Hoppa till innehåll

Göteborg byggdes för och av handeln och är en stad med en stark handelstradition. Men för att staden även i framtiden ska kunna uppvisa en levande handel krävs att rätt förutsättningar ges. Trygghetsfrågan måste lösas och handeln måste tidigt involveras i stadsplaneringen. Det visar en ny rapport från Svensk Handel med Göteborg i fokus.

gota-alv.jpg

110 000 människor i Västra Götaland arbetar inom handeln - varav 40 000 i Göteborg. Det är dessutom en bransch som växer, då antalet anställda ökar för varje år som går. Ungefär 11 procent av alla som arbetar i Göteborg gör så inom handeln, vilket innebär att handeln står för en betydande del av stadens skatteintäkter.

Göteborg är en stad i förändring och under de kommande åren är ambitionen att staden ska växa med upp till 115 000 invånare, vilket märks av på den stora mängd stadsbyggnads- och infrastrukturprojekt som pågår och planeras i staden. Detta medför såväl möjligheter som utmaningar för Göteborg som handelsstad.

- Handeln har genom historien alltid anpassat sig efter och välkomnat förändring, men för att förändringen ska leda till något bättre krävs att handeln också blir delaktig i processen. Stora infrastrukturprojekt i staden, såsom Västlänken, riskerar att slå mot tillgängligheten säger Henrik Ekelund, näringspolitisk expert på Svensk Handel och fortsätter:

Generellt kan man säga att tillgängligheten i handelsområden utanför de centrala delarna av Göteborg är avsevärt bättre vilket skapar en utmaning för stadskärnan. Det ställer stora krav på politiken och stadsplaneringen att säkerställa att stadskärnan hålls levande även under tider med tillgänglighetsutmaningar. Vi vill att handeln ska finnas tillgänglig såväl på Avenyn som på Frölunda Torg, Backaplan och Bäckebol för att skapa ett bra utbud för såväl göteborgare som besökare.

Ökad trygghet en förutsättning för ett levande Göteborg

Göteborg har, likt många andra större städer i Sverige, ett växande problem med brottslighet. Denna slår inte bara mot samhället i stort, utan även mot handeln. Såväl i, som utanför Göteborgs centrala delar, drabbas handlare dagligen av brott av varierande karaktär, vilket riskerar att få konsekvenser på sikt, då butiker kan tvingas stänga igen och nya etableringar omöjliggörs.

- Handelns brottsutsatthet blir ett allt större problem. Och när problemen blir så pass stora att handeln försvinner, så drabbas hela samhället negativt. Vi välkomnar givetvis de initiativ som tas för att förbättra tryggheten i stadskärnan, men vårt budskap är tydligt. Nolltolerans måste råda, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
e-handel-dator-kort.jpg

Låga köpesummor tyngde e-handeln i april

PressmeddelandeE-handelsindikatorn för april skattar e-handelns omsättning till 12,5 miljarder kronor. En minskning med 3 procent jämfört med april 2023.
nya-styrelsen-webb.jpg

Fyra nya namn i Svensk Handels styrelse

PressmeddelandeVid Svensk Handels årsstämma idag valdes Rickard Lyko, Simone Margulies, Emma Pålsson, samt Göran Westerberg som nya ledamöter i styrelsen.
familj-kunder-i-kladbutik.jpg

Kyligt väder och litet konsumtionsutrymme slog hårt mot modehandeln i april

PressmeddelandeSåväl kläd- som skohandeln hade en tuff månad. Detta visar Svensk Handels Stilindex för april månad.
sh-bakgrund-1.jpg

Tondövt att hasta fram beslut om miljözon

PressmeddelandeInförandet av miljözon klass 3 i Stockholm sker utan att nödvändig infrastruktur finns på plats och utan tillräcklig tid för omställning.
butiksgrind-tilltrade.png

Tre av fyra tillträdesförbud till butik överträddes 2023

PressmeddelandeLagen om tillträdesförbud till butik ger inte handlarna det skydd som utlovats. Domstolarna gör fortsatt helt olika tolkningar av lagen.
folk-gagata.jpg

Avvaktande framtidsförväntningar inom handeln

PressmeddelandeEfter en inledning av året där optimismen bland handlarna steg förhållandevis kraftigt, är tongångarna nu betydligt mer avvaktande.
pre-loved-rack.png

Second hand omsatte 4,8 miljarder under årets första kvartal

PressmeddelandeOmsättningen för begagnat för årets första kvartal blev 4,8 miljarder kronor.
ehi-maj-per-16x9.jpg

Positiva siffror för e-handeln efter nio kvartal med negativ tillväxt

PressmeddelandeE-handelsindikatorn för mars månad skattar e-handelns omsättning till 12,1 miljarder kronor. En ökning med 1 procent jämfört med 2023.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.