Hoppa till innehåll

I Svensk Handels rapport "Stölder och brottslighet i handeln 2024" vittnar några röster om hur brotten påverkar deras verksamhet och vad man ser kan vara lösningen.

stoldrapport-nyhet.png
Bild ur rapporten Stölder och brottslighet i handeln 2024

Brotten mot handeln får stora konsekvenser. En tredjedel av sällanköpsvaruhandlarna avstår att investera och 6 av 10 dagligvaruhandlare har svårt att bedriva verksamheten som vanligt. 1 av 10 har till och med funderat på att lägga ner, eller flytta sin verksamhet på grund av brottsligheten. Gemensamt för handlarna, oavsett delbransch, är att man ser lösningen i en ökad polisiär synlighet och mer lokal samverkan med övriga handlare, polisen och kommunen.  

ICA Maxi Älmhult: Att hela tiden behöva vara beredd skapar en oro

Hos Erik Eskils på ICA Maxi i Älmhult är stölderna allt från ungdomar som stjäl godis, till stöldligor och bedrägerier. I vissa varugrupper kan de inte lägga fram så mycket produkter på en gång, vilket tyvärr gör att man också säljer mindre.

Känslan av att hela tiden behöva vara beredd på att något ska ske, skapar en oro hos personalen, de har också haft fall där personalen behövt agera och då utsatts för hot.

Ett bättre samarbete med polisen hade kunnat göra skillnad. Vi har både filmbevis och samlad kunskap oss handlare emellan. Om vi tilläts hjälpa till mer i utredningarna, skulle vi komma längre.
Erik Eskils
vd och handlare, ICA Maxi Älmhult

Systembolaget: Lokal samverkan är framtidens mest effektiva brottsförebyggande arbete

2017 grundade Systembolaget en säkerhetsenhet för att arbeta brottsförebyggande och motverka svinn. Incidenterna har sedan dess minskat markant. Utöver minskat svinn ser Systembolaget man också tendenser till att hot, våld och trakasserier minskar.

Systembolaget rapporterar alla brott via Svensk Handels app Säkerhetscenter och arbetar mycket med lokal samverkan. Grundsynen är att göra det besvärligt för kriminella att begå brott i butikerna.

- Vi ser en trend att vårt brottsförebyggande arbete har hjälpt till att minska svinnet i butik, säger Andreas Eriksson, Loss Prevention Manager på Systembolaget.

stoldrapport-nyhet-(1)-1719926119.png
Jan Wallström, Bauhaus, Erik Eskils, ICA Maxi Älmhult, Andreas Eriksson, Systembolaget, Patrik Berts, Stadium

Stadium: Mängdbrottsligheten måste börja tas på allvar

Det tuffare klimatet som råder idag är inte alltid direkt kopplat till stölder. För att skapa trygghet hos personalen i butik använder Stadium väktare och utbildar regelbundet personalen. Det är en viktig del i arbetsmiljön att man känner sig trygg på sin arbetsplats.

En tät polisnärvaro ute i samhället gör att det blir lugnare. Jag vill ha fler poliser på gatan, synliga. Jag vill att man tar mängdbrottsligheten på allvar.
Patrik Berts
koncernsäkerhetschef Stadium

Bauhaus: Stulna varor på andrahandsmarknaden ett växande problem

Bauhaus tuffaste utmaning är de organiserade stölderna, till stor del på grund av att polisen har begränsade utredningsresurser. Organiserade ligor stjäl för de högsta beloppen, som maskiner och VVS-tillbehör, som i sin tur ofta säljs vidare på andrahandsmarknaden.

- Kriminella som grips i butik blir tyvärr inte omhändertagna, utan kommer tillbaka. De riktar in sig på dyra varor som är lätta att sälja vidare, ofta på återförsäljningssidor på nätet, säger Jan Wallström, säkerhetschef på Bauhaus.

sofia-larsen-citatbild.jpg
Sofia Larsen, vd för Svensk Handel
För att vår bransch fortsatt ska kunna vara en av näringslivets största arbetsgivare krävs nu att frågan tas på högsta allvar. Det är hög tid att vända utvecklingen.
Sofia Larsen
vd, Svensk Handel
nina-jelver-2024.jpg

Nina Jelver

Säkerhetschef

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
eu-flaggan.jpg

Viktig information om Right to Repair

NyhetI samband med att Right to Repair publicerats i EU:s officiella tidning, så är nästa steg nu att direktivet ska implementeras i svensk rätt.
organiserad-brottslighet.jpg

Skydda ditt företag mot organiserad brottslighet - så gör du

NyhetOrganiserad brottslighet kan innebära stor ekonomisk skada samt otrygghet för dig som handlare. Svensk Handel guidar dig rätt.
lantliv-(1).jpg

Svensk Handel besöker Lantliv Inredning i Leksand

NyhetHandelslandet Sverige sträcker sig från Kiruna i norr till Ystad i söder. Svensk Handel besökte Lantliv Inredning i Leksand för ett samtal.
almedalsnyhet.png

Handelns frågor lyftes i Almedalen: ”Kunskapen för låg”

NyhetI Handelslandet Sverige i Almedalen satte Svensk Handel handelns frågor högt på den politiska agendan.
almedalsgarderoben-ellos.jpg

Ellos: ”De mest hållbara plaggen är de du älskar att bära”

NyhetEllos ser Almedalsgarderoben som en bra ögonöppnare för hur kläder kan komma till användning på fler än ett sätt.
sellpy1.png

Sellpy vill göra det lättare att välja cirkulärt

NyhetSellpy's unika tjänst online och i appen möjliggör för alla att konsumera på ett mer cirkulärt sätt. Sellpy medverkade i Almedalsgarderoben.
stoldrapport-nyhet.png

Röster från handeln - så påverkar brotten våra företag

NyhetI Svensk Handels rapport "Stölder och brottslighet i handeln 2024" vittnar några röster om hur brotten påverkar deras verksamhet.
nrs-2024-(webben)-(5).png

Hållbarhet, säkerhet och AI formar handelns framtid

NyhetÅrets teman på Nordic Retail Summit 2 oktober är hållbarhet, säkerhet och AI. Biljetter finns att köpa nu.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.