Hoppa till innehåll

Modehandeln ökade under en av årets viktigaste försäljningsperioder

Med den högsta temperaturen i maj sedan 2018, kom äntligen sko- och klädförsäljningen igång. Svensk Handels Stilindex för maj månad visar på en ökning för både skohandeln och klädhandeln.

kund-kladbutik.jpg

Siffrorna visar att försäljningen av skor ökade med 7,8 procent och försäljningen av kläder med 4,6 procent i maj jämfört med samma månad föregående år. Resultaten i Stilindex presenteras i löpande priser, och jämför försäljningen med samma månad föregående år.

Maj 2024-2023 

Maj 2024-2022 

Ackumulerat 24/23 

Ackumulerat 24/22 

Kläder 

4,6% 

8,5% 

2,3% 

7,4% 

Skor 

7,8% 

10,4% 

6,8% 

7,3% 

Trots fortsatt utmanande ekonomiska tider för konsumenterna har sannolikt det fina vädret, i kombination med förberedelser inför studentfirande och stundande semester, bidragit till att maj blev en lyckad handelsperiod. 

Detta understryker att branschen rör sig mot något bättre tider, vilket är ett lugnande besked för hela mode- och skohandeln som nu hoppas på en fortsatt framgångsrik sommar.  

Kommentarer från Svensk Handel

– Månadens siffror är goda nyheter för många modehandlare ute i landet. Vi hoppas nu att denna positiva trend håller i sig under kommande månader, då många handlare utöver de vanliga kunderna också välkomnar turister, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

– Maj är en av de absolut viktigaste månaderna för modehandeln. Därför är månadens siffror mycket glädjande. Vi ska komma ihåg att branschen gått igenom prövande år, säger Sofia Larsen.

– Trots att det ekonomiska läget för många hushåll fortfarande är tufft, så har många ändå valt att fylla på sina garderober inför sommaren. I våra samtal med handelsföretagen märks också att den fysiska butiken fortsatt spelar en viktig roll. Det visar på att mixen mellan fysisk handel och e-handel behövs, säger Sofia Larsen.

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
ursula-von-der-leyen-1400x788-01-1721306462.jpg

Ursula von der Leyen omvald till EU-kommissionens ordförande

PressmeddelandeDen 18 juli omvalde Europaparlamentet Ursula von der Leyen för en andra mandatperiod som ordförande för Europeiska kommissionen. När Europap
butiksentre-kladaffar.jpg

Dyster månad för väderberoende försäljning

PressmeddelandeDe goda majsiffrorna höll inte i sig i juni. En del kan förklaras av sämre väder, men konsumenterna är fortsatt försiktiga med sina inköp.
sh-logotyp-brun.jpg

Regeringen måste markera mot Temu och Shein

PressmeddelandeSvensk Handel uppmanar nu regeringen att, likt som gjorts i Danmark, tydligt markera mot de kinesiska e-handelsjättarna.
sjalvscannning.png

Hälften av handlarna utsattes för brott under det andra kvartalet

PressmeddelandeHandelns brottsutsatthet har etsat sig fast på höga nivåer. Nya siffror visar att stöld fortsatt är det vanligaste brottet man utsätts för.
matkorg.png

Stigande optimism inom stora delar av handeln

PressmeddelandeFramtidstron ökar från låga nivåer inom butikshandeln samt partihandeln, medan e-handeln ser något mer negativt på kommande tre månader.
sergelgatan-sommar.png

Handlare ser ljust på sommarens försäljning

PressmeddelandeÖver 40 procent av Sveriges handlare förväntar sig en ökad försäljning under sommarmånaderna juni, juli och augusti i år.
ehi-3.png

Kraftig ökning av e-handeln i maj

PressmeddelandeE-handelsindikatorn för maj månad skattar e-handelns omsättning till 14,9 miljarder kronor. En ökning med 29 procent jämfört med 2023.
blurrad-kvinna-och-klader.jpg

Nya dystra siffror – det stjäls för mer än någonsin inom handeln

PressmeddelandeÅterkommande stölder är ett stort problem som på sikt kan få katastrofala konsekvenser för handlare och personal.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.