Hoppa till innehåll

Svensk Handel välkomnar EU-kommissionens fokus på regelförenkling och konkurrenskraft. Men lagstiftning måste inte bara vara ambitiös – den måste också vara möjlig att följa skriver Martina Elfgren i ett debattinlägg.

martina-reportage.jpg
Martina Elfgren, chef för Svensk Handels Brysselkontor

Svensk Handel firar ett decennium på plats i Bryssel. Under dessa år har vi drivit på i EU för enklare regler, bättre konkurrensvillkor och tydligare förutsättningar för handeln. Det behövs mer än någonsin – nu växlar vi upp ytterligare.

Den 9 maj firar vi Europadagen – en dag för att påminnas om freden och sammanhållningen i Europa. I år har vi dessutom flera skäl att uppmärksamma EU:s betydelse: Sverige firar 30 år som medlem i unionen, och Svensk Handel markerar 10 år med kontor på plats i Bryssel.

Mycket händer i Bryssel. Du som driver eller arbetar i ett handelsföretag märker det faktiskt varje dag genom fler regler, ökade krav och nya former av märkningar. Ungefär 70 procent av de regler svenska handelsföretag måste följa har sitt ursprung i EU. Ändå känns besluten ofta avlägsna – som något som bara "händer". Men det gör de inte. Och det är därför Svensk Handel finns i Bryssel: För att vara handelns, alltså våra medlemmars, röst där besluten fattas.

Tre fjärdedelar av de svenska företagens handel sker med Europa. När EU-lagstiftning påverkar hur du ska förpacka och märka produkter, hur tillgänglighets- och hållbarhetskrav ska se ut eller hur plattformar ska regleras, så handlar det om din konkurrenskraft och dina möjligheter att göra rätt – och göra det på ett lönsamt sätt.

Vår närvaro i Bryssel har inneburit 10 år av möten med EU-parlamentariker, kommissionstjänstemän och medlemsländernas representanter. Vi har suttit i förhandlingar, förklarat handelns villkor, tagit fram positioner tillsammans med våra medlemsföretag – och säkerställt att dina perspektiv inte tappas bort i processen.

Vi har också producerat mängder av webbinarier, vägledningar och frågor-och svar som gör det enklare för dig att förstå – och följa – alla nya krav. Och på vår hemsida hittar du nu en guide till alla de viktigaste lagförslagen som just nu förhandlas i EU.

EU är nu inne i en ny mandatperiod med ett nytt arbetsprogram för 2025. Vi välkomnar EU-kommissionens fokus på regelförenkling och konkurrenskraft. Lagstiftning måste inte bara vara ambitiös – den måste vara möjlig att följa.

Svensk Handels EU-agenda lyfter våra fem viktigaste prioriteringar:

  1. Regelförenkling, implementering och uppföljning
    EU:s regelverk måste förenklas, harmoniseras och följas upp i dialog med näringslivet.

  2. Konkurrens på lika villkor och effektiv tillsyn
    Alla aktörer, oavsett ursprung, måste omfattas av samma regler med stärkt marknadskontroll.

  3. Säkerställ en faktisk digital omställning
    Digital lagstiftning ska främja innovation och datadriven utveckling utan att hämma företagen.

  4. Bättre förutsättningar för en cirkulär ekonomi
    Regler och styrmedel bör stötta återbruk, reparation och en fungerande marknad för cirkularitet.

  5. Samverka för ökad säkerhet i handeln
    EU bör bekämpa brottslighet och cyberhot genom samverkan, investeringar och gemensamma insatser.

Svensk Handel firar ett decennium på plats i Bryssel. Under dessa år har vi fört handelns talan mitt i beslutsprocesserna – för enklare regler, sund konkurrens och tydligare spelregler. Under denna nya mandatperiod står vi redo att växla upp vårt arbete för en EU-politik som stärker, inte stjälper, svenska handelsföretag.

Martina Elfgren,
Chef för Svensk Handels Brysselkontor

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
martina-reportage.jpg

Svenska handelsföretag måste bry sig om EU

DebattartikelSvensk Handel välkomnar EU-kommissionens fokus på regelförenkling och konkurrenskraft.
sofia-kopcentrum.png

Lita på marknadsekonomin

DebattartikelNäringslivet och företagsamheten är grunden för vårt välstånd. Utan ett framgångsrikt näringsliv kan vi inte finansiera försvaret.
nina-jelver-2024-4.jpg

Kasta förslaget om högre gräns för ringa stöld i papperskorgen

DebattartikelI förra veckan aviserade Åklagarmyndigheten att gränsen för vad som utgör ringa stöld bör höjas från dagens 1 250 kronor, till 1 500 kronor.
hemelektronik.jpg

Straffa inte svenska företag – skrota elektronikskatten

DebattartikelRegeringen har vidtagit åtgärder för att stoppa osund utländsk konkurrens. Nu är det dags att ta nästa steg och slopa elektronikskatten.
sofia-debatt.jpg

Förslagen är ett hot mot den grundläggande äganderätten

DebattartikelDe förslag som nu finns på bordet innebär stora avsteg från den grundläggande äganderätten, skriver ledande företrädare från näringslivet.
martin-kits-kopcentrum.png

Nu behövs en seriös diskussion om matpriserna

DebattartikelDebatten om matpriser har åter tagit fart. Och fortfarande lika felaktigt framställs dagligvaruhandelns vinster som boven i dramat.
henrik-ekelund-och-andreas-stromberg.png

Nya kraven hotar reklambladen – och påverkar matpriserna negativt

DebattartikelKonsumentverkets nya tolkning av den nya prisinformationslagen hotar reklambladens framtid, och slår hårt mot både handel och konsumenter.
stadsbild-elisabet.png

Oansvarigt av Länsstyrelsen Kalmar län att uppmana till köpstopp

DebattartikelAtt Länsstyrelsen ihop med länets kommuner i en kampanj uppmanar till att inte köpa nya produkter under januari månad är ansvarslöst.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.