Hoppa till innehåll

Snart är det återigen dags för alla pappor att bli firade. Fars dag infaller den andra söndagen i november vilket i år är den 12 november. En ny undersökning från Svensk Handel visar att nära hälften av konsumenterna planerar att hylla pappa lite extra under dagen. Svensk Handel har nedan sammanställt uppgifter för att ge en bild av hur Fars dag påverkar den svenska handeln.

fars-dag-present.png

Fars dag fortsatt viktig för den svenska handeln 

Svenska handlare i både dagligvaru- och sällanköpsvaruhandeln anser att Fars dag är viktig för försäljningen. 24 procent av dagligvaruhandlarna och 17 procent av sällanköpsvaruhandlarna anser att högtiden är viktig för försäljningen. 

Betydelsen för försäljningen kring Fars dag sjunker i år. En förklaring till detta kan vara det allmänna ekonomiska läget, där allt fler håller hårdare i plånboken.

2.png
Källa: Handelsbarometern januari 2018–2023

Räkna med många kampanjer

Handlarna har även tillfrågats om de planerar att genomföra en försäljningskampanj i samband med Fars dag. Då uppger 37 procent av de tillfrågade dagligvaruhandlarna att de planerar en försäljningskampanj. I dagligvaruhandeln är trenden avtagande, men från från höga nivåer. Även inom sällanköpsvaruhandeln planerar färre handlare än förra året en försäljningskampanj. Inom e-handeln anas däremot en svag ökning från lägre nivåer. 

3.png
Källa: Handelsbarometern oktober 2021–2023

Nästan hälften firar far och spenderar i genomsnitt 412 kronor

I en undersökning med 1 000 svenska konsumenter genomförd i oktober 2023 uppger 49 procent att de planerar att uppmärksamma Fars dag i år. I förra årets undersökning var andelen 46 procent. Det vanligaste sättet att uppmärksamma Fars dag är helt enkelt genom att träffas, vilket ungefär var tredje respondent planerar att göra. Många hörs också på telefon eller via skärm. Cirka var fjärde Fars dag-firare kommer att bjuda på middag. De vanligaste presenterna till pappa är i vanlig ordning choklad och blommor. 

I genomsnitt beräknar de som svarat att de planerar att uppmärksamma Fars dag att spendera 412 kronor på presenter eller andra aktiviteter i samband med Fars dag. Detta är ungefär i nivå med fjolårets förväntade köpesumma om 436 kronor. 

4.png
Källa: Konsumentundersökning oktober 2023 (flera svarsalternativ möjliga)

Vad önskar sig pappa?

När papporna själva tillfrågas om vad de önskar sig på Fars dag står att träffa sina barn högst upp på önskelistan. Många pappor blir gärna bjudna på middag men det är också vanligt att de inte önskar sig något särskilt. Det pappor som önskar sig en Fars dag-paket vill helst ha vin, whiskey eller något annat drickbart. Choklad och andra sötsaker är också populärt. 

5.png
Källa: Konsumentundersökning oktober 2023 (flera svarsalternativ möjliga)

Historien bakom Fars dag

Fars dag firades första gången 19 juni 1910 i Washington, efter ett initiativ från Senora Smart Dodd för att hedra hennes far, William Jackson Smart, en krigsveteran från det amerikanska inbördeskriget som ensam uppfostrat henne och hennes syskon. Senoras ambition var att skapa en motsvarighet till Mors dag för fäder då hon efter att ha deltagit i ett av de första firandena av Mors dag 1909 ansåg att en sådan saknades. Högtiden möttes till en början inte med samma entusiasm som Mors dag och det var inte förrän 1972 som dagen erkändes som en officiell helgdag i USA, enligt History.com. 

Singles’ Day mindre uppmärksammad i Sverige

I dagarna runt den svenska Fars dag talas det också en del om "Singles’ day". Singles’ Day infaller alltid den 11 november där ettorna i datumet refererar till singelmänniskor och är den största dagen för onlineshopping i världen, dock främst genom den försäljning som sker i Kina. 2021 beräknas omsättningen på Singles’ day i Kina ha uppgått till svindlande 85 miljarder dollar.

Singles’ Day har hittills inte alls haft samma genomslag i Sverige som i Kina. Vissa handlare uppger dock att högtiden har betydelse för försäljningen. I en enkät till svenska handelsföretag som Svensk Handel skickade ut i oktober uppger sex procent av de tillfrågade dagligvaruhandlarna och fem procent av sällanköpsvaruhandlarna att Singles’ Day är viktig för företagets försäljning. Motsvarande andel bland e-handelsföretagen är ungefär dubbelt så hög, 13 procent.

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.