Hoppa till innehåll

Brukar du fira Fars dag? Då behöver du inte känna dig särskilt ensam. Fars dag är en högtid som engagerar många svenska konsumenter, vilket gör det till en viktig dag även för svensk handel.

fars-dag-barn-kramar-pappa.jpg

Fars dag infaller i Sverige den andra söndagen i november, i år den 13 november och nära hälften av de svenska konsumenterna planerar att uppmärksamma dagen. Fars dag kan inte riktigt mäta sig med julen som är överlägset viktigast, inte heller med påsk, midsommar eller nyår men hamnar strax därefter, precis efter Mors dag, när svenska handlare rangordnar dem. 

Vad betyder Fars dag för svenska handlare?

En tredjedel av alla svenska handlare planerar någon form av försäljningskampanj runt fars dag. I Sverige är Fars dag av störst betydelse för dagligvaruhandeln. Var tredje dagligvaruhandlare uppger 2022 att högtiden är viktig för försäljningen.

Allt fler köper Fars dag-presenter online

Även E-handeln väntas stiga markant jämfört med mätningen 2021; år 2022 anser drygt var femte E-handlare att Fars dag är av betydelse för försäljningen, vilket kan jämföras med drygt var tionde 2020. 

Totalt 33 procent av handlarna planerar i år att genomföra en försäljningskampanj i samband med Fars dag. Den högsta andelen återfinns inom dagligvaruhandeln där fler än hälften planerar en försäljningskampanj, följt av sällanköpsvaruhandeln (21%) och slutligen e-handeln (19%). Detta överensstämmer med andelen inom respektive delbransch som uppger att Fars dag är av betydelse för försäljningen.

Fars dag för de svenska konsumenterna

Bland konsumenterna uppger totalt 46 procent att de planerar att uppmärksamma Fars dag 2022. Av dessa planerar drygt en tredjedel att göra detta genom att träffas, medan drygt en fjärdedel planerar att uppmärksamma dagen genom att bjuda på middag.

Detta stämmer överens relativt väl med vad papporna själva önskar sig; det som hamnar högst upp på listan inför Fars dag 2022 är att träffa sina barn eller att bli bjuden på middag. Drygt var tredje pappa uppger att de önskar sig att få träffa sina barn på Fars dag, medan en något lägre andel, 29 procent, gärna blir bjuden på middag. Att bli bjuden på middag är något som varit det mest populära bland papporna inför Fars dag, även över tid. Det tredje mest populära alternativet för att uppmärksamma Fars dag är att ge blommor, vilket 17 procent planerar göra, något som dock inte är lika efterfrågat bland papporna själva; endast drygt 6 procent uppger att de önskar sig blommor på Fars dag.

Hur mycket spenderar vi på pappa?

I genomsnitt kommer de som planerar att uppmärksamma Fars dag att spendera 436 kronor på gåvor eller presenter i samband med Fars dag. Detta är något lägre än fjolårets förväntade köpesumma om 453 kronor, men fortfarande markant högre än den genomsnittliga köpesumman år 2019 om 270 kronor.

 

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
svenska-sedlar-mynt.jpg

Kontanter är samhällsviktigt – men vem ska betala för dem?

NyhetFrågan om kontanter är samhällsviktig, men för handelns företag skulle en tvingande kontanthantering innebära stora kostnader.
eu-emma.jpg

Inför EU-valet: Tre frågor till Emma Wiesner (C)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?
eu-evin.jpg

Inför EU-valet: Tre frågor till Evin Incir (S)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?
eu-arba.jpg

Inför EU-valet: Tre frågor till Arba Kokalari (M)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?
_59a3839_sh_women-paytech-11april_webb.jpg

Självledarskap som tema fyllde andra träffen i Women in Paytech

NyhetEtt 50-tal personer i hubben kom till uppdukat bord med såväl frukost som inspiration och lärdomar att ta med sig hem.
eu-val-2024.png

Svensk Handels visioner inför EU-valet 2024

NyhetInför EU-valet 2024 presenterar Svensk Handel ett valmanifest med prioriterade frågor för handeln.
johan-pehrson.png

4 frågor om handel till Johan Pehrson

NyhetVi ställde fyra frågor till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson som gästtalar vid Svensk Handels årsstämma.
karin-karlsbo-webb.jpg

Inför EU-valet: Tre frågor till Karin Karlsbro (L)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.