Hoppa till innehåll

Ramadan är den heligaste tiden på året för muslimer runt om i världen. I Sverige uppmärksammar cirka var tionde intervjuperson Ramadan och Eid al-fitr. Men hur påverkar detta handeln?

ramadan.png

I år infaller den första fastedagen den 11:e mars och sista fastedagen den 9:e april och därmed infaller Eid al-Fitr (Fitrana) den 10:e april.

Från soluppgång till solnedgång fastar troende muslimer. På kvällen samlas familjer och vänner för att äta måltiden iftar tillsammans. Något som innebär att dagligvaruhandeln gynnas.

I en konsumentundersökning Svensk Handel genomförde i februari 2024 med 1 000 svenskar svarade 8 procent att de kommer att delta i Ramadan och ytterligare 2 procent svarade att de kanske kommer att delta.

9 procent svarade att de planerar att fira Eid al-fitr och ytterligare 2 procent svarade att de kanske kommer att fira. 8 till 9 procent uppgav att de kommer att ge bort presenter i samband med Eid al-fitr.

Eid al-fitr omsätter cirka 1, 5 miljarder i handeln

Merparten av de som planerar att fira Eid al-fitr kommer att ge bort presenter i samband med firandet. De populäraste presenterna att ge bort är kläder, skor och väskor som drygt hälften planerar att ge i present. Andra vanliga presenter är sötsaker, blommor, leksaker och skönhetsprodukter. I genomsnitt planerar de som svarat att de kommer att ge bort presenter att handla för cirka 2 300 kronor.

Svensk Handel bedömer utifrån detta att svenska konsumenter kommer att handla presenter till Eid al-fitr för upp till 1,5 miljarder kronor inför firandet under andra veckan i april.

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
_59a3839_sh_women-paytech-11april_webb.jpg

Women in Paytech - temat självledarskap fyllde andra träffen

NyhetEtt 50-tal personer i hubben kom till uppdukat bord med såväl frukost som inspiration och lärdomar att ta med sig hem.
eu-val-2024.png

Svensk Handels visioner inför EU-valet 2024

NyhetInför EU-valet 2024 presenterar Svensk Handel ett valmanifest med prioriterade frågor för handeln.
johan-pehrson.png

4 frågor om handel till Johan Pehrson

NyhetVi ställde fyra frågor till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson som gästtalar vid Svensk Handels årsstämma.
karin-karlsbo-webb.jpg

Inför EU-valet: Tre frågor till Karin Karlsbro (L)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?
pris-eller-hallbarhet-jacka.png

Vad prioriterar konsumenten? Hållbarhet, kvalitet eller pris?

NyhetNär det ekonomiska läget nu tycks ljusna något, prioriterar konsumenten hållbarhet högre. Men pris är fortfarande avgörande för många.
man-med-dator.jpg

Tillgänglighetsdirektivet – så anpassar du din verksamhet

NyhetDriver du ett företag inom EU med fler än tio anställda? Vi ger råd om hur du anpassar din verksamhet enligt tillgänglighetsdirektivet.
lek-med-hund-inomhus.jpg

Produktsäkerhetsansvar – så kommer du igång

NyhetHar du koll på ditt ansvar för produktsäkerhet? Svensk Handel guidar dig rätt.
ramadan.png

Ramadan och Eid al-fitr 2024

NyhetRamadan är den heligaste tiden på året för muslimer runt om i världen. Handeln förbereder sig nu inför högtiden.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.