Hoppa till innehåll

Almedalsgarderoben som lanserades redan 2016 lyfter handelns cirkulära affärsmodeller, hållbara produkter och hållbar produktion som förändrar modebranschen. Hit välkomnas Almedalsbesökare för att låna kläder och bli stylade. En fråga om hållbarhet för de medverkande företagen.

almedalsgarderoben-troja-o-skor.png
Låna kläder och bli stylad i Almedalsgarderoben

I Almedalsgarderoben får utvalda svenska modeföretag chans att visa upp sina kollektioner på ett annorlunda vis. Vi har talat med representanter för två av företagen: Sara Habte Selassie som är verksamhetsutvecklare för Göteborgs Stadsmissions second hand, och Charlotte Nordén som är vd för Cellbes.

Idag står hållbar konsumtion högt på agendan och vi ser stor potential i att utveckla våra koncept och erbjudanden och nå nya kunder.
Sara Habte Selassie
verksamhetsutvecklare för Göteborgs Stadsmissions second hand
butik-stadsmissionen-med-namn.jpg
Interiör från en av Göteborgs Stadsmissions second hand-butiker

Göteborgs Stadsmission vill visa sin bredd och samverka i Almedalsgarderoben

Sara Habte Selassie är verksamhetsutvecklare för Göteborgs Stadsmissions second hand. Hon har en tydlig bild av varför de är med i Almedalsgarderoben i år:

– Vi vill samverka med aktörer och hitta arenor som verkar för att främja hållbar konsumtion, innovation och lyfter viktiga ämnen. Vi ser Almedalen som en arena för just detta.

Almedalsgarderoben ger Göteborgs Stadsmission en möjlighet att visa att de är mångfacetterade och bedriver ett hållbarhetsarbete på många olika plan. De vill inspirera besökarna med ett unikt sortiment till Almedalsgarderoben och samtidigt bidra till viktiga samtal.

Cellbes vill att fler ska upptäcka favoriter i Almedalsgarderoben

Charlotte Nordén som är vd på Cellbes vill att fler ska upptäcka Cellbes inspirerande och hållbara sortiment som är skapat för att passa alla kroppar och storlekar. Genom Almedalsgarderoben ger man besökarna möjlighet att prova ett plagg under lite längre tid för att sedan, om man gillar det, kunna köpa det i Cellbes web-shop. Förhoppningsvis blir det "en favorit i garderoben".

En skattjakt att välja kläder till Almedalsgarderoben

I Almedalsgarderoben är ambitionen att de medverkande företagen ska erbjuda ett brett utbud av såväl modeller, färger och storlekar. Företagen gör då oftast urval ur sina sommarkollektioner, där det kan vara ganska lätt att erbjuda samma plagg i stor variation både avseende storlek och färg. Sara Habte Selassie berättar att just den biten blir en annorlunda och rolig utmaning för den som arbetar med second handplagg.

– När man jobbar inom second hand ser förutsättningarna väldigt annorlunda ut mot kommersiell handel. Vi förhåller oss till det vi får in, vilket är en riktig skattjakt. Vi kan inte styra det som kommer in, men vi är duktiga på att kurera sortimentet så att det passar in i rätt sammanhang och i detta fall för Almedalsgarderoben, säger Sara och lovar ett kreativt urval, och ett unikt kurerat sortiment som är relevant för tiden.

Vi kommer att bidra med allt från den mer stilrena kostymen som kan passa för panelsamtalet till en riktig statementklänning. Vi är övertygade om att flera av våra plagg kommer att cirkulera under dagarna och hitta unika användare.
Sara Habte Selassie
verksamhetsutvecklare för Göteborgs Stadsmissions second hand

Bekvämt, lyxigt och naturligt från Cellbes i Almedalsgarderoben

Cellbes har till årets Almedalsgarderob valt ut plagg som är producerade av 100% lin som är ett slitstarkt material med signifikativ känsla som gör att det uppfattas både naturligt och lyxigt. Lin går att odla i kallare klimat och för att nå toppkvalitet på fibrerna behöver vädret vara fuktigt och milt. Ju kallare väder, desto mindre risk för skadedjur och därmed ett mindre behov av insektsmedel. Lin behöver knappt någon bevattning och klarar sig bra på mark som inte går att använda till matproduktion. Enligt Cellbes gör detta sammantaget lin till ett miljösmart material.

charlotte-norden-cellbes.png
Charlotte Nordén, vd på Cellbes

Vi har valt ut bekväma och användbara plagg för många tillfällen och som har en lång livslängd både modemässigt och hållbarhetsmässigt.
Charlotte Nordén
vd, Cellbes

Hos Cellbes är hållbarhet allas ansvar

Cellbes är medlemmar i STICA och samarbetar där tillsammans med andra företag för att hjälpa sina leverantörer att utvecklas hållbart. De är också medlemmar i Amfori och placerar endast order på fabriker som är auditerade och godkända, och de har signerat The Transparency Pledge och publicerar därmed öppet sina leverantörslistor.

