Hoppa till innehåll

Många hade hoppats på en lösning i brexit-frågan förra veckan då samtliga ministrar från medlemsstaterna samlades på toppmöte. Istället har veckans rapportering angående brexit lyst med sin frånvaro.

312feb6d3bb14db68179451fe88bcb55.jpg

När premiärminister May i veckan informerade parlamentet försäkrade hon de brittiska parlamentarikerna att avtalet är till 95 procent klart. Hon medgav också att den stora surdegen fortfarande är frågan om gränsen mellan Irland och Nordirland. 

Om ett utträdesavtal kommer på plats garanteras fortfarande inte att det kommer verkställas. Det krävs att ett sådant avtal röstas igenom i Storbritanniens parlament. I veckan demonstrerade hundratusentals personer, enligt arrangörerna upp till 700 000 personer, om att inte bara utträdesavtalet ska ställas inför en ny omröstning, utan demonstranterna kräver också en helt ny folkomröstning om brexit i sin helhet. I och med detta uppstår frågan till vilket pris utträdesavtalet röstas igenon, frågan är om de brittiska parlamentarikerna verkligen är beredda att svika sina väljare.

Mer tid behövs

Tidigare i veckan klargjorde Donald Tusk att det inte finns någon annan väg framåt än att fortsätta förhandla om brexit. Vidare framförde han att Storbritannien hade gjort det klart på toppmötet i förra veckan att de behövde mer tid för att nå den perfekta lösningen. EU:s förhandlare är villiga att ge förhandlingarna mer tid om det är det som krävs. Att det behövs mer tid är inget som mottas väl på hemmaplan i Storbritannien. I samband med Mays besök i parlamentet i veckan pressades hon hårt av oppositionsledaren Jeremy Corbyn som kritiserade premiärministern för att dra ut på tiden. Han undrade vad det långsamma förhandlingarna hade för pris för Storbritannien och krävde svar på vad en eventuell längre övergångsperiod skulle kosta.

Båda parterna, EU och Storbritannien, verkar dock vara överens om att det ska bli en deal. Londons borgmästare Sadiq Khan varnade Michel Barnier för konsekvenserna av en no-deal. Enligt borgmästaren kommer ett sådant scenario vara skadligt även för EU. Han menade exempelvis att personerna som kommer lämna London på grund av en no-deal och andra villkor som arbetstagare inte kommer söka sig till europeiska städer utan att de istället kommer söka arbete i städer som New York, Singapore eller Hong Kong.

Hårda tongångar mot premiärminister May

Theresa May har inte många lugna stunder numera. Dag ut och dag in kritiseras såväl hennes politik som hennes person. Kritiken kommer inte enbart från det politiska motståndet utan även från det egna partiet och inte minst media. I början av veckan publicerade en av Storbritanniens mest populära tidningar, the Sun, en artikel med rubriken ”May Way” som anspelade på Frank Sinatras rader ”My Way”. Samma dag möttes premiärministern av hård kritik i parlamentet. Politikerna kritiserade strakt brexit-strategin för att vara för undfallande. Man kan fråga sig varför hon fortsätter trots all denna kritik. Det enkla svaret är att Tories inte har något alternativ varken för henne eller hennes politik just nu. Det kommer helt enkelt bli ”The May way or the High Way”.

Enligt May krävs fyra steg till

May har tidigare sagt att det handlar om ytterligare fyra steg för att få till ett juridiskt bindande avtal. Först konstaterar hon att det har skett en förskjutning i EU:s position sedan mötet i Salzburg och att företrädarna för EU nu aktivt arbetar tillsammans med Storbritannien i frågan om ett gemensamt tullområde. Det andra steget är möjligheten att förlänga övergångsperioden, vilket är ett bättre alternativ än ett stopp. Det tredje steget som hon presenteras är att övergångsperioden inte ska bli odefinierad, det vill säga att den bara kan pågå i all oändlighet. Detta är något som har oroat flera britter som då menar att Storbritannien är bundna till de regler som presenteras av EU men har själva inget att säga till om i beslutsprocesserna. Slutligen är det fjärde steget att reglera så att Nordirlands företag har full tillgång till hela Storbritanniens interna marknad.

Nästa vecka går vi in i november

Det innebär att det endast är några få månader kvar till brexit, närmare bestämt fem månader. Dessa fem månader kommer bli en utmaning för såväl politikerna som för näringslivet, men det är samtidigt fem månader med möjlighet att nå en bra lösning.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.