Hoppa till innehåll

Kan jag neka semester för medarbetare som redan bokat resa i sommar?

Har du börjat planera dina medarbetares ledigheter i sommar? Anställda har rätt till fyra veckors sammanhängande ledighet under sommaren och de ska få reda på sin semesterperiod minst två månader i förväg.

ajour-10-1920x1080.png

Innan dess ska du ha hunnit förhandla med facket också - så det är viktigt att börja planera i god tid! Vad händer då om din medarbetare redan bokat en semesterresa till sommaren men schemat inte går ihop? Kan du då neka önskemålet och lägga ut semestern under en annan period?

Det här och mycket mer besvaras i avsnitt 10. 

Programledare Hans Tjernström Carraro reder ut ämnet tillsammans med arbetsrättsexperterna Caroline Lundegard och Helena Olenmark.

För att lyssna på avsnittet, klicka här >>

Du kan även prenumerera på AJOUR och lyssna på avsnittet på Spotify, klicka här >>

Viktigt att veta

Frågorna som tas upp i varje avsnitt är antingen sådana som inkommit till Ajour-podden och anonymiserats eller fiktiva frågor med inspiration från verkligheten.

Vårt mål med podden är att ge dig information och kunskap, men det är omöjligt att ge en heltäckande bild av alla regler och omständigheter som skulle kunna bli tillämpliga i just ditt fall. Små skillnader kan få stor betydelse i det enskilda fallet. Vad som sägs i denna podd är därmed inte att betrakta som arbetsrättslig eller juridisk rådgivning och kan inte användas i det syftet i ditt specifika ärende.

arbetsratt-paragraf.jpg

Vill du komma i kontakt med oss på AJOUR?

Har du någon fråga eller ett dilemma som du skulle vilja att vi berör i podden - tveka inte att skriva till oss.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.