Hoppa till innehåll

Den pågående energikrisen lämnar många frågetecken och en hel del oro. Svensk Handel jobbar aktivt med frågan och presenterar här lite fakta, spaningar och rekommendationer för hur du som handlare kan tänka och agera. Elpriserna drabbar en redan tufft prövad bransch. Men hur arbetar Svensk Handel med frågan, och vad kan du som handlare tänka på?

elsladd.jpg
Elpriskompensation

Oron kring elpriserna och när kompensation kan komma att betalas ut är några av de mest frekventa frågorna som inkommer till Svensk Handel just nu. Vi får även frågor kring hur handeln kan arbeta förebyggande för att minska de negativa effekterna.

Ett intensivt påverkansarbete pågår för fullt med förhoppningen att kunna säkerställa att handeln får kompensation för de höga elpriser handlare nu betalar. För många företag är frågan akut, givet att det kan vara avgörande för huruvida man kommer kunna fortsätta bedriva sin verksamhet eller ej. Men faktumet kvarstår, handlare kan inte vänta längre. Besked från regeringen måste komma nu. Detta och mycket mer lyfte vi i debattartiklar i Sydsvenskan och Göteborgs-Posten.

Eventuell bortkoppling av verksamheter från elnätet

Frågan intensifieras nu i media, vilket också medför frågor från våra medlemmar. Svensk Handel följer utvecklingen av eventuella planerade bortkopplingar från elnätet och gör just nu bedömningen att en sådan risk är mycket liten, men att det ändå finns en förhöjd risk jämfört med ett normalläge. Det är kommunens energiansvariga, länsstyrelsen och ditt elnätsbolag som tillsammans är ansvariga för den fortlöpande informationen. Den återkommande rekommendationen för att minska risken för bortkoppling är att alla aktörer i samhället hjälper att energispara och energieffektivisera. Om en bortkoppling ändå skulle behöva ske är det bra att som enskild verksamhet vara så förberedd som möjligt.

I påverkansarbetet som nu förs är Svensk Handel tydliga med att de delar av handeln som anses vara samhällsviktiga, exempelvis livsmedel och apotek, inte ska omfattas av bortkoppling från elnätet i det fall sådana skulle äga rum. Om så ändå skulle behöva ske bör avbrotten vara så korta som möjligt för att undvika negativa effekter på speciellt kylda och frysta varor.

Nedan följer några användbara tips från Svensk Handel kring hur du som handlare kan tänka för att lindra effekterna av energikrisen.

Vad kan du göra som handlare/företag?
  • I den mån det går, energieffektivisera! Vidta möjliga individuella åtgärder i din verksamhet som sparar energi. Finns det exempelvis möjligheter att minska kostnaderna för belysning eller kan temperaturen i verksamheten minskas utan negativa konsekvenser? Dela idéer och erfarenheter med andra i ditt nätverk och passa även på att dra lärdom av varandra.

  • För en kontinuerlig dialog med din fastighetsägare om vilka eventuella åtgärder som kan vidtas och stöd som kan tänkas finnas för att minska kostnaderna.

  • Din kommuns energikontor är ett lämpligt stöd om du skulle ha frågor eller efterfråga mer information om läget i ditt närområde.

  • I det fall en planerad bortkoppling skulle äga rum kommuniceras en sådan via myndigheter, ansvarigt elnätsbolag samt genom media. Det är inget som kommer ske utan förvarning utan senast vid lunch dagen innan, när det framgår för Svenska Kraftnät hur energitillgången kommer att se ut för kommande dag.

  • För att minska konsekvenserna vid en eventuell bortkoppling från elnätet är det viktigt att företaget gör egna sårbarhetsanalyser, speciellt om man har verksamhet som innefattar kylar och frysar. Det kan exempelvis handla om att hålla kvar kylan så länge som möjligt, men även säkerställa att maskiner och funktioner skyddas så de snabbt kan kopplas på igen efter ett bortfall.

magnus-nikkarinen.jpg

Magnus Nikkarinen

Näringspolitisk expert

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
ung-medarbetare.jpg

Hjälp oss att säkra handelns framtida kompetensbehov

NyhetDet nya Försäljnings- och Serviceprogrammet på gymnasiet lockar många. Nu behövs lokala programråd med företag från branschen.
webbinarium-kepsar.png

E-handelsåret 2023 - och framtiden

NyhetE-handel där varorna har lägre pris påverkades något mindre under det tuffa 2023 än sällanköpshandeln. Möt e-handlaren som klarade sig bra.
nrs-2024-logotyp.png

Save the date: Upplev framtidens handel på Nordic Retail Summit

NyhetI år kretsar programmet kring tre heta områden: Hållbarhetslagstiftning, säkerhet och AI.
hand-med-telefon-e-handel.png

Internationell e-handel: Expansion med utmaningar

NyhetE-handel utanför Sveriges gränser ökar och står nu för 17% av marknaden.
trendspaning-per-ljungberg-2-play-1708937132.png

Trendspaning: Vart är vi på väg?

NyhetSvensk Handels Per Ljungberg delar insikter inför årets D-Congress – på temat Innovation for Impact.
kvinna-faktura-900x280.jpg

Uppdatering angående ”Late Payment Regulation”

NyhetDiskussioner kring EU-kommissionens förslag om reglering av betalningstider pågår för fullt i Bryssel. Här är en sammanfattning av läget.
100-listan-(3).jpg

100 profiler som gör handeln mer hållbar

NyhetDe är ledare, entreprenörer, hållbarhetschefer och eldsjälar. 100 profiler som jobbar hårt för att handeln ska bli mer hållbar.
webbinarium-ehandel-summering.png

4 inspirerande tips inför e-handelsåret 2024

NyhetPaul Fischbein, Revolution Race och Monika Magnusson, Apotek Hjärtat delar sina bästa e-handelstips.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.