Hoppa till innehåll

Snabbväxande begagnathandel tar plats i finrummet: ”Från skam till glam”

Tillväxttakten inom begagnathandeln har varit betydligt större än för detaljhandeln. Två av tre konsumenter har köpt en begagnad vara det senaste året. Totalt omsätter branschen 20 miljarder kronor, det visar Svensk Handels rapport Läget i handeln som för första gången mäter begagnathandelns storlek.

02b9cee21a7b4d26910a523ce1482b09.jpg

Andrahandsmarknaden växer. Framförallt är det kläder, heminredning, hemelektronik och böcker som dominerar. Svensk Handel uppskattar att det idag finns cirka 1 000 butiker som har som huvudsaklig affärsidé att sälja varor som någon annan använt.

Begagnathandeln har gått från skam till glam och fått ett rejält lyft de senaste åren

Johan Davidson

– Handeln har professionaliserats och butiker som säljer begagnat har gått från att finnas i någon källarlokal till att bli en del av den attraktiva butiksmixen i köpcentret eller stadskärnan, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.

Pris den främsta drivkraften

Växande e-handel och inte minst digitala marknadsplatser som Tradera, Blocket och Facebook är viktiga förklaringar till att begagnathandeln växer. Enligt den konsumentundersökning som Svensk Handel låtit göra är lägre priser, hållbarhetsaspekter och ett unikt utbud är de främsta drivkrafterna när konsumenter handlar begagnat.

De största barriärerna till att handla begagnat är att det tar tid att hitta det man söker, att risken är större och att det upplevs som negativt att ha något som någon annan använt tidigare. Även om känslorna inför att handla begagnat går isär står det klart att de yngre är mer positiva. Fyra av fem konsumenter mellan 18–29 år uppger att de handlat begagnat det senaste året.

Väntas växa med 1,5 miljarder per år

Intresset för andrahandsmarknaden förväntas också att öka. Svensk Handel uppskattar att begagnatmarknaden kan växa med minst 1,5 miljarder kronor årligen de kommande åren.

 Cirkulära affärsmodeller är på uppgång och det finns anledning att tro att marknaden kommer att fortsätta att växa de kommande åren, säger Johan Davidson.

Vad får då en begagnad vara kosta? Enligt Svensk Handels rapport Läget i handeln är tumregeln ungefär halva nypriset för en vara i gott skick.

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
tvattmaskiner.jpg

EU:s Right to repair antagen i EU-parlamentet

NyhetDen 23 april 2024 antog EU-parlamentet direktivet om Right to repair.
riksdagsseminarium-17-april.png

Sänkt moms på second hand debatterades på riksdagsseminarium

NyhetSvensk Handel ledde samtalet i ett välbesökt seminarium i Riksdagen på temat: Hur kan momslagstiftningen stärka den cirkulära ekonomin?
eu---enrico-letta.png

Ny rapport om EU:s inre marknad och dess geopolitiska roll

NyhetItaliens tidigare premiärminister har tagit fram en rapport som utforskar den inre marknadens betydelse och framtid.
statistik-fakta.jpg

Ljusare ekonomisk framtid väntas stärka hushållens köpkraft

NyhetSom medlem kan du logga in och ta del av Svensk Handels rapport Handelskonjunkturen.
svenska-sedlar-mynt.jpg

Kontanter är samhällsviktigt – men vem ska betala för dem?

NyhetFrågan om kontanter är samhällsviktig, men för handelns företag skulle en tvingande kontanthantering innebära stora kostnader.
eu-emma.jpg

Inför EU-valet: Tre frågor till Emma Wiesner (C)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?
eu-evin.jpg

Inför EU-valet: Tre frågor till Evin Incir (S)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?
eu-arba.jpg

Inför EU-valet: Tre frågor till Arba Kokalari (M)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.