Hoppa till innehåll

De senaste dagarnas debatt i media med rubriker som ”Bluffrea” riskerar att stjälpa mer än hjälpa handelns företag i ett redan ansträngt läge.

arbetsratt-paragraf.jpg

Prisjakt, jämförelsesajten som genomfört den undersökning som ligger till grund för debatten menar att mediernas vinkling är olycklig och delar Svensk Handels tydliga bild: Den stora massan handlare gör allt de kan för att göra rätt. Svensk Handel har sedan början av året efterfrågat en skriftlig vägledning från Konsumentverket som är ansvarig tillsynsmyndighet men kan beklagligt nog konstatera att den inte har uppdaterats sedan 2018. 

Svensk Handel har även regelbundet skickat frågor till Konsumentverket för att få klargöranden samt även haft ett flertal möten utan att alla frågor har besvarats. Med tanke på detta så finns risken att vissa företag kommer att hantera de nya reglerna om prissänkningar fel, då det föreligger tolkningsproblem gällande vissa frågor. Svensk Handel hade hoppats på att Konsumentverkets vägledning hade varit uppdaterad innan de nya reglerna trädde i kraft för att hjälpa företagen att göra rätt. För närvarande är det inte lätt att göra rätt, något vi har framfört till Konsumentverket med tanke på att de redan har börjat med tillsynsinsatser.  

Svensk Handels ståndpunkt i frågan är tydlig. Rådande lagar och regler ska följas. Utifrån de samtal vi får ser vi att våra medlemmar gör allt de kan för att göra rätt för sig, men det finns stora utmaningar i hur Konsumentverket förmedlar information. Vi hoppas nu att de snabbt uppdaterar riktlinjerna så att tolkningssvårigheterna försvinner, säger Jolanda Girzl , näringspolitisk expert på Svensk Handel. 

Svensk Handel skapar förutsättningar att göra rätt 

Den nya prisinformationslagen trädde i kraft den 1 september 2022. Svensk Handel var tidiga med att skapa förutsättningar genom att konkretisera en vägledning, som uppdateras löpande, för våra medlemmar eftersom det finns ett stort intresse och engagemang från medlemmar som dagligen kontaktar oss för att ta reda på vad som gäller och vad man behöver göra.  
Ur konkurrensrättslig synpunkt är det viktigt att samma förutsättningar gäller för alla företag, konkurrens ska ske på lika villkor. Dessutom är det en viktig förtroendefråga, konsumenter ska kunna lita på att reafyndet är ett riktigt fynd. 

Viktigast att tänka på

”En prissänkning ska alltid jämföras med lägsta försäljningspriset den senaste 30 dagarna och det är det priset från vilket rabatten ska beräknas, trots att varans senaste försäljningspris (ordinarie pris) är högre.”   

Svensk Handel vill att det ska vara lätt att göra rätt och har på vår webbplats för våra medlemmar samlat en juridisk vägledning och en FAQ

Vill du ha hjälp eller har frågor? Tveka inte att kontakta oss.

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
eu-arba.jpg

Inför EU-valet: Tre frågor till Arba Kokalari (M)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?
_59a3839_sh_women-paytech-11april_webb.jpg

Självledarskap som tema fyllde andra träffen i Women in Paytech

NyhetEtt 50-tal personer i hubben kom till uppdukat bord med såväl frukost som inspiration och lärdomar att ta med sig hem.
eu-val-2024.png

Svensk Handels visioner inför EU-valet 2024

NyhetInför EU-valet 2024 presenterar Svensk Handel ett valmanifest med prioriterade frågor för handeln.
johan-pehrson.png

4 frågor om handel till Johan Pehrson

NyhetVi ställde fyra frågor till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson som gästtalar vid Svensk Handels årsstämma.
karin-karlsbo-webb.jpg

Inför EU-valet: Tre frågor till Karin Karlsbro (L)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?
pris-eller-hallbarhet-jacka.png

Vad prioriterar konsumenten? Hållbarhet, kvalitet eller pris?

NyhetNär det ekonomiska läget nu tycks ljusna något, prioriterar konsumenten hållbarhet högre. Men pris är fortfarande avgörande för många.
man-med-dator.jpg

Tillgänglighetsdirektivet – så anpassar du din verksamhet

NyhetDriver du ett företag inom EU med fler än tio anställda? Vi ger råd om hur du anpassar din verksamhet enligt tillgänglighetsdirektivet.
lek-med-hund-inomhus.jpg

Produktsäkerhetsansvar – så kommer du igång

NyhetHar du koll på ditt ansvar för produktsäkerhet? Svensk Handel guidar dig rätt.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.