Hoppa till innehåll

På senare tid har nyheter om digitala marknadsplatser som Temu och Shein fått stort utrymme i media. Svensk Handel kommer alltid att stå upp för den fria konkurrensen - men en förutsättning är att den sker på lika villkor.

lastpallar-lager.jpg

Av denna anledning skickades ett brev till Konsumentverkets Generaldirektör och konsumentombudsman Cecilia Tisell. Svensk Handel har i kontakt med systerorganisationer i Europa uppmärksammats på att Temu och Shein agerat i strid med harmoniserad konsumentskyddslagstiftning på marknader inom EU.  

Krasst innebär detta att det finns risk för att även svenska konsumenter drabbats, givet att såväl Shein som Temu fortsätter att ta marknadsandelar.  

Svensk Handel ser allvarligt på det faktum att konkurrens idag inte kan sägas ske på lika villkor. Att stora e-handelsföretag från tredje land, i detta fall Kina, tillåts agera som om reglerna inte gäller för dem skadar den svenska handeln och dess konkurrenskraft. I förlängningen riskeras både svenska arbetstillfällen och skatteintäkter.  

Därutöver är det problematiskt utifrån ett konsumentperspektiv, då många av de produkter som säljs på ovan nämnda marknadsplatser knappast kan anses leva upp till de krav på produktsäkerhet som fastställts inom EU. 

Vi ser allvarligt på de signaler vi har fått från våra systerorganisationer i andra EU-länder om Temu och Sheins agerande på den europeiska marknaden. Ansvariga tillsynsmyndigheter har en viktig roll att spela för att stävja illojal konkurrens. Svensk Handels åsikt i frågan är tydlig. Alla företag som är aktiva inom EU måste följa samma regler.
Martin Kits
chef för näringspolitik och opinionsbildning, Svensk Handel
anna-svard_1.png

Anna Svärd

Näringspolitisk expert

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
almedalsgarderoben-troja-o-skor.png

Göteborgs Stadsmission och Cellbes laddar för Almedalsgarderoben

NyhetTill Almedalsgarderoben välkomnas Almedalsbesökare för att låna kläder och bli stylade. En fråga om hållbarhet för de medverkande företagen.
kungsgatan-stockholm.png

Miljözon klass 3 - hur berör det din verksamhet?

NyhetSvensk Handel och Visita överklagar Stockholm stads beslut om att införa Miljözon 3. Frågan har nationell bäring.
lastpallar-lager.jpg

Svensk Handel uppmanar Konsumentverket att agera mot Temu och Shein

NyhetSvensk Handel kommer alltid att stå upp för den fria konkurrensen - men en förutsättning är att den sker på lika villkor.
almedalsgarderoben-1718110830.png

Almedalsgarderoben - cirkulärt mode

NyhetMed hållbarhet som ledstjärna har Almedalsgarderoben blivit en återkommande och efterlängtad favorit under Almedalsveckan.
nrs-nyhet-jennifer.png

Darja Isaksson gästar Nordic Retail Summit

NyhetDarja Isaksson, generaldirektör på Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet gästar Nordic Retail Summit 2 oktober.
alice-mp.png

Inför EU-valet: Tre frågor till Alice Bah Kuhnke (MP)

NyhetSvensk Handel tar tempen på partiernas toppkandidater inför EU-valet 9 juni. På vilket sätt vill de driva frågor som gynnar handeln?
retail-awards_mgm2758.jpg

Rickard Lyko: "Lär mig nya saker om mitt ledarskap varje dag"

NyhetRickard Lyko, vd på Lyko, blev förra årets vinnare i den tunga kategorin Årets ledare.
almedalen-collage-3.png

Välkommen till Handelslandet Sverige i Almedalen

NyhetFörberedelserna inför Almedalen pågår för fullt. Svensk Handel presenterar Handelslandet Sverige.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.