Hoppa till innehåll

Förra veckan samlade Swedish Fashion Council (SFC) sina internationella och lokala communities för första gången för att visa upp den nya eran av svenskt mode och fira lanseringen av en ny digital plattform, Fashion [X]. Under ett unikt tvådagarsevent deltog märken som Hodakova, Jade Cropper, Feben samt Rave Review med flera från organisationens internationellt erkända inkubatorprogram SFC [Incubator] tillsammans med ett urval av det mest intressanta från den svenska musik- och konstscenen.

skyltdockor-svartvit.jpg

Schemat för de två dagarna inleddes på morgonen den 9 november med lansering av Fashion Transformation, en ny rapportserie som lyfter omställningen av modeindustrin. Därefter följde bland annat en presentation av upcycling-märket Hodakova, en utställning av AVAVAVs Creative Director Beate Karlsson, en presentation av Jade Cropper samt Rave Reviews första runway show i Stockholm sedan varumärket lanserades 2018. Under de två dagarna öppnade dessutom Selam Fessahaye upp dörrarna till sitt universum för första gången sedan 2020. Utöver varumärken från SFC [Incubator], bjöd Mona Masrour in de främsta på Sveriges R&B och hiphopscen för en oförglömlig kväll och konstprojektet AMAZE visade upp unga konstnärstalanger. SFCs första ‘’Stockholm [X]perience’’ avslutades med lanseringen av boken ‘’MODE 2022’’ och Fashion [X], en digital plattform med syfte att lyfta representanter av framtidens mode.

” Sveriges kombination av innovationstakt, fokus på hållbarhet och kreativ höjd är unik. Genom att utnyttja alla våra styrkor har svenskt mode möjligheten att ta en ledande roll i framtidens modeindustri. SFC:s Stockholm [X]perience är första steget i att introducera den nya eran av svenskt mode och flytta fram Sveriges position på den internationella modescenen. ”

Jennie Rosén, VD på Swedish Fashion Council

Sedan omstruktureringen år 2018 har SFC ändrat riktning. Från att ha fokuserat på traditionella aktörer och anordnandet av Stockholm Fashion Week, har organisationen ställt om och fokuserar på de förändringar och utmaningar branschen står inför och vilka åtgärder som krävs för att möta och dra nytta av dessa.

”Redan för fyra år sedan var det tydligt att ett stort skifte höll på att ske i modeindustrin. För att säkra svenskt modes konkurrenskraft och relevans behövde SFC ställa om sin verksamhet och lyfta blicken framåt. Sedan dess har vi bland annat drivit SFC [ Incubator ]   tillsammans med några av världens främsta talanger från Sverige och positionerat dessa på den internationella modescenen. SFC har även initierat rapportserie Fashion Transformation som lyfter omställningen av modeindustrin och diskuterar de åtgärder som krävs för att driva på den. I och med detta event och lanseringen av Fashion X, tar SFC nu ytterligare ett steg mot framtidens modeindustri.”

Jennie Rosén, VD på Swedish Fashion Council

‘’Stockholm [X]perience’’ arrangerades av SFC mellan den 9 och 10 november 2022 runt om i Stockholm. Deltagare under SFCs event’’Stockholm [X]perience’’ omfattade bland annat internationell press från världens främsta titlar, så som Vogue, Business of Fashion och Dazed & Confused Magazine, inköpare från internationella toppbutiker, delar av SFCs internationella community samt hela SFCs lokala familj.

Som en del av schemat den 10 november bjöd även företaget Renewcell in nyckelpersoner inom branschen till invigningen av Renewcell 1 - världens första kommersiella återvinningsfabrik för textilier där materialet Circulose, en fibermassa framställd av textilavfall, tillverkas.

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
nrs-fyra-forsta-namnen.jpg

Nordic Retail Summit samlar näringsliv och politik den 2 oktober

NyhetNäringslivets företrädare, beslutsfattare och politiker samlas för att diskutera hållbarhet, säkerhet och AI.
martina-reportage.jpg

Häng med till Svensk Handel i Bryssel

NyhetMartina Elfgren, chef för Svensk Handels Brysselkontor, ger oss en uppdatering på vad som är aktuellt i Bryssel just nu.
coop-till-webben.png

Coop satsar på hållbarhet: ’’ Långsiktigheten är avgörande."

NyhetMattis Bergquist, hållbarhetschef på Coop berättar om hållbarhetsagendan och vad han anser krävs från politiken.
lastbilar-parkering-ovanifran.jpg

Svensk Handel uppmanar till helhetsperspektiv på infrastruktur

NyhetSvensk Handel har fått möjlighet att svara på Trafikverkets inriktningsunderlag inför den kommande infrastrukturpropositionen.
eu---ppwr.png

EU:s Packaging and Packaging Waste Regulation antagen i EU-parlamentet

Nyhet24 april antog EU-parlamentet förordningen Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR), som bland annat ska minska förpackningsavfall.
tvattmaskiner.jpg

EU:s Right to repair antagen i EU-parlamentet

NyhetDen 23 april 2024 antog EU-parlamentet direktivet om Right to repair.
riksdagsseminarium-17-april.png

Sänkt moms på second hand debatterades på riksdagsseminarium

NyhetSvensk Handel ledde samtalet i ett välbesökt seminarium i Riksdagen på temat: Hur kan momslagstiftningen stärka den cirkulära ekonomin?
eu---enrico-letta.png

Ny rapport om EU:s inre marknad och dess geopolitiska roll

NyhetItaliens tidigare premiärminister har tagit fram en rapport som utforskar den inre marknadens betydelse och framtid.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.