Hoppa till innehåll

2025 markerar ett jubileum: Svensk Handels hållbarhetsundersökning firar tio år. Under det senaste decenniet har hållbarhetsfrågan gått från att vara en sidofråga till att bli en självklar del av handelns affärsutveckling.

hallbarhetsinsikter.jpg

I tio år har Svensk Handel kartlagt handelns hållbarhetsarbete och kundernas inställning till hållbarhet. Under den tiden har både samhällsdebatten och branschen förändrats i grunden. Idag går hållbarhet och affärsnytta hand i hand.

Från begagnat och cirkulära affärsmodeller till digital transparens, växtbaserade produkter och ett brett konsumentengagemang – utvecklingen har varit både snabb och djupgående.

För att uppmärksamma rapportens tioårsjubileum presenterar vi tio insikter som fångar de viktigaste skiftena i branschen – och hur de påverkar såväl företag som konsumenter.

Här är de 10 insikterna om handelns hållbarhetsresa

Från slit och släng till slit och sälj

Minns du när second hand kändes som något man tvingades köpa?
De dagarna är förbi. Idag är det trendigt, hållbart och smart att handla begagnat. Faktum är att tre av fyra konsumenter har handlat second hand det senaste året, och 33 procent av konsumenterna kollar second hand innan de köper nytt. Svensk Handels prognoser säger att marknaden växer mycket snabbare än nyförsäljningen.

Från välgörenhet till kommersiell affär

Förr var second hand mest kopplat till välgörenhet, men nu har allt fler företag sett affärspotentialen. Idag erbjuder nästan 6 av 10 företag reparationer, uthyrning eller second hand–försäljning. Hållbarhet och lönsamhet går hand i hand!

Från köp till hyra

Behöver du verkligen äga allt? Idag väljer fler att hyra kläder, elektronik och möbler istället för att köpa nytt.
Det är smart, flexibelt och sparar resurser.

Från miljö till social hållbarhet

För tio år sedan låg allt fokus på klimatfrågor, men nu pratar vi även om social hållbarhet. Schyssta arbetsvillkor, mångfald och möjlighet att hålla ihop livspusslet är frågor som står högt på agendan.

Hållbarhet som affärsstrategi

Att vara hållbar har gått från att vara en godhjärtad tanke till att bli en konkret affärsstrategi. Företag som satsar på hållbarhet vinner både kunder och lönsamhet.

Från stödfunktion till strategisk ledning i bolagen

För tio år sedan var hållbarhet en sidoverksamhet – nu är det kärnstrategi. 62 procent av företagen har idag en hållbarhetsansvarig, jämfört med bara 21 procent 2015. Att ta ansvar är inte längre en "extra bonus", det är en självklar del av affären. Hållbarhetschefen sitter allt oftare i ledningsgruppen.

Hållbarhetsfrågan berör alla åldersgrupper

För 10 år sedan var intresset bland konsumenterna begränsat till vissa åldersgrupper och specifika hållbarhetsfaktorer. Idag engagerar frågan alla, samtidigt som förväntningarna på att handelsföretagen har koll på hela värdekedjan har ökat.

Digitalisering möjliggör transparens genom hela värdekedjan

Vill du veta var din tröja är tillverkad? Eller hur stor klimatpåverkan din senaste shoppingrunda hade? Tack vare digital teknik och spårbarhet kan företag och konsumenter göra mer informerade och hållbara val.

Produktinnovationer för en hållbar livsmedelsbransch

För tio år sedan var vegetariska alternativ svåra att hitta. Nu finns de överallt! Fler svenskar väljer växtbaserade alternativ av både hälsoskäl och hållbarhetsskäl, och butikerna är med och driver utvecklingen.

Hela vägen från tillverkning till förpackning och logistik

Att bara göra hållbara produkter räcker inte – hela kedjan måste bli mer hållbar. Därför ser vi fler företag som satsar på klimatsmarta transporter, återvinnings- bara förpackningar och energieffektiv produktion.

Här kan du ladda ner hela insiktsdokumentet

👉 Till hållbarhetsundersökningen 2024/25

magnus-nikkarinen-profilbild-2025.png

Magnus Nikkarinen

Näringspolitisk expert

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
bildmontage-for-ukraina-(1).jpg

Svenska Alarm valde ukrainsk leverantör mitt i kriget

NyhetSvenska Alarm har sedan krigets utbrott köpt hårdvara från ukrainska Ajax Systems.
forpackningar1.png

NPA återför överskott på 350 miljoner till anslutna producenter

NyhetNäringslivets Producentansvar (NPA) återför ett överskott om cirka 350 miljoner kronor till anslutna producenter.
div-bilder-nyhetsbrev-(2).jpg

Apoteket fördubblade antalet fossilfria e-handelsleveranser

NyhetE-handeln ställer i snabbt takt om till fossilfria leveranser. Ett 20-tal företag har anslutit sig till branschöverenskommelsen.
summit-2_26-maj_1.png

Retail Media växer fram som ny intäktsmotor

NyhetRetail Media har seglat upp som ett av de hetaste områdena inom handel just nu. Gå med i Svensk Handels Retail Media Community!
bildmontage-for-ukraina-(3).jpg

H&M driver åtta butiker i Ukraina – skapar hundratals jobb

NyhetTrots kriget i Ukraina är H&M fortsatt närvarande med 8 butiker i landet. Totalt sysselsätter H&M nära 400 medarbetare i Ukraina.
bildmontage-for-ukraina-(2).jpg

Kaffeimportör hjälper Ukraina dubbelt

NyhetThe March Initiative importerar och säljer kaffe som produceras i Ukraina till Sverige. Vinsten skänks tillbaka i form av sjukvårdsmaterial.
kontakta-oss-i-sommar-1719832256.png

Vi finns här för dig i sommar

NyhetÄr du i medlem i Svensk Handel, eller journalist? Oss når du hela sommaren.
lagbok-klubba.jpg

Flera viktiga segrar för tryggare handel – nya rutiner hos polisen ett av många framsteg

NyhetGenom påverkansarbete, samverkan och konkreta verktyg har flera viktiga steg tagits i rätt riktning den senaste tiden.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.