Hoppa till innehåll

Konsumenternas jakt på unika kläder och skor driver en ökning av e-handel utanför Sveriges gränser, som nu står för 17% av marknaden. Det framkommer i Svensk Handels årssummering av e-handelsåret 2023.

hand-med-telefon-e-handel.png

Efterfrågan på internationella varumärken, kombinerat med fördelaktiga priser, har öppnat dörrar till en global shoppingarena. Teknologins framsteg underlättar dessutom köp över nationsgränser, vilket gör det enklare än någonsin att handla från utländska återförsäljare. Utvecklingen medför en värld av möjligheter för såväl konsument som handlare, men det finns flera utmaningar.

Utmaningar med reglering och rättvis konkurrens

Trots de positiva aspekterna väcker den växande internationella e-handeln frågor kring reglering och konsumenträtt. Företag utanför EU, som inte lyder under EU-lagstiftning, kan ofta erbjuda lägre priser delvis till följd av att de inte träffas av samma lagkrav.

En annan risk är att produkter säljs som inte uppfyller de krav som finns på produktsäkerhet. Situationen skapar alltså en ojämn spelplan och konkurrenssituation för EU-baserade företag samtidigt som det kan riskera konsumenternas skydd.

Det är en självklarhet att alla företag som säljer till svenska konsumenter ska träffas av samma villkor. I dag är så inte fallet, men en rättvis konkurrenssituation för europeiska företag är en förutsättning för europeisk konkurrenskraft.
Martina Elfgren
Head of Brussels Office, Svensk Handel

Framtiden och behovet av starkare reglering

För att hantera de här utmaningarna och säkerställa en rättvis och säker marknad för konsumenterna, krävs det en förstärkning av internationella regleringar och tillsyn. Lokala företag måste också anpassa sig för att konkurrera effektivt, genom att erbjuda jämförbara produkter och priser samtidigt som de upprätthåller höga standarder.

Framtiden för internationell e-handel balanserar mellan tillgänglighet och konsumenternas säkerhet, där både teknologiska lösningar och regulatoriska ramverk spelar en avgörande roll för utvecklingen.

Svensk Handel kommer att fortsätta att bevaka och belysa svenska handlares intressen i dessa frågor.

martina-elfgren1.jpg

Martina Elfgren

Enhetschef Internationell handel, Head of office för Brysselkontoret

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
eu-val-2024.png

Svensk Handels visioner inför EU-valet 2024

NyhetInför EU-valet 2024 presenterar Svensk Handel ett valmanifest med prioriterade frågor för handeln.
johan-pehrson.png

4 frågor om handel till Johan Pehrson

NyhetVi ställde fyra frågor till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson som gästtalar vid Svensk Handels årsstämma.
karin-karlsbo-webb.jpg

Inför EU-valet: Tre frågor till Karin Karlsbro (L)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?
pris-eller-hallbarhet-jacka.png

Vad prioriterar konsumenten? Hållbarhet, kvalitet eller pris?

NyhetNär det ekonomiska läget nu tycks ljusna något, prioriterar konsumenten hållbarhet högre. Men pris är fortfarande avgörande för många.
man-med-dator.jpg

Tillgänglighetsdirektivet – så anpassar du din verksamhet

NyhetDriver du ett företag inom EU med fler än tio anställda? Vi ger råd om hur du anpassar din verksamhet enligt tillgänglighetsdirektivet.
lek-med-hund-inomhus.jpg

Produktsäkerhetsansvar – så kommer du igång

NyhetHar du koll på ditt ansvar för produktsäkerhet? Svensk Handel guidar dig rätt.
ramadan.png

Ramadan och Eid al-fitr 2024

NyhetRamadan är den heligaste tiden på året för muslimer runt om i världen. Handeln förbereder sig nu inför högtiden.
hallbarhetsundersokning-secon-hand.jpg

Handelns företag bidrar alltmer till ett hållbart samhälle

NyhetFöretag som redan har ett aktivt hållbarhetsarbete växlar upp. Det visar Svensk Handels Hållbarhetsundersökning.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.