Hoppa till innehåll

Fram till slutet av 2025 kommer 2G- och 3G-näten att fasas ut i Sverige och allt som är kopplat till dessa nät slutar fungera. Det påverkar många, både företag och privatpersoner, som använder prylar uppkopplade till 2G och 3G. Det kan handla om allt ifrån larm, kortterminaler och noder i elnät till äldre mobiler och nödtelefoner i hissar.

byt-nat-nu.png

Digitaliseringen är en central del av samhällsutvecklingen som möjliggör en tillgänglig och modern välfärd, en konkurrenskraftig industri och en hållbar utveckling. För att dra nytta av dess möjligheter krävs moderna och säkra kommunikationsnät, inklusive utbyggnad av mobilnät baserade på 4G, 5G och andra trådlösa tekniker. För att göra plats för dessa framsteg och minska klimatpåverkan är det nödvändigt att ansvarsfullt fasa ut äldre tekniker som 2G- och 3G-näten. Nedstängningen sker i hela världen och nu tar Sverige steget.

Säkrare nät och klimatsmart samhälle

Ny teknik som 4G och 5G innebär högre hastigheter och stabilare uppkoppling än 2G och 3G. De moderna näten är också säkrare och mer robusta och medför bättre talkvalitet. För att kunna erbjuda nya tjänster över 4G och 5G behövs mer frekvensutrymme. Släckningen av 2G och 3G frigör utrymme för de nyare teknikerna. Modernare teknik kan också bidra till ett mer klimatsmart samhälle då de nya näten är upp till fem gånger mer energieffektiva än de äldre.

Efterfrågan på 2G- och 3G-teknik minskar i takt med att företag och konsumenter använder mer modern teknik. Tillverkarna av nätverksteknik har redan slutat stödja 2G och 3G, vilket gör att det i framtiden blir svårt att få tag på sådan utrustning.

Stängningen berör många

Stängningen av 2G-nätet i Sverige kommer att genomföras i slutet av 2025. Redan nu har utfasningen av 3G-näten kommit långt och mer än halva 3G-nätet är släckt. Förändringen innebär att äldre mobiltelefoner, bredbandsmodem och annan uppkopplad elektronik som inte har stöd för 4G eller 5G eller annan modern teknik behöver bytas ut till nyare modeller. Som privatperson, organisation, företag eller leverantör av utrustning/uppkopplade tjänster behöver du agera på förändringen nu. Ta reda på hur du påverkas och vad du kan göra för att få ut det bästa av teknikskiftet och undvika att dina eller dina kunders tjänster slutar fungera när näten stängs. Läs mer på bytnät.nu

Hur påverkas butiker?

I butiksmiljöer kan typiskt sett äldre larmanläggningar, trygghetskameror och betalterminaler vara uppkopplade med äldre teknik. Men det ser naturligtvis olika ut på olika platser. Därför är det viktigt att du inventerar all tänkbar teknik som kopplas upp mot någon tjänst i dina lokaler. Du ska självklart också vara uppmärksam på att de teknikprodukter som du säljer är framtidssäkrade.

Om #BytNätNu

Byt nät nu är en informationskampanj initierad av bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige tillsammans med mobiloperatörerna om övergången från de gamla 2G/3G-näten till moderna lösningar och nät. Läs mer på bytnät.nu

 

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
_59a3839_sh_women-paytech-11april_webb.jpg

Women in Paytech - temat självledarskap fyllde andra träffen

NyhetEtt 50-tal personer i hubben kom till uppdukat bord med såväl frukost som inspiration och lärdomar att ta med sig hem.
eu-val-2024.png

Svensk Handels visioner inför EU-valet 2024

NyhetInför EU-valet 2024 presenterar Svensk Handel ett valmanifest med prioriterade frågor för handeln.
johan-pehrson.png

4 frågor om handel till Johan Pehrson

NyhetVi ställde fyra frågor till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson som gästtalar vid Svensk Handels årsstämma.
karin-karlsbo-webb.jpg

Inför EU-valet: Tre frågor till Karin Karlsbro (L)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?
pris-eller-hallbarhet-jacka.png

Vad prioriterar konsumenten? Hållbarhet, kvalitet eller pris?

NyhetNär det ekonomiska läget nu tycks ljusna något, prioriterar konsumenten hållbarhet högre. Men pris är fortfarande avgörande för många.
man-med-dator.jpg

Tillgänglighetsdirektivet – så anpassar du din verksamhet

NyhetDriver du ett företag inom EU med fler än tio anställda? Vi ger råd om hur du anpassar din verksamhet enligt tillgänglighetsdirektivet.
lek-med-hund-inomhus.jpg

Produktsäkerhetsansvar – så kommer du igång

NyhetHar du koll på ditt ansvar för produktsäkerhet? Svensk Handel guidar dig rätt.
ramadan.png

Ramadan och Eid al-fitr 2024

NyhetRamadan är den heligaste tiden på året för muslimer runt om i världen. Handeln förbereder sig nu inför högtiden.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.