Hoppa till innehåll

Den dystra trenden håller i sig för svenska handlare. Utöver tuffa ekonomiska tider blir svenska handlare allt mer brottsutsatta. Det visar Svensk Handels Trygghetsbarometer för det första kvartalet 2023.

man-i-rulltrappa-med-ryggsack.png

Svensk Handels Säkerhetsindex, som sammanfattar butikernas brottsutsatthet är 47% för det första kvartalet 2023. Det är en ökning med tre procent jämfört med det fjärde kvartalet 2022. Det är alltså nästan hälften av alla handlare som under den senaste tiden utsatts för någon form av brott. Rapporten visar att det återigen är stöld och ringa stöld som är de vanligaste brotten i svenska butiker. Hela 39% av handlarna rapporterar att de utsatts för stölder. I 69% av de fallen har man inte polisanmält, vilket är en markant ökning jämfört med det fjärde kvartalet 2022. Det är fortfarande allt för många brott som aldrig polisanmäls.

- Att nästan sju av tio stölder inom handeln inte polisanmäls bör ses som ett underbetyg av Polisen. Handlare vet om att polisanmälningar väldigt sällan leder till att någon grips, och än mer sällan leder det till fällande dom. Det är hög tid att regeringen och ansvariga myndigheter tar frågan på allvar. Allt annat är att skicka fel signaler
Nina Jelver
Säkerhetschef, Svensk Handel.

Brottsligheten blir successivt en allt tyngre börda för handeln att bära. En stor del av denna börda handlar om så kallade mängdbrott. Svensk Handel har i flera års tid påpekat att det finns stora brister i hur Polismyndigheten hanterar dessa brott, vilket som tidigare i år bekräftades genom en granskning som utfördes av Riksrevisionen, som fastslår att den operativa förmågan att hantera mängdbrott är bristfällig.

- Det är givetvis positivt att Riksrevisionen drar samma slutsatser som vi när det kommer till mängdbrottsproblematiken. Vår förhoppning nu är att regeringen, som inte dragit sig för att påpeka behovet av att ta kampen mot brottsligheten på allvar, nu agerar på Riksrevisionens granskning. Vi står givetvis beredda att föra samtal för att lyfta handelns perspektiv, säger Nina Jelver.

Den senaste tiden har stölder av särskilt stöldbegärliga varor som smör och kött blivit ett stort problem. Svensk Handel har tagit initiativ till samverkan med flera andra aktörer för att gemensamt ta krafttag mot ovan nämnda stölder. Målet för 2023 är att kommunerna runt om i Sverige ska utföra fler spårbarhetskontroller hos livsmedelsgrossister, butiker och restauranger. Med avsikt att göra stöldgods svårare att sälja vidare.

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.