fortsätta vara en viktig handelspartner för EU men att det kommer göras tydligt att landet, efter den 29 mars 2019, är ett tredje land och således inte en del av EU.

I Frankrike har den franska regeringen förberett för ett snabbspår för lagstiftning i händelserna av en no-deal brexit. Den franska EU ministern Nathalie Loiseau berättade i veckan att de franska förberedelserna innehåller en rad olika åtgärder för att bland annat skydda rättigheter för medborgare och konsumenter samt åtgärder som ska undvika stopp i hamnarna. Även den franska budgetministern, Gérald Darmanin, har förbundit sig att vidta åtgärder i samband med Storbritanniens utträde. Den franska ministern har i veckan utlovat 700 nyanställningar till den franska tullen som ska underlätta trafik och varugenomflödet vid gränsen.

Mötet nu i veckan har tidigare blivit benämnt som det avgörande datumet för en överenskommelse. Europeiska rådets president Donald Tusk uttalade sig i veckan negativt angående förhandlingsprocessen. Efter att ha uppdaterats om förhandlingsläget sa Tusk att det inte fanns någon grund för optimism.

Öppnar upp för ett långsammare utträde ur EU

I veckan har det gjorts klart att EU är villiga att utvidga övergångsperioden så att parterna får en möjlighet att lösa problematiken kring den irländska gränsen. Efter söndagens diskussioner klargjordes det att chefsförhandlare Michel Barnier, kan tänka sig att förhandla om en förlängd övergångsperiod från 21 månader till 33 månader. Beskedet välkomnades av Irlands premiärminister som menade att Michel Barnier har visat på öppenhet och en vilja att hitta ett samarbete gällande frågan, och att det nu är upp till Storbritannien att göra detsamma.

Även Theresa May öppnade för en långsammare väg ut ur EU under torsdagens toppmöte. Detta innebär att den så kallade implementeringsperioden förlängs, vilket ger Storbritannien lite mer tid att kunna anpassa sig inför den nya situationen. Framgång i den frågan verkar dock inte särskilt troligt då flera britter menar att det endast innebär en förlängd period för Storbritannien med en lagstiftare utan att ha något att säga till om i lagstiftningsarbetet. Dessutom förhalar det arbetet med frihandelsavtal med andra spekulanter. Storbritannien har redan fått inviter från stora handelsländer så som USA och Japan.

Det klargjorde dock under torsdagen av Luxemburgs premiärminister, Xavier Bettel, att den 29 mars 2019 står kvar. Bettel framförde också att det är bråttom och att en brittisk krasch ut ur EU kan få förödande konsekvenser varför det är viktigt att få till ett avtal snarast.

Fortfarande svajigt i den inhemska opinionen

Tidigare i veckan presenterades Eurobarometers undersökning om hur utfallet blivit om britterna hade röstat idag. I undersökningen deltog 1000 personer från varje block där de fick frågan hur de skulle röstat i brexit omröstningen idag. Av deltagarna röstade 53% för att de skulle stanna i EU. 35% angav att det hade röstat för utträde och 12% kunde inte bestämma sig. En motsvarande undersökning har gjorts gränsöverskridande i EU. Av resultatet att döma skulle två tredjedelar rösta för att deras länder skulle stanna i EU medan en tredjedel vill lämna. Undersökningen tros ha påverkats av de komplicerade diskussionerna kring Storbritanniens utträde och EU-sympatisörer välkomnar beskedet inför 2019 års omröstning till Europaparlamentet.

Förhoppningar om mer information nästa vecka…

Som ”Veckans brexit” visar har det i princip varit dödläge i förhandlingarna i veckan. De flesta uttalanden som har gjort har skett inför toppmötet. Toppmötet har länge ansett vara en kritisk punkt i förhandlingar och det har, från båda parters håll, funnits stora förväntningar att framgång ska nås vid detta möte. Det har under veckan framkommit uppgifter som säger att ett eventuellt toppmöte i november inte är aktuellt förrän chefsförhandlaren rapporterar om avgörande framsteg.

Då ovissheten fortsätter råda uppmanar fler och fler organisationer och myndigheter företag att ta höjd för en så kallad hård brexit. Bland annat gick Skatteverket ut med riktlinjer till företag angående skatte- och momsfrågor i samband med Storbritanniens utträde. Riktlinjerna finner ni här. 

Vi får helt enkelt fortsätta följa förhandlingarna och processerna om brexit ytterligare en vecka. I nästa veckas ”Veckans brexit” kan ni räkna med en redogörelse från toppmötet.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.