Hoppa till innehåll

Över 40 procent av Sveriges handlare förväntar sig en ökad försäljning under sommarmånaderna juni, juli och augusti i år jämfört med samma period förra året. Det visar nya sommarsiffror från Svensk Handel.

sergelgatan-sommar.png

Över 40 procent av Sveriges handlare förväntar sig en ökad försäljning under sommarmånaderna juni, juli och augusti i år jämfört med samma period förra året. Det visar nya sommarsiffror från Svensk Handel.

43 procent av handlarna tror på en ökad sommarförsäljning, vilket är en markant ökning jämfört med föregående år, då motsvarande siffra var 26 procent. Det är alltså en mer optimistisk bransch jämfört med för ett år sedan. Fortsatt är det dagligvaruhandeln som har störst förhoppningar om god försäljning under sommaren.

Sommarmånaderna är viktiga försäljningstider för många inom både dagligvaru- och sällanköpshandeln. Turismens betydelse ska inte underskattas, och givet positiva signaler om att inflationen är på nedgång vågar handlarna nu tro på en bättre försäljning än förra året, säger Maria Mikkonen, chefsekonom på Svensk Handel

Handeln skapar fler arbetstillfällen i sommar

Sommarmånaderna medför ett ökat behov av sommarvikarier och extrajobb. 42 procent av detaljhandlarna anger att de planerar att anställa extrapersonal under sommaren, vilket förväntas skapa drygt 18 000 extra arbetstillfällen, vilket är en ökning jämfört med föregående år. Flest arbetstillfällen förväntas skapas inom dagligvaruhandeln.

– Sverige är ett handelsland. Vi är näringslivets största arbetsgivare och bidrar med över 300 miljarder kronor i skatteintäkter. Vi gläds verkligen åt att branschen kan ta emot fler extrajobbare i år. Den arbetslivserfarenhet som man får inom handeln är värdefull för framtiden. För många är det en biljett in på arbetsmarknaden, säger Maria Mikkonen.

Sill och glass givna val till midsommarafton

Runt om i landet är det många som ser fram emot midsommarafton. I vanlig ordning är det klassiska produkter som vi inhandlar till midsommarbordet. Särskilt populärt är givetvis sillen, men också andra produkter som hör midsommar till, som glass och färsk fisk.

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
ursula-von-der-leyen-1400x788-01-1721306462.jpg

Ursula von der Leyen omvald till EU-kommissionens ordförande

PressmeddelandeDen 18 juli omvalde Europaparlamentet Ursula von der Leyen för en andra mandatperiod som ordförande för Europeiska kommissionen. När Europap
butiksentre-kladaffar.jpg

Dyster månad för väderberoende försäljning

PressmeddelandeDe goda majsiffrorna höll inte i sig i juni. En del kan förklaras av sämre väder, men konsumenterna är fortsatt försiktiga med sina inköp.
sh-logotyp-brun.jpg

Regeringen måste markera mot Temu och Shein

PressmeddelandeSvensk Handel uppmanar nu regeringen att, likt som gjorts i Danmark, tydligt markera mot de kinesiska e-handelsjättarna.
sjalvscannning.png

Hälften av handlarna utsattes för brott under det andra kvartalet

PressmeddelandeHandelns brottsutsatthet har etsat sig fast på höga nivåer. Nya siffror visar att stöld fortsatt är det vanligaste brottet man utsätts för.
matkorg.png

Stigande optimism inom stora delar av handeln

PressmeddelandeFramtidstron ökar från låga nivåer inom butikshandeln samt partihandeln, medan e-handeln ser något mer negativt på kommande tre månader.
sergelgatan-sommar.png

Handlare ser ljust på sommarens försäljning

PressmeddelandeÖver 40 procent av Sveriges handlare förväntar sig en ökad försäljning under sommarmånaderna juni, juli och augusti i år.
ehi-3.png

Kraftig ökning av e-handeln i maj

PressmeddelandeE-handelsindikatorn för maj månad skattar e-handelns omsättning till 14,9 miljarder kronor. En ökning med 29 procent jämfört med 2023.
blurrad-kvinna-och-klader.jpg

Nya dystra siffror – det stjäls för mer än någonsin inom handeln

PressmeddelandeÅterkommande stölder är ett stort problem som på sikt kan få katastrofala konsekvenser för handlare och personal.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.