Hoppa till innehåll

Som företagare omfattas du troligtvis mer eller mindre av de nya reglerna om utökat producentansvar för förpackningar. Vi har sammanfattat det viktigaste du behöver veta och göra.

sko-i-lada.jpg

 Det här behöver du göra: 

  • Anmäl dig som producent hos Naturvårdsverket, som är ansvarig tillsynsmyndighet, så snart som möjligt: Läs allt om detta här

  • Anslut dig till Näringslivets Producentansvar (NPA) eller någon annan godkänd producentansvarsorganisation senast den 1 november 2023. Vilka som är godkända i dagsläget hittar du på Naturvårdsverkets webbplats.

  • En av de producentansvarsorganisationer som finns att välja på heter Näringslivets Producentansvar (NPA) som Svensk Handel har bildat tillsammans med Svensk Dagligvaruhandel och branschorganisationerna Dagligvaruleverantörers Förbund (DLF), Svensk Dagligvaruhandel, Sveriges Bryggerier och Sprit & Vinleverantörsföreningen (SVL). 

  • Om du väljer att ansluta dig till NPA, så ombesörjer NPA anmälan till Naturvårdsverket åt dig.

  • Läs mer om NPA och hur du ansluter dig

Det här behöver du veta:

  1. Den nya förordningen är en utveckling av den tidigare gällande producentansvarsförordningen och ställer helt nya krav enligt lag på producenter.  

  2. Du räknas som producent om du i någon form sätter en förpackning eller en förpackad vara på den svenska marknaden (tillverkning i eller inköp till Sverige). Eller under eget varumärket (EMV) fyller eller använder en förpackning. 

  3. Syftet är att minska antalet förpackningar och säkerställa att förpackningsavfallet tas om hand på ett hälso- och miljömässigt godtagbart sätt enligt EU:s materialåtervinningsmål.  

  4. En av de större förändringarna i förordningen är att den insamling av förpackningar som kommer från hushåll ska ske fastighetsnära och att kommunerna kommer ta över insamlingen av dessa. Detta för att det ska bli närmare och enklare att lämna sitt förpackningsavfall. 

  5. Systemet för insamling, hantering och återvinning av hushållsförpackningar ska bekostas av producenterna. 

  6. Därtill har företag ett generellt ansvar för att sortera ut sitt förpackningsavfall och se till att det tas om hand på ett korrekt sätt. Ansvaret gäller alla verksamheter där förpackningsavfall uppstår. Här kan man som företag välja på ett antal olika lösningar. 

För att underlätta tolkningen av den nya förordningen bildas nya producentansvarsorganisationer. Svensk Handel har tillsammans med flera andra aktörer inom handeln bildat Näringslivets Producentansvar (NPA) . NPA ersätter Svenska Förpackningsinsamlingen AB (FTI) från och med årsskiftet 2023/24. 
Som producent måste du enligt förordningen vara ansluten till en producentansvarsorganisation senast den 1 november 2023. 

Lär dig mer: Webbinarium om NPA och det nya producentansvaret

Svensk Handel har spelat in ett innehållsrikt webbinarium om det utökade producentansvaret. Deltar gör:

  • Henrik Nilsson, chef för affärsutveckling och samhällskontakter på Näringslivets Producentansvar AB

  • Helena Nylén, vd på Näringslivets Producentansvar 

  • Ann Christiansson, näringspolitisk expert på Svensk Handel 

De berättar och förklarar mer om NPA och det utökade ansvaret för producenter.
Se webbinariet här

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
nrs-fyra-forsta-namnen.jpg

Nordic Retail Summit samlar näringsliv och politik den 2 oktober

NyhetNäringslivets företrädare, beslutsfattare och politiker samlas för att diskutera hållbarhet, säkerhet och AI.
martina-reportage.jpg

Häng med till Svensk Handel i Bryssel

NyhetMartina Elfgren, chef för Svensk Handels Brysselkontor, ger oss en uppdatering på vad som är aktuellt i Bryssel just nu.
coop-till-webben.png

Coop satsar på hållbarhet: ’’ Långsiktigheten är avgörande."

NyhetMattis Bergquist, hållbarhetschef på Coop berättar om hållbarhetsagendan och vad han anser krävs från politiken.
lastbilar-parkering-ovanifran.jpg

Svensk Handel uppmanar till helhetsperspektiv på infrastruktur

NyhetSvensk Handel har fått möjlighet att svara på Trafikverkets inriktningsunderlag inför den kommande infrastrukturpropositionen.
eu---ppwr.png

EU:s Packaging and Packaging Waste Regulation antagen i EU-parlamentet

Nyhet24 april antog EU-parlamentet förordningen Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR), som bland annat ska minska förpackningsavfall.
tvattmaskiner.jpg

EU:s Right to repair antagen i EU-parlamentet

NyhetDen 23 april 2024 antog EU-parlamentet direktivet om Right to repair.
riksdagsseminarium-17-april.png

Sänkt moms på second hand debatterades på riksdagsseminarium

NyhetSvensk Handel ledde samtalet i ett välbesökt seminarium i Riksdagen på temat: Hur kan momslagstiftningen stärka den cirkulära ekonomin?
eu---enrico-letta.png

Ny rapport om EU:s inre marknad och dess geopolitiska roll

NyhetItaliens tidigare premiärminister har tagit fram en rapport som utforskar den inre marknadens betydelse och framtid.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.