Hoppa till innehåll

I Sverige har vi ett lagstadgat producentansvar för förpackningar sedan 1994. Det innebär att du som har ett företag, och uppfyller något av nedanstående kriterier, har ett ansvar för att de förpackningar du sätter på den svenska marknaden också samlas in och kan återvinnas.

d12d4237ff50402fb2c47f748bf2dcd3.jpg
  • Du fyller eller på annat sätt använder en förpackning, t ex inom e-handeln (för att skydda, presentera eller underlätta hanteringen och transporten av en vara) 

  • Du för in en förpackad vara till Sverige 

  • Du tillverkar en förpackning i Sverige (serviceförpackningar) 

  • Du för in en förpackning till Sverige (serviceförpackningar) 

  • Du från ett annat land än Sverige säljer en förpackad vara eller en förpackning till en slutlig användare i Sverige (denna definition börjar gälla från den 1 januari 2023) 

Uppdaterat:

Den nya förordningen ställer nya krav på dig som handelsföretag. Bland annat måste alla företag som definieras som producent inom handeln, oavsett delbransch, vara med att dela på kakan ekonomiskt. Senast den 1 november måste företag som definieras som producent vara ansluten till en godkänd producentansvarsorganisation. Svensk Handel bildar NPA för att underlätta tolkningen av lagkraven på ett kostnadseffektivt och hållbart sätt för dig som medlem. Det är också via NPA som insamling, mottagning och återvinning finansieras. NPA representerar alla delbranscher inom handeln som definieras som producent.

Senast den 1 november 2023 är du välkommen att ansluta dig till NPA AB.

Varför bildar Svensk Handel Näringslivets Producentansvar?

Många av Svensk Handels medlemmar kommer att omfattas av skyldigheterna. Svensk Handel tillsammans med övriga aktörer vill värna handelns intressen och skapa förutsättningar för våra medlemsföretag att kunna leva upp till lagkraven på ett kostnadseffektivt och ansvarsfullt sätt. NPA är ett seriöst bolag som drivs med handelsföretagens bästa i fokus och helt utan vinstintresse.

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
eu-flaggan.jpg

Viktig information om Right to Repair

NyhetI samband med att Right to Repair publicerats i EU:s officiella tidning, så är nästa steg nu att direktivet ska implementeras i svensk rätt.
organiserad-brottslighet.jpg

Skydda ditt företag mot organiserad brottslighet - så gör du

NyhetOrganiserad brottslighet kan innebära stor ekonomisk skada samt otrygghet för dig som handlare. Svensk Handel guidar dig rätt.
lantliv-(1).jpg

Svensk Handel besöker Lantliv Inredning i Leksand

NyhetHandelslandet Sverige sträcker sig från Kiruna i norr till Ystad i söder. Svensk Handel besökte Lantliv Inredning i Leksand för ett samtal.
almedalsnyhet.png

Handelns frågor lyftes i Almedalen: ”Kunskapen för låg”

NyhetI Handelslandet Sverige i Almedalen satte Svensk Handel handelns frågor högt på den politiska agendan.
almedalsgarderoben-ellos.jpg

Ellos: ”De mest hållbara plaggen är de du älskar att bära”

NyhetEllos ser Almedalsgarderoben som en bra ögonöppnare för hur kläder kan komma till användning på fler än ett sätt.
sellpy1.png

Sellpy vill göra det lättare att välja cirkulärt

NyhetSellpy's unika tjänst online och i appen möjliggör för alla att konsumera på ett mer cirkulärt sätt. Sellpy medverkade i Almedalsgarderoben.
stoldrapport-nyhet.png

Röster från handeln - så påverkar brotten våra företag

NyhetI Svensk Handels rapport "Stölder och brottslighet i handeln 2024" vittnar några röster om hur brotten påverkar deras verksamhet.
nrs-2024-(webben)-(5).png

Hållbarhet, säkerhet och AI formar handelns framtid

NyhetÅrets teman på Nordic Retail Summit 2 oktober är hållbarhet, säkerhet och AI. Biljetter finns att köpa nu.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.