Hoppa till innehåll

I april nådde den totala omsättningen på second hand-marknaden 1,2 miljarder kronor. Två av tio tillfrågade konsumenter uppgav att de handlat second hand under månaden, varav hälften köpte mode.

myrorna-taby-centrum.jpg

Trots att april var årets hittills svagaste månad för second handförsäljning, fortsätter mode att stå emot trenden med en ökande försäljning.

Modeförsäljningen inom second hand omsatte 465 miljoner kronor i april, vilket är en ökning med nära 30 miljoner kronor jämfört med föregående månad. Detta innebär att försäljningen av mode har ökat varje månad sedan november i fjol. Även om andelen konsumenter som handlat mode second hand har förblivit relativt stabil, har den genomsnittliga köpesumman ökat något, vilket bidrar till den totala ökningen i försäljningsvärdet.

Den totala second hand-försäljningen sjönk markant från månaden innan. Det är en tendens vi kunnat ana även på nyförsäljningen. Vädret är en viktig faktor, och givet en kyligare aprilmånad är resultatet inte förvånande. Vi tror att maj kan bli en betydligt starkare månad, då vi äntligen fick varmare väder.

Maria Mikkonen, chefsekonom på Svensk Handel

- Det är intressant att summan för modeinköpen inom second hand ökar trots att antalet som handlar minskar något. Det innebär ju helt enkelt att man handlar för en högre summa per månad, och kan ses som ett kvitto på att intresset för second hand fortsatt är stort bland konsumenterna, säger Maria Mikkonen, chefsekonom på Svensk Handel.

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
ursula-von-der-leyen-1400x788-01-1721306462.jpg

Ursula von der Leyen omvald till EU-kommissionens ordförande

PressmeddelandeDen 18 juli omvalde Europaparlamentet Ursula von der Leyen för en andra mandatperiod som ordförande för Europeiska kommissionen. När Europap
butiksentre-kladaffar.jpg

Dyster månad för väderberoende försäljning

PressmeddelandeDe goda majsiffrorna höll inte i sig i juni. En del kan förklaras av sämre väder, men konsumenterna är fortsatt försiktiga med sina inköp.
sh-logotyp-brun.jpg

Regeringen måste markera mot Temu och Shein

PressmeddelandeSvensk Handel uppmanar nu regeringen att, likt som gjorts i Danmark, tydligt markera mot de kinesiska e-handelsjättarna.
sjalvscannning.png

Hälften av handlarna utsattes för brott under det andra kvartalet

PressmeddelandeHandelns brottsutsatthet har etsat sig fast på höga nivåer. Nya siffror visar att stöld fortsatt är det vanligaste brottet man utsätts för.
matkorg.png

Stigande optimism inom stora delar av handeln

PressmeddelandeFramtidstron ökar från låga nivåer inom butikshandeln samt partihandeln, medan e-handeln ser något mer negativt på kommande tre månader.
sergelgatan-sommar.png

Handlare ser ljust på sommarens försäljning

PressmeddelandeÖver 40 procent av Sveriges handlare förväntar sig en ökad försäljning under sommarmånaderna juni, juli och augusti i år.
ehi-3.png

Kraftig ökning av e-handeln i maj

PressmeddelandeE-handelsindikatorn för maj månad skattar e-handelns omsättning till 14,9 miljarder kronor. En ökning med 29 procent jämfört med 2023.
blurrad-kvinna-och-klader.jpg

Nya dystra siffror – det stjäls för mer än någonsin inom handeln

PressmeddelandeÅterkommande stölder är ett stort problem som på sikt kan få katastrofala konsekvenser för handlare och personal.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.