Hoppa till innehåll

En stor del av världens handel och energitransporter passerar genom Röda havet och Suezkanalen. I nuläget begränsas sjöfarten av attacker och oroligheter i området. Containerpriserna stiger och kostnaderna för handelns företag ökar.

roda-havet.png

Svensk Handel följer de internationella fraktpriserna och dess påverkan på handeln. De senaste veckorna har containerpriserna mellan Kina och norra Europa ökat med nära 4 000 dollar. Från drygt 1 200 dollar under oktober och november, till över 5 000 dollar i januari.  

Handeln är internationell och helt beroende av att leveranskedjan fungerar. Konflikten i Röda havet leder till försenade leveranser och ökade kostnader. Om konflikten inte når en snar lösning kan det leda till ökade priser för konsumenten och att inflationen späs på.
Maria Mikkonen
chefsekonom, Svensk Handel

Konflikten i Röda havet påverkar den globala världshandeln, inklusive EU:s och Sveriges försörjning av varor och energi. Även Kommerskollegium, Sveriges myndighet för utrikeshandel, EU:s inre marknad och handelspolitik har analyserat konfliktens påverkan på världshandeln.

De konstaterar också att både på kort och lång sikt uppstår högre fraktkostnader, vilket slår mot företagens marginaler. Denna kostnadsökning slår hårdast på produkter inom lågmarginalsegmentet, där många råvaror inryms.

Osäkerheter i leveranskedjorna kan också leda till att företagen ser över såväl alternativa leverantörer som andra transportvägar för att få varorna till Sverige.

Svensk Handel fortsätter att bevaka frågan.  

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
eu-flaggan.jpg

Viktig information om Right to Repair

NyhetI samband med att Right to Repair publicerats i EU:s officiella tidning, så är nästa steg nu att direktivet ska implementeras i svensk rätt.
organiserad-brottslighet.jpg

Skydda ditt företag mot organiserad brottslighet - så gör du

NyhetOrganiserad brottslighet kan innebära stor ekonomisk skada samt otrygghet för dig som handlare. Svensk Handel guidar dig rätt.
lantliv-(1).jpg

Svensk Handel besöker Lantliv Inredning i Leksand

NyhetHandelslandet Sverige sträcker sig från Kiruna i norr till Ystad i söder. Svensk Handel besökte Lantliv Inredning i Leksand för ett samtal.
almedalsnyhet.png

Handelns frågor lyftes i Almedalen: ”Kunskapen för låg”

NyhetI Handelslandet Sverige i Almedalen satte Svensk Handel handelns frågor högt på den politiska agendan.
almedalsgarderoben-ellos.jpg

Ellos: ”De mest hållbara plaggen är de du älskar att bära”

NyhetEllos ser Almedalsgarderoben som en bra ögonöppnare för hur kläder kan komma till användning på fler än ett sätt.
sellpy1.png

Sellpy vill göra det lättare att välja cirkulärt

NyhetSellpy's unika tjänst online och i appen möjliggör för alla att konsumera på ett mer cirkulärt sätt. Sellpy medverkade i Almedalsgarderoben.
stoldrapport-nyhet.png

Röster från handeln - så påverkar brotten våra företag

NyhetI Svensk Handels rapport "Stölder och brottslighet i handeln 2024" vittnar några röster om hur brotten påverkar deras verksamhet.
nrs-2024-(webben)-(5).png

Hållbarhet, säkerhet och AI formar handelns framtid

NyhetÅrets teman på Nordic Retail Summit 2 oktober är hållbarhet, säkerhet och AI. Biljetter finns att köpa nu.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.