Hoppa till innehåll

Årets Julklapp är en gåva som förenar och skapar samhörighet för svenska folket. Årets julklapp 2023 är sällskapsspelet.

sallskapsspel-flicka.jpg

I år är det sällskapsspelet som utsetts till Årets julklapp. Intresset för spel har ökat, och de senaste fem åren har försäljningen av sällskapsspel fördubblats. På många pubar är quiz en återkommande höjdpunkt och på caféer hittar man ofta en hög med brädspel att fördriva tid med. På TV har vi kunnat se populära serier som The Queen's Gambit om en schackspelande ung kvinna, och Stranger Things som spunnit vidare i flera olika spel.

Efter pandemin kan det finnas många som känner behov av att umgås fysiskt, och trots en orolig omvärld hoppas HUI att sällskapsspelet ska vara en enande faktor som ger en trivsam gemenskap och ett socialt umgänge.

Sällskapsspel är en klassisk julgåva som nu återupptäcks av nya generationer. I en omvärld präglad av krig, våld och ekonomiska svårigheter blir sällskapsspelet en möjlighet att för en stund koppla bort världen utanför och istället uppleva samvaron med nära och kära. Sällskapsspelen står för trygghet men också för eskapism och utveckling
Emma Hernell
VD på HUI

Sällskapsspel kan se väldigt olika ut, allt ifrån enkla hemgjorda spel över kortspel och brädspel till avancerade digitala spel, och den nya trenden med ”fygitala” spel, som kombinerar fysiskt och digitalt spel. Spel spänner också över ett brett prisspektrum, från mycket billigt och enkelt till väldigt avancerade och mer kostsamma upplägg.

Dels ser vi att klassiska spel fortsätter att väcka intresse och ha en hög efterfrågan. Men det sker innovationer inom den här branschen hela tiden.
Emma Hernell
VD på HUI

HUI:s motivering

”Att samlas med nära och kära och få en välbehövlig paus från verkligheten är något vi söker oss till i svåra tider. Samtidigt växer ny teknik fram som förnyar en traditionell produktkategori. Årets Julklapp är en gåva som förenar och skapar samhörighet för svenska folket. Årets Julklapp 2023 är sällskapsspelet.”

HUI presenterar varje år sedan 1988 Årets julklapp. Ursprunget är en önskan om att öka intresset för deras prognos inför julhandeln. Under hela året analyserar HUI handeln och konsumtionslandskapet, och samlar på sig fakta om produkter och trender. Under hösten sammanvägs sedan materialet för att utse Årets julklapp som också ska uppfylla ett eller flera av följande kriterier:

  • Produkten ska representera tiden vi lever i.

  • Produkten ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse under året.

  • Produkten ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i stort antal.

Varje år deponeras ett exemplar av Årets julklapp på Nordiska Muséet, som ett tidsdokument som fylls på år efter år.

Det oberoende marknadsundersökningsföretaget HUI har i 50 år undersökt, mätt och analyserat den svenska handeln. HUI är ett helägt dotterbolag till Svensk Handel.

Några tidigare julklappar:

1988 Bakmaskinen
1994 Mobiltelefonen
1996 Internetpaketet
1997 Elektroniska husdjuret
2004 Den platta TV:n
2007 GPS-mottagaren
2009 Spikmattan
2015 Robotdammsugaren
2020 Stormköket

Se alla tidigare julklappar

Läs HUI:s pressmeddelande om Årets julklapp

 

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
eu-flaggan.jpg

Viktig information om Right to Repair

NyhetI samband med att Right to Repair publicerats i EU:s officiella tidning, så är nästa steg nu att direktivet ska implementeras i svensk rätt.
organiserad-brottslighet.jpg

Skydda ditt företag mot organiserad brottslighet - så gör du

NyhetOrganiserad brottslighet kan innebära stor ekonomisk skada samt otrygghet för dig som handlare. Svensk Handel guidar dig rätt.
lantliv-(1).jpg

Svensk Handel besöker Lantliv Inredning i Leksand

NyhetHandelslandet Sverige sträcker sig från Kiruna i norr till Ystad i söder. Svensk Handel besökte Lantliv Inredning i Leksand för ett samtal.
almedalsnyhet.png

Handelns frågor lyftes i Almedalen: ”Kunskapen för låg”

NyhetI Handelslandet Sverige i Almedalen satte Svensk Handel handelns frågor högt på den politiska agendan.
almedalsgarderoben-ellos.jpg

Ellos: ”De mest hållbara plaggen är de du älskar att bära”

NyhetEllos ser Almedalsgarderoben som en bra ögonöppnare för hur kläder kan komma till användning på fler än ett sätt.
sellpy1.png

Sellpy vill göra det lättare att välja cirkulärt

NyhetSellpy's unika tjänst online och i appen möjliggör för alla att konsumera på ett mer cirkulärt sätt. Sellpy medverkade i Almedalsgarderoben.
stoldrapport-nyhet.png

Röster från handeln - så påverkar brotten våra företag

NyhetI Svensk Handels rapport "Stölder och brottslighet i handeln 2024" vittnar några röster om hur brotten påverkar deras verksamhet.
nrs-2024-(webben)-(5).png

Hållbarhet, säkerhet och AI formar handelns framtid

NyhetÅrets teman på Nordic Retail Summit 2 oktober är hållbarhet, säkerhet och AI. Biljetter finns att köpa nu.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.