På Cellbes vill vi att alla ska tänka och jobba hållbart. Det är inte en enskild avdelnings ansvar. Vi försöker alla göra långsiktiga och hållbara val oavsett roll i bolaget.
Charlotte Nordén
vd, Cellbes

Så arbetar Göteborgs Stadsmission med hållbarhet ur flera perspektiv

För Göteborgs Stadsmission är hållbarhet ett begrepp som innefattar många olika delar och som genomsyrar hela verksamheten. Här är några nyckelbegrepp för organisationen.

  • Genom arbetsträning skapar de insteg i relevanta ”gröna” jobb. Medlet för att göra det är second hand-försäljning.

  • De vill inspirera fler till cirkulär konsumtion och genom de gåvor de får in erbjuder de ett brett utbud i sina 10 second hand-butiker, i Göteborg med omnejd.

  • Inom second hand-verksamheten verkar Göteborgs Stadsmission för att tillvarata befintliga resurser så långt det är möjligt. Detta gör man främst genom att samla in och sälja vidare begagnade kläder, prylar och möbler.

foretag-i-almedalsgarderoben-2024.png

De här företagen möter du i Almedalsgarderoben

I år finner besökarna kollektioner från Cellbes, Didriksons, Ellos, Eton, Gina Tricot, Göteborgs Stadsmission, H&M, Houdini, KappAhl, Lindex i samarbete med OnceMore, MQ Marqet, Science Park Borås, Sellpy och Wargön Innovation samt stylister från Lyko.

Välkommen in i garderoben

Almedalsgarderoben håller öppet för utlåning tisdag till torsdag under Almedalsveckan, och fredag är en återlämningsdag. I garderoben kan man förutom att låna kläder från ett tiotal olika leverantörer också bli sminkad och stylad av Lykos skönhetsexperter som finns på plats i garderoben hela veckan.

Läs hela intervjun med Charlotte Nordén om Cellbes engagemang i Almedalsgarderoben

Läs hela intervjun med Sara Habte Selassie om Göteborgs Stadsmissions second handarbete

 

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
eu-flaggan.jpg

Viktig information om Right to Repair

NyhetI samband med att Right to Repair publicerats i EU:s officiella tidning, så är nästa steg nu att direktivet ska implementeras i svensk rätt.
organiserad-brottslighet.jpg

Skydda ditt företag mot organiserad brottslighet - så gör du

NyhetOrganiserad brottslighet kan innebära stor ekonomisk skada samt otrygghet för dig som handlare. Svensk Handel guidar dig rätt.
lantliv-(1).jpg

Svensk Handel besöker Lantliv Inredning i Leksand

NyhetHandelslandet Sverige sträcker sig från Kiruna i norr till Ystad i söder. Svensk Handel besökte Lantliv Inredning i Leksand för ett samtal.
almedalsnyhet.png

Handelns frågor lyftes i Almedalen: ”Kunskapen för låg”

NyhetI Handelslandet Sverige i Almedalen satte Svensk Handel handelns frågor högt på den politiska agendan.
almedalsgarderoben-ellos.jpg

Ellos: ”De mest hållbara plaggen är de du älskar att bära”

NyhetEllos ser Almedalsgarderoben som en bra ögonöppnare för hur kläder kan komma till användning på fler än ett sätt.
sellpy1.png

Sellpy vill göra det lättare att välja cirkulärt

NyhetSellpy's unika tjänst online och i appen möjliggör för alla att konsumera på ett mer cirkulärt sätt. Sellpy medverkade i Almedalsgarderoben.
stoldrapport-nyhet.png

Röster från handeln - så påverkar brotten våra företag

NyhetI Svensk Handels rapport "Stölder och brottslighet i handeln 2024" vittnar några röster om hur brotten påverkar deras verksamhet.
nrs-2024-(webben)-(5).png

Hållbarhet, säkerhet och AI formar handelns framtid

NyhetÅrets teman på Nordic Retail Summit 2 oktober är hållbarhet, säkerhet och AI. Biljetter finns att köpa nu.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.