Hoppa till innehåll

Fortsatt stor del av befolkningen som e-handlar

Svensk Handels E-handelsindikator för januari månad visar att e-handelns omsättning minskade med fyra procent jämfört med samma månad föregående år.

a57d3ab9bbf1438fac515788fae3022a.jpg

E-handeln från utlandet nästan halverades under januari jämfört med samma månad föregående år.

Andelen av befolkningen som e-handlat var dock 67 procent under januari, vilket var högre än samma månad förra året. Varor från apotek var populäraste kategorin att e-handla.

Omsättningen för den inhemska e-handeln i januari 2022 var fyra procent lägre jämfört med samma månad 2021. Inkluderar man även svenska konsumenters köp från utländska e-handelsaktörer, var omsättningen åtta procent lägre än för ett år sedan. En högre andel av befolkningen som e-handlade under januari bekräftar e-handelns fortsatt stora genomslag som inköpskanal.

"Konkurrensen om hushållens pengar hårdnar"

- Under januari gällde fortfarande restriktioner till följd av pandemin, vilket förstås påverkar hur många som e-handlade. Men det är redan tydligt att e-handeln kommer att få svårt att matcha förra årets höga försäljningsnivåer. Det säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.

Det genomsnittliga köpbeloppet var 6 procent lägre i januari 2022 jämfört med samma månad förra året. Men eftersom fler e-handlade så stannade den totala e-handelsomsättningen på minus 4 procent.

- Det blir intressant att se i vilken utsträckning våra köpbeteenden kommer att påverka e-handeln när pandemin klingar av. Konkurrensen om hushållens pengar hårdnar på många sätt när samhället öppnar upp. Dessutom bidrar inflationen ytterligare till konkurrensen om hushållens konsumtion.

Johan Davidson, chefsekonom Svensk Handel

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.