Hoppa till innehåll

Sedan januari 2021 har arbetsgivaravgifterna för unga mellan 19-23 år varit sänkta från 31,42 procent till 19,73 procent. Nu är dock risken stor att den återigen höjs från och med den första april 2023 – en höjning som kommer att öka kostnaden för att anställa unga med totalt drygt 8 miljarder kronor.

ung-person-i-kassan-16x9.png
Unga anställda behövs i handeln

Svensk Handel efterlyste redan när sänkningen infördes en plan för att göra nedsättningen av arbetsgivaravgifterna permanent och på sikt utöka den till en bredare målgrupp – framför allt när vi nu går in i en lågkonjunktur.

Nu är det endast ett fåtal månader kvar tills den tillfälliga sänkningen löper ut och efter det kommer arbetsgivaravgiften för unga mellan 19-23 år att höjas. Samtidigt går Sverige mot en lågkonjunktur vilket brukar innebära en betydligt svårare arbetsmarknad för just unga människor. Givet detta läge är det beklämmande att regeringen inte tog chansen att behålla den lägre arbetsgivaravgiften för unga när budgeten för 2023 presenterades. Vår förhoppning är att detta misstag ska justeras i en extra ändringsbudget.

En höjning av arbetsgivaravgifterna för unga från 19,73 procent till 31,42 procent medför en total ökad kostnad för alla med unga anställda på över åtta miljarder kronor om året. Det motsvarar kostnaden för cirka 25 000 jobb och höjningen drabbar såväl företag som kommuner och regioner.

Innan jul kom dessutom en ny rapport från Konjunkturinstitutet som visar att en sänkning av arbetsgivaravgifterna skulle såväl dämpa inflationen som höja BNP. Konjunkturinstitutet menar därför att sänkta arbetsgivaravgifter är ett potentiellt attraktivt finanspolitiskt instrument att använda sig av.

Sänkta arbetsgivaravgifter leder till fler jobb, men svenska företag betalar varje år 177 miljarder mer än OECD-snittet i arbetsgivaravgifter. Det är inte långsiktigt hållbart. Svensk Handel kommer fortsätta arbetet för sänkta arbetsgivaravgifter och med det stärkt konkurrenskraft för svenska företag – ett arbete som vi bedriver tillsammans med Visita, Almega och Vårdföretagen.

henrik-ekelund.jpg

Henrik Ekelund

Enhetschef Näringspolitik

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
statistik-fakta.jpg

Ljusare ekonomisk framtid väntas stärka hushållens köpkraft

NyhetSom medlem kan du logga in och ta del av Svensk Handels rapport Handelskonjunkturen.
svenska-sedlar-mynt.jpg

Kontanter är samhällsviktigt – men vem ska betala för dem?

NyhetFrågan om kontanter är samhällsviktig, men för handelns företag skulle en tvingande kontanthantering innebära stora kostnader.
eu-emma.jpg

Inför EU-valet: Tre frågor till Emma Wiesner (C)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?
eu-evin.jpg

Inför EU-valet: Tre frågor till Evin Incir (S)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?
eu-arba.jpg

Inför EU-valet: Tre frågor till Arba Kokalari (M)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?
_59a3839_sh_women-paytech-11april_webb.jpg

Självledarskap som tema fyllde andra träffen i Women in Paytech

NyhetEtt 50-tal personer i hubben kom till uppdukat bord med såväl frukost som inspiration och lärdomar att ta med sig hem.
eu-val-2024.png

Svensk Handels visioner inför EU-valet 2024

NyhetInför EU-valet 2024 presenterar Svensk Handel ett valmanifest med prioriterade frågor för handeln.
johan-pehrson.png

4 frågor om handel till Johan Pehrson

NyhetVi ställde fyra frågor till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson som gästtalar vid Svensk Handels årsstämma.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.