Hoppa till innehåll

Ungefär en fjärdedel av de sysselsatta hade sitt första jobb i handeln och totalt arbetar en halv miljon människor i branschen. Men gymnasieskolans handelsprogram har länge haft låg status och svårt att rekrytera elever.

e82e48fd27074eef813ec9d693615fe1.jpg

Mellan år 2010 och 2012 halverades antalet elever som valde programmet. Det är också en oroande liten del av de elever som slutför programmet som senare väljer handeln. Av cirka 2 500 elever som utexamineras från programmet varje år är det mindre än hälften som arbetar i branschen ett år efter studenten.

Handelsrådets slutsats är att det behövs fler gymnasiala utbildningsvägar som ger den kompetens som krävs för att arbeta och utvecklas i handeln. Därför föreslår vi följande åtgärder:

  • Skapa en ny yrkesinriktning på ekonomiprogrammet. Många elever som är intresserade av handeln väljer redan i dag ekonomiprogrammet framför Handels- och administrationsprogrammet. Samtidigt rekryterar handelns företag gärna från ekonomiprogrammet. Handelsrådet föreslår därför gymnasieutredningen att handels- och administrationsprogrammet ersätts av en yrkesinriktning på ekonomiprogrammet.

  • Skapa samarbete med det lokala näringslivet. För att säkra att eleverna på den nya handelsinriktningen får den kompetens som branschen efterfrågar föreslår Handelsrådet att utbildningen till viss del ska innehålla arbetsplatsförlagt lärande och stödjas av ett lokalt programråd

  • Låt elever på andra yrkesprogram få sälj- och servicekompetens. Handelsrådet föreslår också att ett antal sälj- och servicekurser blir tillgängliga som programfördjupning på samtliga yrkesprogram. Det skulle ge utbildningssamordnare möjlighet att skapa yrkesutgångar med sikte på exempelvis bygghandel eller reservdelsförsäljning

Detta är förslag som kommer att bidra till att öka attraktiviteten för gymnasiala handelsutbildningar. Handelsrådet anser att det behövs fler utbildningar som ger den kompetens som krävs för att kunna etablera sig i handeln. Vi hoppas därför att gymnasieutredningen tar till sig våra synpunkter.

Handelsrådet – Karin Johansson, Svensk Handel

Susanna Gideonsson, Handelsanställdas förbund

Jens Jacobsson, Akademikerförbunden (Civilekonomerna)

Petter Skogar, Arbetsgivarföreningen KFO

Martin Linder, Unionen

Källa: Market 12 oktober 2016 och ICAnyheter

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
second-hand-klader.jpg

Sänk momsen på second hand, regeringen

DebattartikelGenom att sänka momsen på second hand-produkter skapas incitament för att utvidga och utveckla second handförsäljningen.
leveranskedja.jpg

Miljözon slår mot företagen i city

DebattartikelSvensk Handel ifrågasätter det snabba införandet av miljözon 3 i centrala Stockholm, utan rimlig tid för förberedelse och omställning.
anders-svensson-sofia-larsen-1709747340.png

Handeln är redo att ta ledartröjan i den gröna omställningen

DebattartikelHandelsföretagen har både kraft och vilja att ta ledarskapet i den gröna omställningen.
umea-fontan.png

Handeln är en viktig aktör i den gröna omställningen

DebattartikelMed ett brett och attraktivt utbud av handel ökar platsens attraktionskraft.
falun-gata.png

”Omöjligt samtidigt som konsumtionen minskar”

DebattartikelMånga butiker i Dalarna, som redan idag har utmaningar till följd av det ekonomiska läget, riskerar nu att behöva stänga sina verksamheter.
gagata.jpg

Inflationshyror hotar jobb inom handel och besöksnäring

DebattartikelFöretag och jobb står på spel inom våra branscher och vi ser redan hur konkurserna ökar till följd av en dysfunktionell lokalhyresmarknad.
paminnelsefaktura.jpg

Att följa krångliga regelverk kostar svenska företag mer än 377 miljarder kronor

DebattartikelRegeringen har ett gediget arbete framför sig när den ska ta itu med ett decenniums krångelinflation.
nina-o-henrik-16x9-1698410623.png

Kontrollera restauranger för att komma åt brottslighet

DebattartikelOm kommunerna utvidgar sina kontroller av kött till restauranger ökar möjligheterna att komma åt organiserad brottslighet.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.