Hoppa till innehåll

En stor del av världens handel och energitransporter passerar genom Röda havet och Suezkanalen. I nuläget begränsas sjöfarten av attacker och oroligheter i området. Containerpriserna stiger och kostnaderna för handelns företag ökar.

roda-havet.png

Svensk Handel följer de internationella fraktpriserna och dess påverkan på handeln. De senaste veckorna har containerpriserna mellan Kina och norra Europa ökat med nära 4 000 dollar. Från drygt 1 200 dollar under oktober och november, till över 5 000 dollar i januari.  

Handeln är internationell och helt beroende av att leveranskedjan fungerar. Konflikten i Röda havet leder till försenade leveranser och ökade kostnader. Om konflikten inte når en snar lösning kan det leda till ökade priser för konsumenten och att inflationen späs på.
Maria Mikkonen
chefsekonom, Svensk Handel

Konflikten i Röda havet påverkar den globala världshandeln, inklusive EU:s och Sveriges försörjning av varor och energi. Även Kommerskollegium, Sveriges myndighet för utrikeshandel, EU:s inre marknad och handelspolitik har analyserat konfliktens påverkan på världshandeln.

De konstaterar också att både på kort och lång sikt uppstår högre fraktkostnader, vilket slår mot företagens marginaler. Denna kostnadsökning slår hårdast på produkter inom lågmarginalsegmentet, där många råvaror inryms.

Osäkerheter i leveranskedjorna kan också leda till att företagen ser över såväl alternativa leverantörer som andra transportvägar för att få varorna till Sverige.

Svensk Handel fortsätter att bevaka frågan.  

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
ung-medarbetare.jpg

Hjälp oss att säkra handelns framtida kompetensbehov

NyhetDet nya Försäljnings- och Serviceprogrammet på gymnasiet lockar många. Nu behövs lokala programråd med företag från branschen.
webbinarium-kepsar.png

E-handelsåret 2023 - och framtiden

NyhetE-handel där varorna har lägre pris påverkades något mindre under det tuffa 2023 än sällanköpshandeln. Möt e-handlaren som klarade sig bra.
nrs-2024-logotyp.png

Save the date: Upplev framtidens handel på Nordic Retail Summit

NyhetI år kretsar programmet kring tre heta områden: Hållbarhetslagstiftning, säkerhet och AI.
hand-med-telefon-e-handel.png

Internationell e-handel: Expansion med utmaningar

NyhetE-handel utanför Sveriges gränser ökar och står nu för 17% av marknaden.
trendspaning-per-ljungberg-2-play-1708937132.png

Trendspaning: Vart är vi på väg?

NyhetSvensk Handels Per Ljungberg delar insikter inför årets D-Congress – på temat Innovation for Impact.
kvinna-faktura-900x280.jpg

Uppdatering angående ”Late Payment Regulation”

NyhetDiskussioner kring EU-kommissionens förslag om reglering av betalningstider pågår för fullt i Bryssel. Här är en sammanfattning av läget.
100-listan-(3).jpg

100 profiler som gör handeln mer hållbar

NyhetDe är ledare, entreprenörer, hållbarhetschefer och eldsjälar. 100 profiler som jobbar hårt för att handeln ska bli mer hållbar.
webbinarium-ehandel-summering.png

4 inspirerande tips inför e-handelsåret 2024

NyhetPaul Fischbein, Revolution Race och Monika Magnusson, Apotek Hjärtat delar sina bästa e-handelstips.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.