Kvinna med bluffaktura

Betalningsanmärkning på bluffaktura

Många som blivit utsatta för en bluffaktura och som kontaktar oss på Svensk Handel är oroliga för vad som ska hända om de inte betalar. Så här gör du om du får en betalningspåminnelse på bluffakturan.

Ladda ner vår app Säkerhetscenter! För iPhone / Android  – anmäl brott, ta del av varningar, information och tips.

Det är kreditupplysningsföretagen som registrerar betalningsanmärkningar. Informationen som ligger till grund för betalningsanmärkning hämtas från olika offentliga register, bland annat kronofogdens. Är du privatperson eller har enskild firma får endast uppgifter om utslag lämnas.

Begära att betalningsanmärkningen tas bort

Finns företaget med på Svensk Handel Varningslistan blockeras det av kreditupplysningsföretagen. Du får då ingen anmärkning.

Saknas företaget på listan kan du istället meddela kronofogdens rättelseteam i Visby att du vill att uppgifterna tas bort. Du måste då kunna visa att du bestridit fordran innan ansökan om betalningsföreläggande inlämnats till kronofogden. Enklast är att bifoga ett mejl där det klart framgår hur du har agerat. Du måste också invända mot kravet i betalningsföreläggandet och beskriva varför uppgifterna är felaktiga.

Läs mer på kronofogdens webbplats >