Hoppa till innehåll

Svensk Handel välkomnar utredning om enklare momsregler för begagnade varor

Den 19 februari informerade regeringen att de avser att se över momsreglerna för försäljning av begagnade varor samt donationer. Svensk Handel välkomnar att en utredning nu tillsätts, men saknar en översyn av momssatser för att gynna cirkulära affärsmodeller.

myrorna-taby-centrum.jpg

- Gårdagens besked från regeringen är ett steg i rätt riktning. Svensk Handel kommer givetvis att bidra aktivt till utredningen, och upplysa om de fördelar en minskad momsbörda bidrar till. Det är ett kraftfullt verktyg för att accelerera utvecklingen mot en mer hållbar konsumtion, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

Svensk Handel har under en längre tid drivit frågan om sänkt moms på second hand-produkter. För att på allvar främja omställningen till en mer hållbar konsumtion krävs att handelsföretag ges faktiska incitament till att satsa på försäljning av begagnade produkter. I dag dubbelbeskattas begagnade varor, då det fortfarande är full moms varje gång en begagnad vara säljs.

Analyserar man detaljerna i det uppdrag regeringen ger framkommer det dock att utredningen ämnar se över hur man kan förenkla, inte sänka, momsen på begagnade produkter. Svensk Handel beklagar att ingen utredning av en konkret momssättning föreslås.

- Det är olyckligt att regeringen inte går steget längre i sin uppdragsförklaring. Vi tycker att utredningen åtminstone borde analysera vad som skulle krävas för att sänka momsen. Vilka är begränsningarna? Och i vilken mån hindrar nuvarande EU-regler detta? säger Sofia Larsen och fortsätter:

- Menar regeringen allvar med viljan om att ställa om till ett mer hållbart samhälle och uppmuntra cirkulera affärsmodeller, måste även dessa frågor lyftas i utredningen. En översyn av momsreglerna krävs för att skapa lika konkurrensvillkor mellan aktörer, oavsett bolagsform.

presskontakt-3.jpg

Presskontakt

Är du journalist och vill komma i kontakt med Svensk Handel? Kontakta vår pressjour

Hej! Hitta rätt genom att söka och filtrera listan. Sortera som det passar!
Vald kategori
Valt ämne
Sortera efter
skor-kartong-liggande.jpg

Uteblivet vårväder dämpar klädförsäljningen

PressmeddelandeSvensk Handels Stilindex för mars visar att klädhandeln hade en något tuffare månad i mars. Skohandeln hade däremot en stark månad.
secondhand-shopping.jpg

Second hand omsatte 1,7 miljarder kronor i februari

PressmeddelandeSecond hand fortsätter att växa i Sverige. Försäljningen steg markant i februari jämfört med föregående månad.
paskagg.png

Påskfirandet omsätter nära nio miljarder kronor inom handeln

PressmeddelandeSvensk Handels undersökning visar att varje påskfirare spenderar cirka 1 500 kronor under påsken.
Hållbarhet i fokus

Aktivt hållbarhetsarbete ger konkurrensfördelar

Pressmeddelande7 av 10 konsumenter anger att det är viktigt att företagen de handlar från bedriver ett aktivt hållbarhetsarbete.
interior-kopcentrum-iii-med-mer-skarpa.jpg

Optimismen ökar inom handeln – ”Trenden går i rätt riktning”

PressmeddelandeLägre inflation och förmodade räntesänkningar inom kort gör att framtidsförväntningarna ökar bland svenska handlare.
ehi-2.png

Kraftig ökning av antal e-handlande konsumenter i februari

PressmeddelandeSvensk Handels E-handelsindikator för februari månad skattar e-handelns omsättning till 11,4 miljarder kronor.
gagata-utecentrum.jpg

Handelns hyror har ökat med över 20 procent på tre år

PressmeddelandeButikerna i sällanköpsvaruhandeln kan komma att betala 4 miljarder i hyresökningar på grund av KPI-indexeringen från 2022 till 2024.
familj-kunder-i-kladbutik.jpg

Positiv trend för skor och kläder i februari

PressmeddelandeFörsäljningen i klädhandeln ökade med 5,4 procent och skohandeln noterade en ökning med 6,1 procent.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.