Hoppa till innehåll

Över 40 procent av Sveriges handlare förväntar sig en ökad försäljning under sommarmånaderna juni, juli och augusti i år jämfört med samma period förra året. Det visar nya sommarsiffror från Svensk Handel.

sergelgatan-sommar.png

Över 40 procent av Sveriges handlare förväntar sig en ökad försäljning under sommarmånaderna juni, juli och augusti i år jämfört med samma period förra året. Det visar nya sommarsiffror från Svensk Handel.

43 procent av handlarna tror på en ökad sommarförsäljning, vilket är en markant ökning jämfört med föregående år, då motsvarande siffra var 26 procent. Det är alltså en mer optimistisk bransch jämfört med för ett år sedan. Fortsatt är det dagligvaruhandeln som har störst förhoppningar om god försäljning under sommaren.

Sommarmånaderna är viktiga försäljningstider för många inom både dagligvaru- och sällanköpshandeln. Turismens betydelse ska inte underskattas, och givet positiva signaler om att inflationen är på nedgång vågar handlarna nu tro på en bättre försäljning än förra året, säger Maria Mikkonen, chefsekonom på Svensk Handel

Handeln skapar fler arbetstillfällen i sommar

Sommarmånaderna medför ett ökat behov av sommarvikarier och extrajobb. 42 procent av detaljhandlarna anger att de planerar att anställa extrapersonal under sommaren, vilket förväntas skapa drygt 18 000 extra arbetstillfällen, vilket är en ökning jämfört med föregående år. Flest arbetstillfällen förväntas skapas inom dagligvaruhandeln.

– Sverige är ett handelsland. Vi är näringslivets största arbetsgivare och bidrar med över 300 miljarder kronor i skatteintäkter. Vi gläds verkligen åt att branschen kan ta emot fler extrajobbare i år. Den arbetslivserfarenhet som man får inom handeln är värdefull för framtiden. För många är det en biljett in på arbetsmarknaden, säger Maria Mikkonen.

Sill och glass givna val till midsommarafton

Runt om i landet är det många som ser fram emot midsommarafton. I vanlig ordning är det klassiska produkter som vi inhandlar till midsommarbordet. Särskilt populärt är givetvis sillen, men också andra produkter som hör midsommar till, som glass och färsk fisk.

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
ehi-3.png

Rejäl ökning från låga nivåer inom e-handeln

PressmeddelandeE-handelsindikatorn skattar e-handelns omsättning för september månad till 13 miljarder kronor. Det är en ökning med 28 procent.
hostmode.png

Försiktig start på hösten för modehandeln

PressmeddelandeFörsäljningen av kläder ökade med blygsamma 1,3 procent i september jämfört med samma månad förra året. Skor ökade med 5,3 procent.
nina-jelver-1.jpg

Stora konsekvenser av handelsföretagens brottsutsatthet

PressmeddelandeSvensk Handels Trygghetsbarometer visar att stölder, bedrägerier och hot har blivit en del av vardagen för många handelsföretag.
ra-2-1.jpg

Svensk Handel presenterar vinnarna av Retail Awards 2024!

PressmeddelandeVid en festlig helkväll på Berns samlades handelsbranschen för att hylla de starkast lysande stjärnorna i branschen.
sofia-larsen-24-5.jpg

Ny prognos: Second hand väntas omsätta 50 miljarder

PressmeddelandeI Svensk Handels rapport ”Läget i handeln” väntas köpen av begagnade varor växa med 11 procent per år och omsätta 50 miljarder kronor 2034.
illustration-rapport-1.png

Handelsföretagen anar ett ljus i tunneln

PressmeddelandeSvensk Handels Handelsbarometer visar att svenska handlare såg något mer ljust på kommande tre månader i september.
klader-pa-rack.jpg

Second hand omsatte 1,3 miljarder i augusti

PressmeddelandePre Loved-indikatorn för augusti månad visar att försäljningen av second hand-produkter minskade något.
maria-mikkonen.jpg

Svensk Handel kommenterar räntebeskedet - ”Takten behöver öka”

PressmeddelandeSvensk Handel ser positivt på att Riksbanken fortsätter att sänka styrräntan, men varnar för en allt för passiv räntesänkningstakt.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.