Hoppa till innehåll

Rapport om läget i svensk handel 2020

Läget i handeln är en rapport om svensk handels ekonomiska utveckling. 2020 års rapport tar upp coronas inverkan på branschen i relation till utvecklingstrender de närmaste åren, lågprishandelns framfart, jobben och ekonomin.

286a8b65627c45eba2639bfe8f44dcd7.jpg

Coronavirusets framfart har vänt upp och ned på tillvaron i handeln. Många har suttit i karantän eller jobbat hemifrån, med färre besök i fysiska butiker som följd. I krisen omvärderas många behov. Spontana köp uteblir, planerade möten och event ställs in och oron kring ekonomin, liksom stigande arbetslöshet, har lett till att planerad konsumtion läggs på is.

Coronas följdeffekter för läget i handeln

Butiker och företag drabbades i coronakrisens inledning av drastiskt minskade besöksflöden i stadskärnor, köpcentrum och handelsområden. En direkt effekt av detta var minskad försäljning. Många handlare inom framförallt sällanköpsvaruhandeln rapporterade om minskad omsättning med mellan 70 och 90 procent jämfört med normalläget.

Samtidigt som försäljningen rasade uppstod en likviditetsbrist som snabbt blev akut. Den exceptionella kris som handeln nu genomgår har redan medfört ett stort antal konkurser. De statliga stöden har haft blandad effekt. Likviditetsproblemen är skjutna på framtiden.

Dagligvaruhandeln har gått bra, inte minst på nätet. Men bilden är inte entydig. Gränshandeln har stått helt still, och många butiker inom servicehandeln, specialiserade livsmedelsbutiker och mataffärer i cityområden har det mycket tufft. E-handeln har ökat stort på vissa områden. All e-handel har dock inte ökat, vilket hänger samman med den försvagade ekonomiska utvecklingen. Om raset i detaljhandeln har varit 50 procent har den bakomliggande partihandeln många gånger rasat med 100 procent i försäljning, eftersom alla nya beställningar ställs in. De partihandlare som arbetat med längre kontrakt hade inledningsvis ett lite bättre läge, men coronakrisen slår minst lika hårt i partihandeln som i detaljhandeln.

Utvecklingstrenderna i svallvågorna av corona

I denna rapport ger vi de breda utvecklingstrenderna för den närmaste tiden i det inledande kapitlet. Läget är allt för osäkert för att några mer detaljerade prognoser ska bli meningsfulla i det korta perspektivet. Men på lång sikt står sig huvuddragen i de utvecklingslinjer som vi analyserade i förra årets rapport. Dock med ett stort frågetecken gällande antalet butiker och anställda i handeln.

Lågprishandelns framväxt

I det andra kapitlet fördjupar vi oss i lågprishandelns omfattning, strategier och utveckling. Detta är en hittills underanalyserad del av handeln. Större än e-handeln, och särskilt intressant i ekonomiskt svaga tider.

Handelns utveckling och struktur de senaste 10 åren

I det tredje kapitlet ger vi basen för de flesta analyser, nämligen grundläggande statistik om handelns utveckling och struktur de senaste tio åren. Handelns utveckling mellan finans- och coronakris, om man så vill.

Håll dig uppdaterad med Svensk Handels nyhetsbrev

Få koll på de viktigaste nyheterna som rör dig som handlare. Varannan vecka skickar vi ut ett nyhetsbrev där vi samlar vägledningar, förmåner och de senaste rapporterna som hjälper dig som handlare i din vardag. Registrera dig redan idag!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev kommer vi att behandla dina personuppgifter. Här kan du läsa mer om vår behandling och dina rättigheter.