Hoppa till innehåll

Regeringens besked om hur och när elpriskompensationen ska komma till del har främst föranlett förvirring. Hittills har inga klara besked kommit gällande när – eller ens under vilken period – som elpriskompensationen ska betalas ut.

elsladd.jpg
Sofia Larsen och Henrik Ekelund på Svensk Handel
Förvirringen gällande hur stödet så småningom ska betalas ut har inte varit mindre, skriver Sofia Larsen, vd Svensk Handel

Handeln är näringslivets största bransch sett till antalet anställda och den kännetecknas av såväl spets som bredd. Det senaste decenniets stora tekniska och digitala språng gjorde det möjligt för handeln att klara sig igenom pandemin. Dock hade inte delar av branschen klarat sig helt utan åtgärder under det mest akuta skedet av pandemin och branschen välkomnar att staten bland annat möjliggjorde korttidspermitteringar och skatteanstånd när det behövdes som mest.

Likaså välkomnar vi att politiken har lyssnat på såväl medborgare som näringsliv när det gäller behovet av kompensation för de höga elpriserna. Det är en välkommen åtgärd som för ett antal verksamheter kan vara skillnaden mellan att klara sig eller inte. Men regeringens besked både om hur och när kompensationen kommer har varit oklara.

Helt uteslutet

Vi är fundersamma kring hur kompensationen kommer att betalas ut. Enligt det besked som kommit så ska Försäkringskassan göra utbetalningar till hushållens bankkonton och vid behov genom avi. Svensk Handel anser att ett system med betalning genom avier i butik är helt uteslutet. Att som handlare få ansvar för att betala ut mycket stora mängder kontanter utsätter verksamheten för risk och dessutom är kontanthantering förenat med stora kostnader. Vi förutsätter att regeringen och Försäkringskassan tänker om och utarbetar en modell för direkta utbetalningar till hushållens bankkonton.

För det andra måste det säkerställas att företag skyndsamt får del av elpriskompensationen och för handelns del är det centralt att verksamheter som är hyresgäster fullt ut får del av detsamma. I de allra flesta fall hyr handelsföretagen sina lokaler av en fastighetsägare. Det är oftast kallhyra, vilket innebär att handelsföretaget själv betalar sin el. Dessutom kan fastighetsägare ta ut kostnad för el i så kallade overhead-kostnader för exempelvis en galleria. När ersättningsmodellen för företag utformas behöver det säkerställas att den som faktiskt har betalat elkostnaden också är den som kompenseras så att inte ersättningen fastnar hos fastighetsägaren.

Att som handlare få ansvar för att betala ut mycket stora mängder kontanter utsätter verksamheten för risk och dessutom är kontanthantering förenat med stora kostnader.

Kompensationens utformning, att utgå från historisk elanvändning, anser vi däremot vara helt rätt. Det ska löna sig att effektivisera sin elförbrukning snarare än att slösa och det är en viktig del av hela näringslivets stora omställning till ett mer eleffektivt samhälle. Elpriskompensation är en viktig del i att rädda jobb och företagande men den måste utformas på rätt sätt för att inte missa sitt mål och det måste träda i kraft snarast, då många handlare inte kan vänta särskilt länge till.

Sofia Larsen, vd, Svensk Handel
Henrik Ekelund, näringspolitisk expert, Svensk Handel

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
umea-stadsbild.png

Handeln är en viktig aktör i den gröna omställningen

DebattartikelMed ett brett och attraktivt utbud av handel ökar platsens attraktionskraft.
debatt-falukuriren-sofia.png

”Omöjligt samtidigt som konsumtionen minskar”

DebattartikelMånga butiker i Dalarna, som redan idag har utmaningar till följd av det ekonomiska läget, riskerar nu att behöva stänga sina verksamheter.
butiken-upphor-debattartikel.png

Inflationshyror hotar jobb inom handel och besöksnäring

DebattartikelFöretag och jobb står på spel inom våra branscher och vi ser redan hur konkurserna ökar till följd av en dysfunktionell lokalhyresmarknad.
regelkrangel-1920x1080-webben.png

Att följa krångliga regelverk kostar svenska företag mer än 377 miljarder kronor

DebattartikelRegeringen har ett gediget arbete framför sig när den ska ta itu med ett decenniums krångelinflation.
nina-o-henrik-16x9-1698410623.png

Kontrollera restauranger för att komma åt brottslighet

DebattartikelOm kommunerna utvidgar sina kontroller av kött till restauranger ökar möjligheterna att komma åt organiserad brottslighet.
korsning-16x9.png

Feltänkt med ny miljözon i Stockholm

DebattartikelStockholm planerar att införa miljözon klass 3 i delar av Stockholms city. Svensk Handel riktar skarp kritik mot planerna.
shopping-second-hand.jpg

Regeringen måste samla branschens aktörer i frågan om textilavfall

DebattartikelAtt regeringen väljer att föregå EU-kommissionen i frågan om cirkulär hantering av textil och textilavfall är taktlöst.
matpriserna-debatt.jpg

"Be Sveriges handlare om ursäkt, politiker"

DebattartikelNu är facit här. Partiledarna har haft fel om matpriserna. En ursäkt skulle vara på sin plats!

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.