Hoppa till innehåll

Lagändring ger möjlighet att hindra illegala försändelser i brev och paket

Sedan årsskiftet ges större möjlighet att stoppa paket och brev som misstänks innehålla olagligt innehåll.

paketbud-leverans.jpg

Lagändringen som trädde i kraft den 2 januari 2023 innebär att den som arbetar i postverksamhet nu ges möjlighet att på eget initiativ bryta tystnadsplikten och lämna uppgifter som gäller misstanke om brott till en brottsbekämpande myndighet, om fängelse är föreskrivet för det misstänkta brottet.

Det innebär att möjligheten att upptäcka narkotika och andra illegala försändelser via post blir större, vilket ger polisen bättre möjligheter att förhindra och försvåra att brott begås.

Lagändringen innebär inte en direkt skyldighet att kontakta polisen vid misstanke om brott. I stället bör man se det som att ombuden nu har en möjlighet som de tidigare inte haft.

Det finns en upplevd oro hos post och paketombuden för att lagändringen kan öka hotbilden gentemot de ombud som anmäler misstänkta drogförsändelser, då en direkt misstanke skulle kunna riktas mot dem ifall ett paket stoppas. För att man som ombud ska våga nyttja rätten att lämna uppgifter är det av största vikt att man som enskild individ inte hängs ut.
Nina Jelver
Tf. säkerhetschef på Svensk Handel

Postoperatörer, som PostNord, Bring, Citymail med flera, ska se till att postombud får information och utbildning om vad som gäller. De ska också ha rutiner för hur man gör om man vill larma om ett misstänkt paket.

- Postombuden ska i de fall de misstänker att ett brev eller paket innehåller illegala preparat prata med sin närmaste chef som i sin tur kontaktar postoperatören som hjälper till från centralt håll. Enskilda postombud eller personer ska med andra ord inte kunna pekas ut, fortsätter Nina Jelver.

Den illegala handeln med narkotika, vapen och explosiva varor är utbredd både genom det öppna nätet och det dolda så kallade darknet. Narkotikahandeln över internet beräknas omsätta 700 miljoner kronor per år. Polisen beräknar att upp till en miljon försändelser med narkotika skickas med inrikespost varje år.

Om du är osäker på vad som gäller för din butik eller har andra frågor, kontakta din ombudsansvarig. Även Svensk Handels säkerhetsavdelning kan vara behjälplig om du har frågor.

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
elsladd.jpg

Ansökan om elstöd öppnar 30 maj

NyhetRiksdagen har beslutat att företag i elområde 3 och 4 kommer att kunna söka elstöd via Skatteverket från och med den 30 maj.
turister-gagata.jpg

Så lockar du turisterna till din butik i sommar

NyhetÅr 2021 omsatte turismen i Sverige 76 miljarder kronor enbart i handeln, nästan var tionde krona av detaljhandelns totala omsättning. I år,
checklista-dokument.jpg

Så skyddar du ditt företag från bedragare i sommar

NyhetSommar och semester stundar och ordinarie personal finns kanske inte på plats. Med den ordinarie personalen på semester saknas ibland den er
inet-vinnare-16x9.png

Årets köpupplevelse med vänner i fokus

NyhetRetail Awards 2023 arrangerades på ett fullsatt Nalen den 8 maj. Nio vinnare skulle koras. I kategorin Årets köpupplevelse var det allmänhet
arets-butikssaljare-lova.jpg

Prisad butikssäljare med ambitioner

NyhetEtt av Retail Awards mest prestigefyllda pris, Årets butikssäljare, kammades hem av Lova Lindgren från Synsam Recycling Outlet i Umeå. Prisa
gardssallskapet-1.jpg

Gårdssällskapets ekologiska kött bar frukt

NyhetUnder årets Retail Awards, galan som Svensk Handel arrangerade för sextonde året i rad den 8 maj, delades priser ut i nio kategorier. En av
gen-z-telefoner.jpg

Så kan handeln möta Generation Z

NyhetI Svensk Handels rapport Läget i handeln 2023 ägnas ett kapitel åt Generation Z, framtidens konsumenter som är födda mellan 1997 och 2012. P
vinnare2023.jpg

Här är alla vinnare i Retail Awards 2023!

NyhetNu kan vi presentera samtliga vinnare i årets nio kategorier.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.