Hoppa till innehåll

Stölder slår hårt mot handeln – ”för många handlare är läget akut”

Problemen med upprepade stölder är fortsatt stora bland svenska handlare. Svensk Handels Trygghetsbarometer för det fjärde kvartalet 2022 visar att mer än var tredje handlare uppger att de under den senaste tiden utsatts för stöld eller ringa stöld.

kottstold-900.jpg

Svensk Handels Säkerhetsindex, som sammanfattar butikernas brottsutsatthet, minskar förvisso med två procentenheter jämfört med föregående kvartal, och befinner sig nu på 44 procent. Minskningen ska dock tas med en nypa salt, då indexet på senare tid ökat, och cementerat sig på höga nivåer mellan 40–50 procent.

Tyvärr tvingas vi konstatera att handelns brottsutsatthet fortsatt befinner sig på allt för höga nivåer. Under senare tid har vi kunnat ta del av hur stölder av populära varor, till exempel kött, blivit ännu vanligare. Beslutsfattare måste förstå konsekvenserna av att inte agera på varningssignalerna. För många handlare är läget akut och butiker riskerar att stänga igen.
Nina Jelver
Tf säkerhetschef på Svensk Handel.

Rapporten visar även att benägenheten att anmäla stölder eller ringa stölder fortsatt befinner sig på allt för låga nivåer. Mindre än hälften av händelserna som ägt rum leder till en polisanmälan, vilket är ett resultat av att handlarna, visa av erfarenhet, tyvärr vet om att en anmälan sällan leder till en fällande dom.

- Det är lätt att vifta bort stölder som ett litet problem, men 2021 stals det för 8,5 miljarder inom den svenska handeln. Det är enorma siffror som innebär stora svårigheter för många av våra medlemmar, inte minst i dessa tuffa tider. Det måste till tydliga markeringar om att brott likt dessa inte kan begås ostraffat, annars kommer de tyvärr bara att fortsätta, och i värsta fall öka i frekvens, avslutar Nina Jelver.

nina-jelver1.jpg

Nina Jelver

Säkerhetschef

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.