Hoppa till innehåll

Vad gäller just nu? En sammanfattning av dagsläget kring kontantanvändningen, vilka som ska ta emot kontanter och betalningar i offlineläge.

sedlar-16x9.png

Kontantutredningen

Rapporten beställdes av den svenska regeringen för att undersöka förutsättningarna för att lagstifta om möjligheten att betala med kontanter, särskilt för nödvändiga varor som mat och bränsle. Den utforskar också andra åtgärder för att säkerställa att kontanter fortsätter att fungera som betalningsmedel i Sverige.

Utredningen presenterade den 19 december 2024 och ligger nu ute på remiss.

Användningen av kontanter har minskat avsevärt över åren, med många banker och handelsföretag samt konsumenter som övergår till digitala betalningar. Inom den fysiska detaljhandeln är över 90% av alla köptransaktioner gjorda med kort och endast ca 7% med kontanter.
Dock finns det fortfarande grupper i samhället, såsom äldre och de som är digitalt eller ekonomiskt exkluderade, som är starkt beroende av kontanter. 

Förslag till lagstiftning

Obligatorisk acceptans av kontanter:

Handelsföretag som säljer livsmedel samt apotek bör vara skyldiga att acceptera kontanter. Även den offentliga sektorn som tar avgifter för tjänster, vård, bilbesiktning med flera.

Några förtydligande kriterier:

  • På platser där det finns personal och där man vanligtvis kan betala med vanliga betalmetoder.

  • Mellan klockan 06.00 och 20.00 under dygnet.

  • På platser där personals säkerhet kan garanteras med rimliga medel.

  • Om företagen omfattas av krav på extern revisor, dvs med en årsomsättning över 3 miljoner kronor.

  • Maxbelopp på kontanter som måste accepteras - 10% på gällande prisbasbelopp och max 25 mynt.

Infrastruktur för kontanthantering

Banker ska ta ett större ansvar och erbjuda tjänster för att sätta in och ta ut kontanter, och se till att dessa tjänster finns tillgängliga överallt i landet. Bankerna måste säkerställa att privatpersoner och företag ska kunna sätta in pengar på ett konto.

Statens roll

Staten bör spela en central roll i att säkerställa tillgången och funktionen av kontanter och därmed upprätthålla en robust infrastruktur. Detta inkluderar eventuellt att subventionera vissa aspekter av kontantinfrastrukturen för att säkerställa att den förblir livskraftig.

Svensk Handel vill se att staten tar ett större ansvar

Kontanthanteringen är redan idag en utmaning. Utredningen lyfter fram att infrastrukturen är bräcklig och föreslår högre krav på bland annat bankerna. Det är ett steg i rätt riktning.
Svensk Handel menar att staten har ett avgörande ansvar i frågan. Om staten kräver att handeln ska hantera kontanter, behöver de också ta ett ökat operativt och finansiellt ansvar.

Det är inte rimligt att handeln ska bära samtliga kostnader och risker för att upprätthålla kontanthanteringen.

Kortbetalningar i offlineläge

Möjligheten att kunna genomföra betalningar är grundläggande för att samhället ska fungera. Det gäller även i fredstida krissituationer och vid höjd beredskap. De digitala betalningar som konsumenter och företag är beroende av är normalt effektiva men gör oss samtidigt sårbara. Även enstaka och tillfälliga störningar i elektroniska kommunikationer får stora effekter i olika delar av samhället, inte minst inom betalningsområdet. Av olika anledningar ser vi idag allt fler störningar, samtidigt som cyberattacker sker kontinuerligt.

Ökade störningar och det försämrade säkerhetsläget gör att lösningar som möjliggör betalningar offline blir allt viktigare, främst för handeln som förser samhället med livsnödvändiga varor via dagligvaruhandeln och apoteken. Det befintliga digitala betalningssätt som har mest användare är kortbetalningar med debet- och kreditkort. Infrastrukturen och processer för offlinebetalningar med kontokort finns delvis på plats och används, såväl inom handeln som under flygresor. Idag står kortbetalningar för drygt 90 % av alla transaktioner inom den fysiska handeln i Sverige.

Vem tar risken i ett offlineläge

Merparten av tekniken, infrastrukturen och processer finns idag även om det fortfarande finns en hel del att åtgärda. Den stora utmaningen vid offlinebetalningar är vem som står för risken.
De involverade aktörer som bär någon risk är kortnätverken, kortutgivaren och/eller handlaren. Denna fråga är central i arbetet med den svenska modellen för kortbetalning i offlineläge.

Riksbanken har ett övergripande ansvar för betalningar ska kunna ske i Sverige. I en arbetsgrupp, Civil Beredskap Betalningar, har Riksbanken samlat samtliga intressenter kring kortbetalningar för att diskutera och arbeta fram en svensk modell för kortbetalningar i offlineläge. Svensk Handel tillsammans med Axfood, Apoteket, Coop och ICA medverkar i detta arbete. Detta arbete pågår under för tillfället med målsättning att ha ett färdigt förslag juni 2025.    

Svensk Handel bevakar den här viktiga frågan noga och fortsätter att publicera uppdateringar när nyheter finns.

bengt-nilervall.png

Bengt Nilervall

Näringspolitisk expert

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
1-oktober-(980-x-280-px)-(1920-x-1080-px)-(5).png

Nordic Retail Summit: Handelns roll i en osäker värld – beredskap och trygghet

NyhetEn av tre programpunkter på årets Nordic Retail Summit 1 oktober handlar om beredskap och trygghet.
ordforandepriset-2025.png

Vinnare av Ordförandepriset 2025

NyhetSvensk Handels Ordförandepris delas ut till framgångsrika och lovande studenter. Årets vinnare är Lilly Andersson och Henrik Hultqvist.
mockup-rapport.jpg

Butik för alla - för en mer tillgänglig och inkluderande kundupplevelse

NyhetSvensk Handel lanserar nu en vägledning som ger konkreta råd om hur man i butik kan förbättra tillgängligheten.
arsstamma-2025-(1920-x-1080-px).png

Inspiration, framtid och nyvald ordförande på Svensk Handels årsstämma

NyhetDagen för Svensk Handels årsstämma bjöd bland annat på nyval av styrelsens ordförande och utdelning av ordförandepriset.
jarvheden-16x9.png

Thomas Järvheden uppträder på Retail Awards 2025

NyhetÅrets Retail Awards bjuder inte bara på hyllningar – utan också på skrattgaranti. Thomas Järvheden står för underhållningen under kvällen.
1-oktober-(980-x-280-px)-(1920-x-1080-px)-(3).png

Biljettsläpp! Välkommen till årets viktigaste dag för handeln – 1 oktober 2025

NyhetNu är biljetterna släppta till två av höstens stora event. 1 oktober lyfter vi hela handeln.
gemensamhetskostnader-med-playknapp2.png

Gemensamhetskostnader – ett svart hål

NyhetNär du hyr en butikslokal betalar du inte bara hyra – du betalar också gemensamhetskostnader. Här är en medlemsexklusiv informationsfilm.
1-oktober-(980-x-280-px)-(1920-x-1080-px).png

Benjamin Dousa – inledningstalare på Nordic Retail Summit 2025

NyhetÅrets huvudtalare på Nordic Retail Summit är Benjamin Dousa, Sveriges minister för internationellt utvecklingssamarbete och utrikeshandel.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.