Hoppa till innehåll

Cyberbrottsligheten är den brottsform som ökat mest inom handeln under de senaste åren. Tyvärr är det ofta inte en fråga om, utan snarare när, ditt eget företag blir måltavla för en cyberattack.

Givet frågans aktualitet arrangerades ett livesänt webbinarium, där Svensk Handels säkerhetschef, Nina Jelver, berättade om några av de vanligast förekommande cyberbrotten samt hur du bäst skyddar din verksamhet innan- och efter det att ett intrång begåtts.

Om ditt företag utsatts för Phishing/Smishing/Vishing

Phishing är ett samlingsbegrepp för olika försök till uppgiftsfiske som sker på internet. Det vanligaste tillvägagångsättet är att du får ett mail från en avsändare som utger sig representera ett företag du är kund hos. I mailet finns också en bifogad länk eller fil som du ombeds öppna för att sedan ange dina inloggningsuppgifter, eller kortuppgifter kopplade till ditt bankkort.

Liknande upplägg kan även ske via sms, vilket kallas smishing, alternativt via telefon, då vishing. Det senare är något som blivit alltmer aktuellt i samband med BankID-bedrägerier.

Att skydda sig är inte alltid enkelt, och det finns flertalet faktorer som är värda att ha koll på

Var uppmärksam på!

  • Meddelanden från okända avsändare eller med konstigt innehåll från till synes kända avsändare.

  • Mail där visningsnamn och användaradress inte stämmer överens.

  • Felmatchade e-postdomäner – om mailet påstås komma från ett seriöst företag, som exempelvis från din bank, men skickas från en annan okänd e-postdomän är det förmodligen ett bedrägeri.

Kom ihåg att:

  • Klicka aldrig på länkar och öppna aldrig filer från okända avsändare

  • Lämna aldrig ut koder, lösenord eller kontouppgifter till någon.

  • Om någon ringer upp och du är osäker på uppringarens identitet, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer du själv känner till.

Ransomware – ett stort hot mot din verksamhet

Ransomware är en skadlig programvara som låser datorer, mobila enheter eller krypterar elektroniska filer. Svenska verksamheter utsätts för närmre 1000 attacker i veckan, och problemet växer. Du märker snabbt av om du drabbats, då det vanligtvis dyker upp ett pop-up fönster på skärmen som informerar om att enheten infekterats och låsts ned. Den som ligger bakom attacken ger även instruktioner på hur aktuell lösensumma ska betalas för att återfå kontrollen över datorn – betala aldrig någon sådan.

Ransomware dyker inte bara upp på datorn utan anledning utan skaparna av den skadliga programvaran försöker lura dig att installera ett program. Vanligtvis skickas den skadliga koden via ovan nämnda phishingförsök.

Det finns möjligheter att arbeta förebyggande i frågan, för att minimera risken av att din verksamhet drabbas av ransomware:

Minska risken att utsättas för ransomware

  • Om ditt företag är mindre och med begränsade möjligheter att anlita säkerhetskonsulter, nyttja de professionella aktörernas molntjänster.

  • Ha beredskap! Se över vilken information som är mest värd att skydda. Ta också regelbundet säkerhetskopior på den information som du inte kan vara utan.

  • Håll samtliga programvaror uppdaterade.

  • Utbilda din personal i frågan

  • Se över behörigheterna på företaget

  • Säkra en alternativ kontaktväg

Gör detta när ransomware-attacken är ett faktum

  • Har ni inte kompetensen internt för att behandla en ransomware-attack, ta hjälp utifrån direkt.

  • Polisanmäl händelsen i ett tidigt skede och isolera de smittade enheterna.

  • Säkerställ i er utredning att angreppet är åtgärdat och att angriparen inte har fortsatt tillgång till IT-miljön genom behörigheter och/eller skadlig kod i systemet.

  • Betala inte någon lösensumma! 80 % av de som betalar får inte tillbaka all sin information, och fyra av fem betalande företag utsätts igen.

Svensk Handel rekommenderar samtliga medlemmar att ta del av webbinariet, där fler konkreta råd kring hur du skyddar ditt företag ges, däribland kring de vanligt förekommande vd-bedrägerierna. Dessutom svarar Nina Jelver på tittarfrågor som inkom under sändningen.

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
tvattmaskiner.jpg

EU:s Right to repair antagen i EU-parlamentet

NyhetDen 23 april 2024 antog EU-parlamentet direktivet om Right to repair.
riksdagsseminarium-17-april.png

Sänkt moms på second hand debatterades på riksdagsseminarium

NyhetSvensk Handel ledde samtalet i ett välbesökt seminarium i Riksdagen på temat: Hur kan momslagstiftningen stärka den cirkulära ekonomin?
eu---enrico-letta.png

Ny rapport om EU:s inre marknad och dess geopolitiska roll

NyhetItaliens tidigare premiärminister har tagit fram en rapport som utforskar den inre marknadens betydelse och framtid.
statistik-fakta.jpg

Ljusare ekonomisk framtid väntas stärka hushållens köpkraft

NyhetSom medlem kan du logga in och ta del av Svensk Handels rapport Handelskonjunkturen.
svenska-sedlar-mynt.jpg

Kontanter är samhällsviktigt – men vem ska betala för dem?

NyhetFrågan om kontanter är samhällsviktig, men för handelns företag skulle en tvingande kontanthantering innebära stora kostnader.
eu-emma.jpg

Inför EU-valet: Tre frågor till Emma Wiesner (C)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?
eu-evin.jpg

Inför EU-valet: Tre frågor till Evin Incir (S)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?
eu-arba.jpg

Inför EU-valet: Tre frågor till Arba Kokalari (M)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.