Hoppa till innehåll

Lagändring ger möjlighet att hindra illegala försändelser i brev och paket

Sedan årsskiftet ges större möjlighet att stoppa paket och brev som misstänks innehålla olagligt innehåll.

paketbud-leverans.jpg

Lagändringen som trädde i kraft den 2 januari 2023 innebär att den som arbetar i postverksamhet nu ges möjlighet att på eget initiativ bryta tystnadsplikten och lämna uppgifter som gäller misstanke om brott till en brottsbekämpande myndighet, om fängelse är föreskrivet för det misstänkta brottet.

Det innebär att möjligheten att upptäcka narkotika och andra illegala försändelser via post blir större, vilket ger polisen bättre möjligheter att förhindra och försvåra att brott begås.

Lagändringen innebär inte en direkt skyldighet att kontakta polisen vid misstanke om brott. I stället bör man se det som att ombuden nu har en möjlighet som de tidigare inte haft.

Det finns en upplevd oro hos post och paketombuden för att lagändringen kan öka hotbilden gentemot de ombud som anmäler misstänkta drogförsändelser, då en direkt misstanke skulle kunna riktas mot dem ifall ett paket stoppas. För att man som ombud ska våga nyttja rätten att lämna uppgifter är det av största vikt att man som enskild individ inte hängs ut.
Nina Jelver
Tf. säkerhetschef på Svensk Handel

Postoperatörer, som PostNord, Bring, Citymail med flera, ska se till att postombud får information och utbildning om vad som gäller. De ska också ha rutiner för hur man gör om man vill larma om ett misstänkt paket.

- Postombuden ska i de fall de misstänker att ett brev eller paket innehåller illegala preparat prata med sin närmaste chef som i sin tur kontaktar postoperatören som hjälper till från centralt håll. Enskilda postombud eller personer ska med andra ord inte kunna pekas ut, fortsätter Nina Jelver.

Den illegala handeln med narkotika, vapen och explosiva varor är utbredd både genom det öppna nätet och det dolda så kallade darknet. Narkotikahandeln över internet beräknas omsätta 700 miljoner kronor per år. Polisen beräknar att upp till en miljon försändelser med narkotika skickas med inrikespost varje år.

Om du är osäker på vad som gäller för din butik eller har andra frågor, kontakta din ombudsansvarig. Även Svensk Handels säkerhetsavdelning kan vara behjälplig om du har frågor.

nina-jelver1.jpg

Nina Jelver

Säkerhetschef

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
statistik-fakta.jpg

Ljusare ekonomisk framtid väntas stärka hushållens köpkraft

NyhetSom medlem kan du logga in och ta del av Svensk Handels rapport Handelskonjunkturen.
svenska-sedlar-mynt.jpg

Kontanter är samhällsviktigt – men vem ska betala för dem?

NyhetFrågan om kontanter är samhällsviktig, men för handelns företag skulle en tvingande kontanthantering innebära stora kostnader.
eu-emma.jpg

Inför EU-valet: Tre frågor till Emma Wiesner (C)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?
eu-evin.jpg

Inför EU-valet: Tre frågor till Evin Incir (S)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?
eu-arba.jpg

Inför EU-valet: Tre frågor till Arba Kokalari (M)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?
_59a3839_sh_women-paytech-11april_webb.jpg

Självledarskap som tema fyllde andra träffen i Women in Paytech

NyhetEtt 50-tal personer i hubben kom till uppdukat bord med såväl frukost som inspiration och lärdomar att ta med sig hem.
eu-val-2024.png

Svensk Handels visioner inför EU-valet 2024

NyhetInför EU-valet 2024 presenterar Svensk Handel ett valmanifest med prioriterade frågor för handeln.
johan-pehrson.png

4 frågor om handel till Johan Pehrson

NyhetVi ställde fyra frågor till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson som gästtalar vid Svensk Handels årsstämma.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.