Hoppa till innehåll

Natten mot lördag nåddes en överenskommelse mellan Europaparlamentet, Rådet och Europeiska kommissionen kring lagförslaget Digital Services Act (DSA). Globala handelsplattformar kommer nu utkrävas ett större ansvar för de produkter som säljs. Svensk Handel har drivit frågan om ett utökat plattformsansvar under många år och välkomnar dagens besked.

Det utökade plattformsansvaret innebär att plattformsägare, likt Amazon och Wish, kommer att behöva kontrollera att de produkter som säljs via plattformen lever upp till krav om exempelvis produktsäkerhet. Därutöver kommer aktörerna att behöva göra utvalda kontroller på att produkter som säljs inte är olagliga. Allt som allt är detta principiella vinster för handeln utifrån ett konkurrens, säkerhets och- hållbarhetsperspektiv.

- Dagens besked är glädjande för den svenska handeln. Lagen innebär att globala handelsplattformar ej längre tillåts sälja produkter som kan vara direkt farliga. Dessutom är det ett stort steg mot konkurrens på lika villkor. Lagen gynnar alltså både konsument och handlare, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

"Bättre konkurrenssituation för svenska handlare"

Svensk Handel har under flera år drivit frågan kring ett utökat plattformsansvar. Åtskilliga möten har anordnats med parlamentariker i Bryssel, men insatser har även gjorts genom partsgemensamma debattartiklar och intervjuer. Lagförslaget har under senare tid befunnits sig i trialog och det är glädjande att det i sista stund även tillkom en skrivelse om att plattformar nu tvingas till att göra kontroller av de produkter som säljs.

- Vi är glada över att ha drivit frågan hela vägen in i mål. Beskedet vi fick nu på morgonen summerar flera års hårt arbete. Genom Svensk Handels Brysselkontor har vi haft åtskilliga möten med EU-parlamentariker och europeiska intresseorganisationer och det känns oerhört kul att det hårda arbetet resulterat i en bättre konkurrenssituation för svenska handlare, säger Sofia Stigmar, Head of Brussels på Svensk Handel.

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
pre-loved-rack.png

Second hand omsatte 4,8 miljarder under årets första kvartal

PressmeddelandeOmsättningen för begagnat för årets första kvartal blev 4,8 miljarder kronor.
ehi-maj-per-16x9.jpg

Positiva siffror för e-handeln efter nio kvartal med negativ tillväxt

PressmeddelandeE-handelsindikatorn för mars månad skattar e-handelns omsättning till 12,1 miljarder kronor. En ökning med 1 procent jämfört med 2023.
ehandel-leveranser-1.jpg

E-com ready – så ska framtidens leveranser möjliggöra en mer hållbar e-handel

PressmeddelandeSvensk Handels nätverk Hållbar e-handel presenterar idag insikterna från projektet e-com ready.
overvakningskamera-inomhus.jpg

Mer än varannan handlare utsattes för brott under det första kvartalet

PressmeddelandeHandelns brottsutsatthet fortsätter att öka kraftigt. Månadens notering är en av Trygghetsbarometerns högsta någonsin.
skor-kartong-liggande.jpg

Uteblivet vårväder dämpar klädförsäljningen

PressmeddelandeSvensk Handels Stilindex för mars visar att klädhandeln hade en något tuffare månad i mars. Skohandeln hade däremot en stark månad.
secondhand-shopping.jpg

Second hand omsatte 1,7 miljarder kronor i februari

PressmeddelandeSecond hand fortsätter att växa i Sverige. Försäljningen steg markant i februari jämfört med föregående månad.
paskagg.png

Påskfirandet omsätter nära nio miljarder kronor inom handeln

PressmeddelandeSvensk Handels undersökning visar att varje påskfirare spenderar cirka 1 500 kronor under påsken.
Hållbarhet i fokus

Aktivt hållbarhetsarbete ger konkurrensfördelar

Pressmeddelande7 av 10 konsumenter anger att det är viktigt att företagen de handlar från bedriver ett aktivt hållbarhetsarbete.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.