Hoppa till innehåll

Lagändring ger möjlighet att hindra illegala försändelser i brev och paket

Sedan årsskiftet ges större möjlighet att stoppa paket och brev som misstänks innehålla olagligt innehåll.

paketbud-leverans.jpg

Lagändringen som trädde i kraft den 2 januari 2023 innebär att den som arbetar i postverksamhet nu ges möjlighet att på eget initiativ bryta tystnadsplikten och lämna uppgifter som gäller misstanke om brott till en brottsbekämpande myndighet, om fängelse är föreskrivet för det misstänkta brottet.

Det innebär att möjligheten att upptäcka narkotika och andra illegala försändelser via post blir större, vilket ger polisen bättre möjligheter att förhindra och försvåra att brott begås.

Lagändringen innebär inte en direkt skyldighet att kontakta polisen vid misstanke om brott. I stället bör man se det som att ombuden nu har en möjlighet som de tidigare inte haft.

Det finns en upplevd oro hos post och paketombuden för att lagändringen kan öka hotbilden gentemot de ombud som anmäler misstänkta drogförsändelser, då en direkt misstanke skulle kunna riktas mot dem ifall ett paket stoppas. För att man som ombud ska våga nyttja rätten att lämna uppgifter är det av största vikt att man som enskild individ inte hängs ut.
Nina Jelver
Tf. säkerhetschef på Svensk Handel

Postoperatörer, som PostNord, Bring, Citymail med flera, ska se till att postombud får information och utbildning om vad som gäller. De ska också ha rutiner för hur man gör om man vill larma om ett misstänkt paket.

- Postombuden ska i de fall de misstänker att ett brev eller paket innehåller illegala preparat prata med sin närmaste chef som i sin tur kontaktar postoperatören som hjälper till från centralt håll. Enskilda postombud eller personer ska med andra ord inte kunna pekas ut, fortsätter Nina Jelver.

Den illegala handeln med narkotika, vapen och explosiva varor är utbredd både genom det öppna nätet och det dolda så kallade darknet. Narkotikahandeln över internet beräknas omsätta 700 miljoner kronor per år. Polisen beräknar att upp till en miljon försändelser med narkotika skickas med inrikespost varje år.

Om du är osäker på vad som gäller för din butik eller har andra frågor, kontakta din ombudsansvarig. Även Svensk Handels säkerhetsavdelning kan vara behjälplig om du har frågor.

nina-jelver1.jpg

Nina Jelver

Säkerhetschef

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
almedalsgarderoben-troja-o-skor.png

Göteborgs Stadsmission och Cellbes laddar för Almedalsgarderoben

NyhetTill Almedalsgarderoben välkomnas Almedalsbesökare för att låna kläder och bli stylade. En fråga om hållbarhet för de medverkande företagen.
kungsgatan-stockholm.png

Miljözon klass 3 - hur berör det din verksamhet?

NyhetSvensk Handel och Visita överklagar Stockholm stads beslut om att införa Miljözon 3. Frågan har nationell bäring.
lastpallar-lager.jpg

Svensk Handel uppmanar Konsumentverket att agera mot Temu och Shein

NyhetSvensk Handel kommer alltid att stå upp för den fria konkurrensen - men en förutsättning är att den sker på lika villkor.
almedalsgarderoben-1718110830.png

Almedalsgarderoben - cirkulärt mode

NyhetMed hållbarhet som ledstjärna har Almedalsgarderoben blivit en återkommande och efterlängtad favorit under Almedalsveckan.
nrs-nyhet-jennifer.png

Darja Isaksson gästar Nordic Retail Summit

NyhetDarja Isaksson, generaldirektör på Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet gästar Nordic Retail Summit 2 oktober.
alice-mp.png

Inför EU-valet: Tre frågor till Alice Bah Kuhnke (MP)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?
retail-awards_mgm2758.jpg

Rickard Lyko: "Lär mig nya saker om mitt ledarskap varje dag"

NyhetRickard Lyko, vd på Lyko, blev förra årets vinnare i den tunga kategorin Årets ledare.
almedalen-collage-3.png

Välkommen till Handelslandet Sverige i Almedalen

NyhetFörberedelserna inför Almedalen pågår för fullt. Svensk Handel presenterar Handelslandet Sverige.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.