Hoppa till innehåll

Att förlänga produkternas livslängd blir allt vanligare och nu växer begagnatmarknaden inom partihandeln. Företaget Soeco tror att var femte kontorsstol som säljs om tio år är begagnad.

431380b6534c48b8adb10d67e1c686ba.jpg

Cirkulär ekonomi är just nu på allas läppar, men det är inte bara inom detaljhandeln som begagnathandeln växer ‒ även inom partihandeln är cirkulära affärsmodeller på uppgång.

Enligt en kartläggning i Svensk Handels rapport Läget i handeln växte begagnataktörerna inom partihandeln mellan åtta och tolv procent per år mellan 2015 och 2019. Tillsammans omsatte de utvalda företagen drygt 600 miljoner kronor år 2019.

Ett exempel på företag med en framgångsrik cirkulär affärsmodell är snabbväxande Soeco. Företaget som startade för snart tio år sedan köper upp begagnade kontorsmöbler som fräschas upp och får nytt liv på annan arbetsplats.

‒ Vår grej är att sälja saker som ser ut som nya men är begagnade, säger Tor Sjödin, operativ chef (COO) för Soeco. Vi har tapetserare, snickare och montörer som tillsammans inte bara levererar en begagnad stol, utan har en helhetslösning för att inreda ett helt nytt kontor.

Sparar både pengar och miljön

Tor berättar att kostnadsmässigt kan organisationer spara mellan 50 – 70 procent genom att välja begagnade möbler, men att få ett hållbarhetskvitto är minst lika viktig anledning när företag, kommuner och landsting väljer återbrukat.

80 procent av energiåtgången går åt i framställningen av själva råmaterialet. Vi sparar koldioxidutsläpp åt kunderna och ger dem CO2-beräkningar som visar vilka miljöbesparingar de har gjort genom att köpa begagnat.
Tor Sjödin
Operativ chef (COO) för Soeco

Akilleshälen med en cirkulär produktion ‒ där produkterna ska förädlas ‒ är att den blir väldigt arbetsintensiv och därmed kostsam. En annan utmaning, berättar Tor, är att inköpare inte alltid inser den logistiska problematiken med att hantera återbrukade möbler jämfört med nya.

Två miljarder i återbrukat till år 2031

‒ Vissa ser återbruksmarknaden som något man ska köpa på nätet och ja, någon enstaka möbel kan köpas så, men vi är en helhetsleverantör, inte en produktleverantör.

Idag består återbrukat endast för cirka fyra procent av den totala omsättningen av kontorsmöbler i Sverige, men Soeco bedömer att begagnatmarknaden mellan företag har stor potential.

‒ Återbrukade möbler är idag mer eller mindre etablerat och vår bedömning är att om tio år kanske 20 procent av alla kontorsmöbler är återbrukade. Det skulle i så fall innebära cirka två miljarder i återbrukat år 2031, avslutar Tor Sjödin.

Svensk Handels hållbarhetsundersökning 2020-21

Läget i handeln 2021

magnus-nikkarinen.jpg

Magnus Nikkarinen

Näringspolitisk expert

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.