Hoppa till innehåll

Organiserad brottslighet utgör ett allvarligt hot mot handelns säkerhet och integritet. Kriminell infiltration och utnyttjande av möjliggörare inom företag påverkar både ekonomin och förtroendet för verksamheter negativt.

organiserad-brottslighet.jpg

Dessa kriminella aktiviteter kan leda till betydande ekonomiska förluster, skador på varumärkets rykte och långsiktiga skador på branschens trovärdighet.

Även utpressning och kidnappning är en brottstyp som kan medföra stor ekonomisk skada för företaget och givetvis innebära ett stort personligt trauma för de som blir utsatta och deras anhöriga.

Svensk Handels säkerhetsenhet arbetar nära specialkompetenser inom polismyndigheten i dessa frågor och har tack vare det kapacitet att i ett tidigt skede stötta drabbade. Detta kräver dock att både polisen och Svensk Handel får kännedom om vad som inträffat så tidigt som möjligt.

Kriminell infiltration och möjliggörare

Svensk Handel arbetar aktivt för att stödja företag i kampen mot dessa typer av brottslighet. Vi och våra samarbetsparters erbjuder vägledning och metodstöd för att förebygga, upptäcka och hantera kriminell infiltration. Vårt mål är att skapa en tryggare och säkrare handelsmiljö genom att hjälpa företag att implementera effektiva säkerhetsåtgärder och stärka sitt försvar mot kriminella individer och nätverk.

På denna sida hittar du information om hur organiserad brottslighet påverkar handeln, samt praktiska råd och verktyg för att skydda ditt företag. Lär dig mer om risk- och sårbarhetsanalyser, bakgrundskontroller vid rekrytering, samt effektiva strategier för att begränsa och logga åtkomst till känslig information. Vi erbjuder också stöd i form av utbildning och samarbeten för att skapa en sund och säker arbetsmiljö där medarbetare vågar rapportera misstankar om oegentligheter.

Genom att samverka med polis och andra rättsvårdande myndigheter kan vi tillsammans bekämpa organiserad brottslighet och skapa en säkrare framtid för handeln. Utforska våra resurser och bli en del av vårt arbete för att skydda handeln mot kriminella hot.

Du som medlem kan här ta del av två dokument som hjälper dig i arbetet mot organiserad brottslighet.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.