Hoppa till innehåll

Det allvarliga ekonomiska läget måste beaktas i årets avtalsrörelse

Svensk Handel och Handelsanställdas förbund har idag växlat yrkanden och därmed inleds förhandlingarna om nya kollektivavtal för anställda inom butiker, lager och e-handel. Rimliga löneökningar, oförändrade ingångslöner och ökade möjligheter att premiera de som utvecklas i arbetet är tre av Svensk Handels viktigaste krav i årets avtalsrörelse.

presskonferens-avtal2023-2.jpg

- Lågkonjunkturen har redan slagit mot handeln. Branschen står i en perfekt storm där kostnaderna ökar samtidigt som marginalernaminskar. Detta måste beaktas när förhandlingarna nu inleds. Löneökningarna får inte vara för höga och industrins märke måste värnas, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

Handeln är näringslivets största arbetsgivare. I dessa tuffa tider är det viktigare än någonsin att handelsföretag runt om i landet ges möjlighet att även fortsatt kunna vara jobbskapare. Därför vill Svensk Handel hålla ingångslönerna, alltså den lön som en arbetsgivare lägst måste betala vid nyanställning, oförändrade i årets avtalsrörelse.

- Vi vill inte höja trösklarna till arbetsmarknaden ytterligare. I stället vill vi öka anställdas möjligheter att göra lönekarriär och samtidigt förbättra företagens möjligheter att särskilt premiera dem som utvecklas i arbetet, säger Ola Axelsson, förhandlingschef på Svensk Handel.

Handeln är en bransch i ständig förändring och med högt utvecklingstempo. Ytterst måste alla verksamheter förhålla sig till kundernas köpbeteenden. Därför är bemanningsmöjligheterna av avgörande betydelse för handelns företag.

- Försäljningen kan variera kraftigt mellan olika tider på dagen, olika veckodagar, och olika delar av året. Det är viktigt att säkerställa anställningsformer och schemaläggningsregler som möjliggör bemanning utifrån verksamheternas förutsättningar, säger Ola Axelsson

Svensk Handels avtalskrav i korthet:

  • Löneökningar som följer det märke som industrins parter sätter.

  • Oförändrade ingångslöner för att inte höja tröskeln för nyanställningar och för att möjliggöra lönekarriär.

  • Möjlighet för arbetsgivaren att fördela en större del av löneutrymmet till anställda som utvecklas i arbetet.

  • Anställningsformer och schemaläggningsregler som möjliggör bemanning utifrån verksamheternas förutsättningar.


Vid frågor kontakta Svensk Handels pressjour, 010-471 86 50, press@svenskhandel.se

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
shoppande-familj-utomhus.jpg

Handelns framtidsförväntningar lyfte inte i november

PressmeddelandeInget ljus i tunneln för handelns företag i november. Fortsatt ser butiker, e-handel och partihandel pessimistiskt på kommande tre månader.
ehi3.png

Svaga siffror för e-handeln i oktober

PressmeddelandeSvensk Handels E-handelsindikator för oktober månad skattar e-handelns omsättning till 10,8 miljarder kronor.
rea-sale-2.png

Prognos om Black Week

PressmeddelandeBlack Week är en av handelns viktigaste försäljningsperioder. Fyra av tio planerar att göra inköp under veckan.
microsoftteams-image-2.png

Gemensam konsekvensanalys rörande miljözon i Stockholm stad

PressmeddelandeNäringslivsorganisationer i Stockholm har tagit fram en gemensam konsekvensanalys rörande ett införande av miljözon klass 3.
kunder-kladbutik-ii.jpg

Höstens intåg gav delar av modehandeln ett lyft

PressmeddelandeSvensk Handels Stilindex för oktober visar på ett lyft för såväl kläd- som skohandeln i löpande siffror.
interior-varuhus-moderna-rulltrappor-1.jpg

Framtidsförväntningarna stiger när handeln gör sig redo för högtider

PressmeddelandeSvensk Handels Handelsbarometern för oktober visar att branschens framtidsförväntningar stiger något inför Black Week och julhandel.
nya-styrelseledamoter-i-svensk-handel-stil.png

Svensk Handel Stil tillsätter nya styrelseledamöter

PressmeddelandeBranschföreningen Svensk Handel Stil förstärker sin styrelse med tre nya ledamöter.
ehi-1.png

Utvecklingen i september den svagaste på över ett år

PressmeddelandeSvensk Handels E-handelsindikator för september månad skattar e-handelns omsättning till 10,2 miljarder kronor.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy.