Hoppa till innehåll

Intresset för second hand befinner sig fortsatt på en hög nivå. Omsättningen i mars var 1,6 miljarder kronor, vilket innebär att den totala omsättningen för årets första kvartal blev 4,8 miljarder kronor. Även denna månad var e-handeln den dominerande försäljningskanalen för second hand. Det visar Svensk Handels Pre Loved-indikator för mars månad.

pre-loved-rack.png

Likt tidigare mätningar är mode det som fångar second hand-konsumenternas uppmärksamhet i störst utsträckning. Intresset fortsätter att öka, vilket även märks av denna månad, då modehandeln noteras för en omsättning på 436 miljoner kronor, vilket är den högsta siffran hittills i år. Under det första kvartalet omsatte segmentet drygt 1,2 miljarder kronor.

När vi nu summerar första kvartalet i år råder det inga tvivel om att den cirkulära handeln är en viktig del av den svenska ekonomin. Och trots att vi i mars såg en något minskad omsättning är vi övertygade om att den totala summan kommer att fortsätta öka över tid. Intresset finns och det finns fortsatt stora marknadsandelar kvar att hämta, säger Maria Mikkonen, chefsekonom på Svensk Handel.

- Handelsföretagen med inriktning på second hand kommer att växa och bli fler. Det innebär goda möjligheter för fler arbetstillfällen att skapas inom handeln. Detta förutsätter dock goda förutsättningar för att driva företag, säger Maria Mikkonen.

Svensk Handel fortsätter att driva frågan om sänkt moms – tar plats i expertgrupp

Frågan om sänkt moms på second hand fortsätter att generera stort intresse. Senast i förra veckan anordnades två riksdagsseminarier kopplat till ämnet, och Svensk Handel fortsätter att driva opinion i frågan. Detta arbete intensifieras nu ytterligare, till följd av att Svensk Handel bjudits in som expertinstans i Utredningen om enklare mervärdesskatteregler för gåvor och begagnade varor. Det första mötet äger rum den 25 april.

Svensk Handel har under en längre tid påtalat vikten av att skapa ekonomiska incitament för handelsföretagen, för att på så vis skynda på omställningen mot en mer cirkulär ekonomi. Näringslivet vill i allra högsta grad vara med och bidra, och det är glädjande att vi nu ges en plats vid bordet för att återigen visa på vilka fördelar en sänkt mervärdesskatt skulle medföra, säger Maria Mikkonen.

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
kund-kladbutik.jpg

Modehandeln ökade under en av årets viktigaste försäljningsperioder

PressmeddelandeSvensk Handels Stilindex för maj månad visar på en ökning för både skohandeln och klädhandeln.
kungsgatan-stockholm.png

Svensk Handel och Visita överklagar beslut om införande av miljözon 3

PressmeddelandeSvensk Handel och Visita har idag överklagat Stockholm stads beslut som rör införandet av miljözon klass 3 i delar av City.
student-grattis-16x9.png

Studentfirande omsätter nära två miljarder i handeln

PressmeddelandeEtt hushåll som firar en student skattas i Svensk Handels sammanställning i år göra inköp i handeln för 5 500 kronor.
gagata.jpg

Handelns framtidsförväntningar stiger inför sommaren

PressmeddelandeSvensk Handels Handelsbarometer för maj månad visar att branschen ser något ljusare på framtiden.
myrorna-taby-centrum.jpg

Second hand för 1,2 miljarder kronor i april

PressmeddelandeI april nådde den totala omsättningen på second hand-marknaden 1,2 miljarder kronor. Två av tio uppgav att de handlat second hand.
morsdag_24-1716388653.png

Mors dag omsätter 1,5 miljarder kronor inom handeln

PressmeddelandeÄven i år planerar vi att fira mammorna lite extra, och omsättningen inom handeln kopplat till högtiden väntas bli 1,5 miljarder.
e-handel-dator-kort.jpg

Låga köpesummor tyngde e-handeln i april

PressmeddelandeE-handelsindikatorn för april skattar e-handelns omsättning till 12,5 miljarder kronor. En minskning med 3 procent jämfört med april 2023.
nya-styrelsen-webb.jpg

Fyra nya namn i Svensk Handels styrelse

PressmeddelandeVid Svensk Handels årsstämma idag valdes Rickard Lyko, Simone Margulies, Emma Pålsson, samt Göran Westerberg som nya ledamöter i styrelsen.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.