Hoppa till innehåll

Second hand fortsätter att växa i Sverige. Försäljningen steg markant i februari jämfört med föregående månad. Inom modesegmenten närmar sig försäljningen en halv miljard kronor. Vidare handlades det mer online än i fysisk butik. Det visar Svensk Handels Pre Loved-indikator för februari.

secondhand-shopping.jpg

Svensk Handels Pre Loved-indikator är en löpande, månatlig kartläggning av second hand-konsumtionen i Sverige. Den totala omsättningen för segmentet uppgick i februari till hela 1,7 miljarder, varav 60 procent eller drygt en miljard av dessa kommer från e-handeln. Det var även fler som handlade second hand i februari. 3 av 10 konsumenter gjorde någon form av inköp.

Mode fortsätter att vara den absolut populäraste produktkategorin när konsumenterna ska handla second hand. Av alla som handlat second hand uppgav 4 av 10 att de handlat någon form av klädesplagg, skor eller väskor. Den totala omsättningen för second hand-mode i februari landade på 417 miljoner kronor.

Februari månads ökning är ytterligare ett kvitto på att second hand-handeln är här för att stanna, och att den fortsätter att öka. Allt fler ser de ekonomiska och miljömässiga fördelar som finns i att konsumera från segmentet och vi tror på en stabil tillväxt under kommande månader. Inte minst med tanke på vårens intåg, säger Maria Mikkonen, chefsekonom på Svensk Handel.

Second hand är populärt i alla åldrar – därför bör momsen sänkas

I Svensk Handels nyligen publicerade Hållbarhetsundersökning presenterades ny statistik som visar att second hand-trenden ökar i alla åldrar. 85 procent av konsumenterna upp till 49 år handlar second hand, medan motsvarande siffra för de som är 50 år eller äldre uppgår till 61 procent.

Det är siffror som tydligt visar på medvinden delsegmentet just nu upplever. Men fortsatt finns hinder som gör att såväl konsument som handlare inte tagit steget till att erbjuda försäljning av second hand-produkter.

Vi tycker att det är olyckligt att second hand kommer i andra hand från regeringens håll. Det är tydligt att second hand, om rätt möjligheter ges, har möjlighet att ta ännu mer plats inom handeln. Det finns fortsatt stora marknadsandelar att hämta för såväl små som stora företag. Men för att så ska ske krävs gynnsamma förutsättningar. Att dubbelbeskatta begagnade varor är ett hinder i omställningen till en mer cirkulär handel, säger Maria Mikkonen.

Ny metod gör Pre Loved-indikatorn än mer exakt 

Med en utvecklad metod för indikatorn kommer omsättningen för fler produktkategorier kunna skattas enskilt. Vidare möjliggör den nya metoden en särredovisning av omsättningen inom näthandeln respektive fysisk butik. Metodutvecklingen medför en högre skattning av totalomsättningen än i tidigare mätningar. Med anledning av detta har tidigare månaders totalomsättning reviderats.

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
ursula-von-der-leyen-1400x788-01-1721306462.jpg

Ursula von der Leyen omvald till EU-kommissionens ordförande

PressmeddelandeDen 18 juli omvalde Europaparlamentet Ursula von der Leyen för en andra mandatperiod som ordförande för Europeiska kommissionen. När Europap
butiksentre-kladaffar.jpg

Dyster månad för väderberoende försäljning

PressmeddelandeDe goda majsiffrorna höll inte i sig i juni. En del kan förklaras av sämre väder, men konsumenterna är fortsatt försiktiga med sina inköp.
sh-logotyp-brun.jpg

Regeringen måste markera mot Temu och Shein

PressmeddelandeSvensk Handel uppmanar nu regeringen att, likt som gjorts i Danmark, tydligt markera mot de kinesiska e-handelsjättarna.
sjalvscannning.png

Hälften av handlarna utsattes för brott under det andra kvartalet

PressmeddelandeHandelns brottsutsatthet har etsat sig fast på höga nivåer. Nya siffror visar att stöld fortsatt är det vanligaste brottet man utsätts för.
matkorg.png

Stigande optimism inom stora delar av handeln

PressmeddelandeFramtidstron ökar från låga nivåer inom butikshandeln samt partihandeln, medan e-handeln ser något mer negativt på kommande tre månader.
sergelgatan-sommar.png

Handlare ser ljust på sommarens försäljning

PressmeddelandeÖver 40 procent av Sveriges handlare förväntar sig en ökad försäljning under sommarmånaderna juni, juli och augusti i år.
ehi-3.png

Kraftig ökning av e-handeln i maj

PressmeddelandeE-handelsindikatorn för maj månad skattar e-handelns omsättning till 14,9 miljarder kronor. En ökning med 29 procent jämfört med 2023.
blurrad-kvinna-och-klader.jpg

Nya dystra siffror – det stjäls för mer än någonsin inom handeln

PressmeddelandeÅterkommande stölder är ett stort problem som på sikt kan få katastrofala konsekvenser för handlare och personal.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.