Hoppa till innehåll

Snabbväxande begagnathandel tar plats i finrummet: ”Från skam till glam”

Tillväxttakten inom begagnathandeln har varit betydligt större än för detaljhandeln. Två av tre konsumenter har köpt en begagnad vara det senaste året. Totalt omsätter branschen 20 miljarder kronor, det visar Svensk Handels rapport Läget i handeln som för första gången mäter begagnathandelns storlek.

02b9cee21a7b4d26910a523ce1482b09.jpg

Andrahandsmarknaden växer. Framförallt är det kläder, heminredning, hemelektronik och böcker som dominerar. Svensk Handel uppskattar att det idag finns cirka 1 000 butiker som har som huvudsaklig affärsidé att sälja varor som någon annan använt.

Begagnathandeln har gått från skam till glam och fått ett rejält lyft de senaste åren

Johan Davidson

– Handeln har professionaliserats och butiker som säljer begagnat har gått från att finnas i någon källarlokal till att bli en del av den attraktiva butiksmixen i köpcentret eller stadskärnan, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.

Pris den främsta drivkraften

Växande e-handel och inte minst digitala marknadsplatser som Tradera, Blocket och Facebook är viktiga förklaringar till att begagnathandeln växer. Enligt den konsumentundersökning som Svensk Handel låtit göra är lägre priser, hållbarhetsaspekter och ett unikt utbud är de främsta drivkrafterna när konsumenter handlar begagnat.

De största barriärerna till att handla begagnat är att det tar tid att hitta det man söker, att risken är större och att det upplevs som negativt att ha något som någon annan använt tidigare. Även om känslorna inför att handla begagnat går isär står det klart att de yngre är mer positiva. Fyra av fem konsumenter mellan 18–29 år uppger att de handlat begagnat det senaste året.

Väntas växa med 1,5 miljarder per år

Intresset för andrahandsmarknaden förväntas också att öka. Svensk Handel uppskattar att begagnatmarknaden kan växa med minst 1,5 miljarder kronor årligen de kommande åren.

 Cirkulära affärsmodeller är på uppgång och det finns anledning att tro att marknaden kommer att fortsätta att växa de kommande åren, säger Johan Davidson.

Vad får då en begagnad vara kosta? Enligt Svensk Handels rapport Läget i handeln är tumregeln ungefär halva nypriset för en vara i gott skick.

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
elsladd.jpg

Ansökan om elstöd öppnar 30 maj

NyhetRiksdagen har beslutat att företag i elområde 3 och 4 kommer att kunna söka elstöd via Skatteverket från och med den 30 maj.
turister-gagata.jpg

Så lockar du turisterna till din butik i sommar

NyhetÅr 2021 omsatte turismen i Sverige 76 miljarder kronor enbart i handeln, nästan var tionde krona av detaljhandelns totala omsättning. I år,
checklista-dokument.jpg

Så skyddar du ditt företag från bedragare i sommar

NyhetSommar och semester stundar och ordinarie personal finns kanske inte på plats. Med den ordinarie personalen på semester saknas ibland den er
inet-vinnare-16x9.png

Årets köpupplevelse med vänner i fokus

NyhetRetail Awards 2023 arrangerades på ett fullsatt Nalen den 8 maj. Nio vinnare skulle koras. I kategorin Årets köpupplevelse var det allmänhet
arets-butikssaljare-lova.jpg

Prisad butikssäljare med ambitioner

NyhetEtt av Retail Awards mest prestigefyllda pris, Årets butikssäljare, kammades hem av Lova Lindgren från Synsam Recycling Outlet i Umeå. Prisa
gardssallskapet-1.jpg

Gårdssällskapets ekologiska kött bar frukt

NyhetUnder årets Retail Awards, galan som Svensk Handel arrangerade för sextonde året i rad den 8 maj, delades priser ut i nio kategorier. En av
gen-z-telefoner.jpg

Så kan handeln möta Generation Z

NyhetI Svensk Handels rapport Läget i handeln 2023 ägnas ett kapitel åt Generation Z, framtidens konsumenter som är födda mellan 1997 och 2012. P
vinnare2023.jpg

Här är alla vinnare i Retail Awards 2023!

NyhetNu kan vi presentera samtliga vinnare i årets nio kategorier.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.